1. Să prezinţi câinele la medicul veterinar pentru microcipare(microciparea câinilor este obligatorie în România începând cu ,: ::| data de 15 martie 2014); „Taxa de microcipare + carnetul de sanatate este de 50 lei”
2. Să prezinţi câinele la medicul veterinar pentru efectuarea vaccinării antirabice şi a deparazitărilor periodice(vaccinarea contra rabiei a câinilor şi pisicilor în vârstă de ‚ peste 3 luni; este obligatorie în România şi trebuie efectuată anual)
3. „ Sa prezinti cainele la medicul veterinar pentru sterilizare, deoarece conform HG 1059/2013 privind programul de gestionare a cainilor fara stapan, persoanele fizice sau juridice, asociatiile si fundatile pentru protectia animalelor care detin caini de rasa comuna sau metisi ai acestora, pe teritoriul tarii, au obligatia sa-i sterilizeze pana cel tarziu la data de 01 ianuarie 2015. Exceptie de la aceasta regula fac exemplarele cu regim special prevazute in normele metodologice de aplicare a Legii nr.258/2013
Trebuie sa știi!
– Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare. -Ca deţinător de câine eşti obligat ca la ieşirea cu acesta în spaţiile publice, să ai asupra ta carnetul de sănătate al câinelui,
-Înregistrarea în RECS (Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân) este făcută exclusiv de medicul veterinar şi ai obligaţia de a-l notifica pe acesta, în termen de 7 zile, asupra evenimentelor referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte.
-La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligaţia de a anunţa, după caz şi/sau proximitate, cea mai apropiată secţie de poliţie sau serviciul specializat pentru gestionarea câinilor \ fară stăpân înfiinţată la nivelul unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază a fost găsit câinele; în vederea depistării: şi anunţării proprietarului.
Reglementări veterinare! Ca proprietar de câine ai 3 obligații majore!
February 17th, 2016