până în 15 decembrie!
Agricultorii care deţin peste două hectare de teren pe persoană fizică şi au mai multe animale au de plată impozit agricol, începând din acest an, care trebuie achitat în două tranşe până la finele anului.
Fiind primul an în care trebuie să se achite impozitul pe venitul agricol, s-au stabilit două termene de achitare a sumelor datorate. Jumătate din impozit trebuia achitat până pe 25 octombrie 2013, iar cealaltă jumătate a lui, până pe 15 decembrie.
Ca şi sume de plată, acestea diferă în funcţie de suprafaţa cultivată, potrivit normelor de venit stabilite prin OG nr. 8/2013 completată ulterior. De exemplu, o persoană care are cinci hectare de teren va plăti impozit doar pentru trei dintre ele. Norma de venit pentru un hectar de cereale este stabilită de stat la 449 de lei, la care se aplică impozitul de 16% pe care trebuie să îl plătească omul. Adică 72 de lei pentru fiecare dintre cele trei hectare. În total, o familie care are cinci hectare cultivate cu cereale va plăti la stat un impozit de 216 lei pe an. Sume mai mari vor achita cei care au legume în câmp. Cine deţine 1,5 hectare de legume, de exemplu, la o normă de venit stabilită la 4.001 lei pe hectar, impozitul de plată către stat este de 640 de lei pe an, pentru că oamenii sunt scutiţi de impozit până la o anumită suprafaţă cultivată sau până la un număr de capete de animale deţinute.
Impozitul se plăteşte la organele fiscale de care aparţin agricultorii. Agricultorii care se încadrează în normele cerute de stat pentru plata impozitului agricol au avut de depus până la sfârşitul lunii mai, la Finanţe, o declaraţie (Declaraţia 221, al cărei termen de plată a fost prelungit ulterior) din care să rezulte ce suprafaţă cultivă anul acesta, câte animale au în curte, câţi stupi de albine deţin, ce suprafaţă cu legume cultivă în solarii, sere şi/sau în câmp etc. Aceste declaraţii au trebuit depuse la organul fiscal de care aparţin contribuabilii.