Sunteţi primarul Aradului, în acelaşi timp, cel mai important om politic al judeţului, dar şi un prieten al comunei Secusigiu. Aţi venit de multe ori în comuna noastră, motiv pentru care am dori să ne spuneţi părerea dumneavoastră despre evoluţia comunei Secusigiu din ultimii ani?
Cred că locuitorii comunei Secusigiu sunt cei mai în măsură să observe dezvoltarea comunei. Totuşi, nu pot să nu remarc faptul că în ultimii şase ani, de când este primar Ilie Cheşa, Secusigiul a început cu adevărat să se dezvolte. Să nu uităm că primii ani de mandat, 2008-2010, au coincis cu o perioadă de criză la nivelul întregii lumi şi totuşi Primăria şi Consiliul Local au găsit soluţii pentru a schimba faţa comunei. Dacă privim în urmă, ne putem aminti cum a arătat comuna dumneavoastră acum 7-8 ani, adică aproximativ aşa cum a arătat şi în anii ’90. În şase ani au fost mai multe realizări decât în 18 ani, de la Revoluţie până în 2008.
Credeţi că recenta construire a podului de peste Mureş, precum şi investiţiile realizate în asfaltarea drumului care leagă Sânpetru German de oraşul Pecica vor avea în viitor un impact major în dezvoltarea comunei Secusigiu?
Construirea podului de legătură între Sâmpetru şi Pecica a urmărit legarea celor două maluri, printr-o traversare modernă şi uşoară. Cred că acest pod înseamnă nu doar dezvoltarea comunei Secusigiu, ci şi a oraşului Pecica, pentru că Pecica, o comunitate mai dezvoltată, poate beneficia de forţă de muncă şi de pe celălalt mal al Mureşului. În comuna Secusigiu sunt oameni vrednici, muncitori, care îşi pot găsi locuri de muncă în Pecica. Automat va creşte şi calitatea vieţii în Secusigiu. Dacă privim în perspectivă, ca strategie regională, Secusigiu poate fi un centru de legătură pe linia Arad – Periam, dar şi Pecica – Gelu, comuna cea mai apropiată din judeţul Timiş. Automat se creează legături mai strânse şi mai rapide între mai multe comune şi oraşe din regiune.
A existat şi sprijin guvernamental pentru investiţiile la care am făcut referire anterior, sau judeţul Arad a trebuit să se descurce din nou prin propriile puteri?
Aminteam de faptul că Secusigiul poate şi trebuie să fie un centru în această regiune. Dacă am fi avut şi sprijin guvernamental, atunci problema drumului Arad – Felnac – Secusigiu – limită judeţ Timiş era rezolvată. Este vorba de celebrul Program Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, cunoscut sub numele de PNDI. Din păcate, atunci când actualul guvern a ajuns la Putere, această finanţare a fost sistată. Guvernul Ponta a tăiat pur şi simplu banii pentru modernizarea drumului Arad – Felnac – Secusigiu – limită judeţ Timiş.
Primarul Cheşa Iile a avut „prinse” prin PNDI şi asfaltarea tuturor străzilor din comună. Actualul guvern a oprit finanţarea inclusiv pentru aceste lucrări. Credeţi că va mai exista cândva posibilitatea obţinerii unei asemenea finanţări?
Sper ca următorul Guvern, care cred că va fi unul de dreapta, să aibă o atitudine corectă faţă de judeţul Arad şi faţă de comuna Secusigiu. Într-o Românie dezvoltată trebuie să asigurăm confortul pentru toţi românii, indiferent că locuiesc la oraş sau la ţară. Din păcate, actualul guvern face diferenţe între români, aruncă cu bani mulţi în alte părţi, la baronii de Teleorman sau Vrancea, în schimb n-a dat bani pentru Secusigiu, ba mai mult a tăiat banii deja alocaţi pentru asfaltarea drumurilor din comună.
Fondurile europene au constituit o mereu o sursă corectă de finanţare. Mai putem vorbi de acest lucru în condiţiile în care România de azi are mari probleme de credibilitate la nivelul Uniunii Europene?
Fondurile europene reprezintă o modalitate foarte importantă de a realiza diferite obiective, cum ar fi modernizări de drumuri, reabilitări şi construiri de şcoli şi grădiniţe, finanţări în agricultură, dar în special pentru crearea de locuri de muncă, motorul fiecărei comunităţi. Nu putem spune că avem mari probleme de credibilitate, la nivel general, dar trebuie să recunoaştem că sunt probleme mari în anumite locuri. În judeţul Arad nu sunt probleme majore pentru că avem oameni de calitate în administraţie, oameni care ştiu ce înseamnă lucrul bine făcut.
Toţi banii continuă să fie luaţi de la judeţele din vestul ţării, inclusiv Arad şi redirecţionaţi în principal spre Oltenia. Mai rămân resurse financiare pentru primăriile arădene, inclusiv comuna Secusigiu având nevoie de finanţări pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare?
Din păcate, la nivel de administraţie, atragerea fondurilor europene depinde de acea cofinanţare, adică de contribuţia administraţiei locale, respectiv a Guvernului, la respectiva finanţare. De multe ori, în special când e vorba de Arad, Guvernul se dovedeşte de rea-credinţă, astfel că multe posibile finanţări europene nu se pot realiza. De asemenea, şi primăriile, în special comunele, nu pot asigura propria contribuţie tot din cauza faptului că Guvernul alocă preferenţial fonduri la unele comune, iar la altele nu, în funcţie de culoarea politică a primarilor. Ne trebuie un Guvern echilibrat, care să trateze în mod egal şi după merite fiecare oraş şi fiecare comună. Sper, şi mă repet, ca următorul Guvern să fie unul drept, de dreapta, şi care muncească pentru toţi românii, nu doar pentru unii.
