Agricultori de seamă ai comunei – Tihomir Petcov

DSC_7452Ne-am hotărât ca în ziarul local, să prezentăm materiale legate de localnici, care prin natura ocupaţiei lor, aduc un plus comunei.
În numărul acesta îl prezentăm pe domnul Tihomir Petcov. Am avut deosebita plăcere de a ne întalni cu dânsul, acesta împărtăşind cu noi câteva aspecte legate de afacerea sa.
I-am pregătit un interviu la care a fost încântat să ne raspundă. A fost de acord să prezentăm şi câteva imagini cu utilajele dânsului, deasemenea cu câteva dintre animale.

Cu ce vă ocupaţi?
Sunt agricultor şi pe lângă asta mă ocup şi cu creşterea de vaci.
Cum aţi început?
Am început agricultura imediat dupa anii 90. Am primit moştenire de la părinţi în jur de 29 de hectare de pământ. Am început să lucrez aceste hectare şi reuşind să adun puţin profit, am luat în arendă. Am avut posibilitatea de a şi cumpăra teren, şi atunci am început să mă dezvolt.
Afacerea cu vaci am început-o în 2006, împreună cu un asociat. Din păcate, situaţia nu a decurs exact aşa cum o plănuisem, şi după câţiva ani am fost nevoit sa continui singur.
Câte hectare şi câte vaci deţineţi?
Am 450 de hectare, aici intrând şi proprietatea personală şi arendă. Deţin 100 de capete de bovine, din care 50 sunt pentru lapte. Celelalte capete sunt viţei şi junici.
Având în vedere că dezvoltaţi două tipuri de afacere, comparând, care este cea mai profitabilă?
Profitabilă este doar agricultura. Afacerea cu bovine este susţinută de către cealaltă. Situaţia este de aşa natură încât, din agricultură trebuie să susţin financiar şi material vacile. Sunt luni bune în care nu reuşesc să scot profit din nici una din afaceri. Dat fiind faptul că anul trecut a fost unul foarte prost din aproape toate punctele de vedere, am fost nevoit să-mi fac un credit la bancă, pentru a putea susţine afacerile până în vara aceasta.
Câţi angajaţi aveţi?
Am 2 paznici, 2 tractorişti şi încă 5 care se ocupă de vaci. Având în vedere că afacerea nu este chiar una mică şi tot timpul este nevoie de o mână de ajutor, am reuşit să-i aduc şi pe copilul şi ginerele meu în breaslă. Din păcate avem o problemă cu oamenii care nu sunt serioşi, tocmai din această cauză sunt foarte fericit că mă pot baza pe încă doi oameni care mă ajută cu tot ce au mai bun.
Care sunt cheltuielile dumneavoastră?
Nu aş putea să vă dau o cifră exactă, pentru că fiecare an diferă, lunile nici să nu vorbim, dar într-o medie, cheltuielile se ridică la 18.000 lei pe lună.
Doriţi să mai evoluaţi?
Nu doresc neapărat să mă extind în vreuna din afaceri. Nu mă gândesc să angajez alţi oameni, şi dacă s-ar ivi o oportunitate de dezvoltare, m-aş gândi foarte mult înainte să acţionez. Consider că am ajuns la un nivel de care să mă pot mulţumi.
Cum vă ajută statul?
Statul ne ajută extrem de puţin spre deloc.
Unde vindeţi produsele obţinute?
Laptele produs este predat unei firme din Orţisoara, SC. SIMULTAN SRL. Care după experienţele de până acum s-au dovedit a fi foarte serioşi. Produc în jur de 600-700 de litri de lapte pe zi.
Legat de agricultură, după ce predau cele 700-800 de kg. pe hectar oamenilor care au pământ în arendă, ce rămane este preluat de firme specializate.
Câte utilaje aveţi?
Deţin o combină, 4 remorci, 8 tractoare, semănătoare, discuri, maşină de ierbicidat, maşini pentru îngraşăminte, etc. Am şi utilaje pentru irigat, dar din păcate nu avem o sursă constantă de apă în zonă. Pe cealaltă parte, am linia de muls care este performantă şi utilaje care mă ajută în indeplinirea cu succes ale sarcinilor în grajd. Toată linia de muls este computerizată, din acest punct de vedere suntem aproape la cel mai înalt nivel.
De unde achiziţionaţi combustibilul pentru utilaje?
De la Petrom.
Ce cultivaţi?
Cultiv grâu, porumb, floarea soarelui şi lucernă. Nu doresc să cultiv alte genuri de culturi.
Ce aşteptaţi în viitor?
În viitor aștept un ajutor real din partea statului, care dacă ar gândi suficient de bine o lege, ar reuşi să ofere mult aşteptatul ajutor decent pe care îl aşteptăm de atâta timp.
Noi nu putem decât să fim mândri că am avut ocazia de a-l cunoaşte pe domnul Tihomir Petcov. Apreciem faptul că prin dedicaţie a reuşit să construiască o afacere.
Ne-a făcut plăcere şi sperăm ca pe viitor să avem ocazia să vă prezentăm tot mai multe poveşti de succes.

Both comments and pings are currently closed.