„Astăzi, 117 ani mai târziu, dorinţa cetățenilor din comuna Secusigiu a devenit realitate, iar podul peste Mureş a fost inaugurat!” Interviu cu Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad

0iotcu nicolae martie 2012 [800x600]– Domnule preşedinte Nicolae Ioţcu, s-a împlinit un vis. Vorbim despre cea mai mare investiţie făcută din fondurile Consiliului Judeţean după Revoluţie, în judeţul Arad. Oamenii din zonă au aşteptat un secol să îl vadă, să îl folosească.
– Da, aveţi dreptate. Este pentru prima dată în 100 de ani când se construieşte un pod peste râul Mureş din banii unei administraţii publice locale! Podul acesta renaşte speranţa oamenilor din Munar, Felnac, Sânpetru, Secusigiu, Satu Mare şi chiar Periamul de Timiş că localităţile lor vor putea fi considerate mai atractive de către investitori, mai accesibile şi mai tentante chiar pentru proprii lor locuitori. Nu este totuna, pentru un localnic din Secusigiu sau Munar, să facă 60 de kilometri până la serviciu în zona industrială din Pecica, sau 5; ori să călătorească 40 de kilometri până la fabrică la Arad, sau 20; aşa cum este util şi pentru agenţii economici din zonele industriale faptul că îşi lărgesc rezervorul de recrutare a personalului cu încă nişte localităţi cu potenţial uman nefolosit şi dobândesc o forţă de muncă până acum poate nesperată. Oamenii din zonă au aşteptat un secol să îl vadă, să îl folosească. La vremea respectivă se optase pentru realizarea unui pod nou la Lipova, iar Pecica şi Sânpetru au rămas în aşteptare. O aşteptare care a durat mai bine de o sută de ani!
– În ultimii cinci ani în judeţul Arad a fost finalizată de către Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean, construirea a patru poduri, în zone importante din judeţ. O performanţă incredibilă în condiţii de criză financiară; una care demonstrează pe de o parte valoarea Aradului, iar pe de altă parte responsabilitatea la nivelul administraţiei locale faţă de crearea unor punţi între insulele nedezvoltate ale judeţului şi zonele cu potenţial.
– Este o realizare cu care mă mândresc şi care vine să completeze seria promisiunilor pe care le-am făcut către arădeni când am fost ales preşedinte de Consiliu Judeţean pentru prima dată: podul de la Săvârşin, puntea pietonală de la Conop, podul de la Bocsig şi podul de la Pecica. Lungimea podului este de 640 m, valoarea lucrării fiind de 28.953.715, 37 lei, bani alocaţi din bugetul Consiliului Judeţean Arad. Noul pod face legătura directă între Pecica şi localităţile de pe malul stâng al Mureşului: Zădăreni, Felnac, Sânpetru German, Secusigiu, Satu Mare, Munar şi  în continuare, spre localităţile din judeţul Timiş: Periam, Sânnicolaul Mare, Igriş, Cenad,  respectiv cu localităţile din aval pe malul drept al Mureşului: Semlac, Şeitin, Nădlac (pe DJ 709D). Peste 45.000 de locuitori vor avea acces facil spre zonele industriale din Pecica şi Arad. Investiţia în podul rutier peste râul Mureş, pe DJ 709 E, este deosebit de importantă şi necesară pentru locuitorii de pe cele două maluri ale Mureşului, asigurând confort şi siguranţă în trafic. De asemenea, prin scurtarea timpului de transport dintre localităţi, cererea şi oferta de locuri de muncă devin mai atractive, contribuind la creşterea nivelului de trai.
– Aveţi în plan şi crearea unor drumuri de legătură?
– Podul continuă cu construcţia celor două tronsoane de drum, primul, de la rampă, la Sânpetru German, pe DJ 709 E şi cel de-al doilea, de la rampă, la Pecica, investiţii susţinute din bugetul Consiliului Judeţean Arad. De asemenea, în perioada de exploatare a podului, estimată la 120 de ani, impactul asupra mediului va fi benefic prin reducerea emisiilor de noxe şi praf. Timpul de traversare a Mureşului se estimează sa fie realizat în doar 35 de secunde, faţă de 30 de minute cât era până în acest moment, prin clasica metodă, cu bacul.
– Un mesaj pentru locuitorii comunei Secusigiu.
– Sunt convins că noul pod va duce la dezvoltarea comunei. Primarul Cheșa Ilie, care a făcut toate demersurile pe lângă Consiliul Județean pentru a vedea realizată această construcție, este hotărât să promoveze și mai mult comuna Secusigiu și să realizeze parteneriate cu administrația din Pecica, pentru a facilita accesul mai facil la locurile de muncă pentru locuitorii comunei Secusigiu. Sunt lucruri concrete, pozitive pentru dezvoltarea viitoare a comunei Secusigiu. Le transmit tuturor multă sănătate și speranța că vom putea în continuare să dezvoltăm și alte lucrări importante de infrastructură, care să ajute la dezvoltarea comunei Secusigiu!

Both comments and pings are currently closed.