Infrastructura rutieră degradată reprezintă în continuare principala preocupare a cetăţenilor. Ce speranţă pentru rezolvarea acestei probleme mai pot avea cetăţenii, dacă recent toată lumea a fost anunţată că nu se vor mai face autostrăzi, în contextul în care s-au pus accize pe benzină şi motorină anume pentru construcţia de autostrăzi. Credeţi că există şanse ca aceste sume de bani luate abuziv de la populaţie să poată fi folosite la finanţarea reabilitării drumurilor comunale?
În primul rând, nu trebuie să punem astfel problema, ca banii pentru drumuri să meargă fie la autostrăzi, fie la drumuri naţionale, judeţene sau comunale. România trebuie să se dezvolte uniform. Revenim la problema fondurilor europene şi cred că dacă am trata cu mai multă seriozitate banii europeni, ar fi bani şi pentru autostrăzi, dar şi pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale.
O mare problemă o constituie centralizarea tot mai excesivă. De ce s-au introdus atâtea taxe suplimentare, precum şi impozitul agricol, dar toţi banii colectaţi pleacă la Bucureşti? De ce nu sunt lăsate sume şi pentru bugetele locale ale primăriilor?
Aceasta este o problemă a României de 25 de ani. Sunt primar şi ştiu ce înseamnă faptul că banii adunaţi de la arădeni merg la Bucureşti, iar cei de la guvernare îi împart cum vor ei, având alte interese decât cele ale cetăţenilor. Sunt de acord că trebuie să dăm bani şi altor regiuni ale ţării, mai puţin dezvoltate, dar este corect şi normal ca mare parte a banilor daţi de arădeni să revină arădenilor. Mult mai bine ar fi ca mare parte a acestor bani luaţi de la cetăţeni sub formă de taxe şi impozite să rămână la nivel local. Am susţinut întotdeauna descentralizarea, atât în calitate de primar, dar şi ca om politic. Din păcate, premierul Ponta are alte interese, de a-i face pe primari dependenţi de Guvern, care dă bani cui vrea şi cum vrea.
Se apropie alegerile prezidenţiale. Rezultatul acestora poate avea impact major asupra evoluţiei viitoare a Aradului?
Trebuie să aibă un impact major asupra întregii ţări. Îmi doresc un preşedinte al tuturor românilor, nu al baronilor, un preşedinte cu rezultate, nu unul care e robul directivelor de partid, un preşedinte care ştie administraţie locală, nu unul care este împotriva administraţiei locale, un preşedinte onest, nu unul dispus la şmecherii. Aradul, ca municipiu şi judeţ, va avea doar de câştigat cu un preşedinte onest, care să numească un premier onest.
Care credeţi că sunt diferenţele fundamentale dintre cei doi candidaţi favoriţi la prezidenţiale? Dar dintre programele lor politice?
Tocmai cele spuse mai sus. E clar că vorbim despre Klaus Johannis şi Victor Ponta, candidaţii creditaţi cu şansele cele mai mari pentru a ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Diferenţa e clară: Uitaţi-vă ce a făcut Johannis la Sibiu şi ce a făcut Ponta cu România!!! Johannis vrea o Românie a românilor şi garantează cu calitatea lui germană, în timp ce Ponta îşi doreşte o Românie a intereselor de partid şi de grup, a baronilor din Teleorman, Vrancea sau Constanţa.
Diferenţa dintre programe este dată de calitatea umană şi profesională a celor doi favoriţi: Johannis vine în faţa românilor cu un program echilibrat, cu accent pe crearea de locuri de muncă, de dezvoltare a României, iar Ponta vine cu un program populist, cu multe promisiuni dar care nu se vor realiza niciodată.
Aproape toţi aleşii PP-DD din judeţul Arad au trecut la ACL. Care credeţi că au fost motivele pentru care au ales această opţiune?
Răspunsul e simplu: datorită calităţii oamenilor din Alianţa Creştin-Liberală. Cei mai mulţi dintre aleşii PP-DD sunt la prima experienţă administrativă, fie în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, cum e cazul lui Remus Guţu, de viceprimar al municipiului, cum este Cătălin Ţiţirigă, fie ca viceprimari sau consilieri în diferite primării şi consilii. Au văzut modul de lucru al reprezentanţilor ACL, în folosul oamenilor, şi e normal că au ales profesionalismul, competenţa şi calitatea umană.
Ce aţi dori să transmiteţi primarului Ilie Cheşa şi cetăţenilor comunei Secusigiu?
Am încredere în locuitorii comunei Secusigiu că vor merge la vot pentru binele nostru, al tuturor românilor, dar şi pentru binele lor. Am încredere că vor alege cu mintea, pentru că ţara asta merită un preşedinte drept, un preşedinte care ştie valoarea lucrului bine făcut. De asemenea, am încredere că vor alege şi cu inima, ştiind că întotdeauna reprezentanţii ACL, în frunte cu primarul Ilie Cheşa, au fost şi sunt întotdeauna alături de ei, împreună cu ei. Doar împreună se pot schimba lucrurile în bine. Este însă opțiunea fiecăruia de a alege pe cine dorește, trăim într-un stat democratic și așa cum eu am părerea mea, fiecare cetățean are propria opinie. Este la latitudinea fiecăruia cum votează, important este să-și exercite acest drept reprezentativ al democrației. Aceasta înseamnă democrație: să-ți exprimi liber părerile și opțiunile!