– Sunteți unul dintre cei mai mari investitori în agricultură din județul Arad, cum ați început această afacere?
– Am început această afacere în anul 2004 cu două tractoare românești. Am pornit cu 117 hectare de pământ, doar în Semlac, din care 22 proprietate personală și restul arendă. Următorul pas a fost în 2005 când am achiziționat prima combină. În 2007 am achiziționat a doua combină și de atunci am continuat în a investi în aparatură de cea mai înaltă persorfamnță. A fost un început destul de greu, este o afacere care consumă foarte mult timp și resurse, dar în decursul anilor rezultatele au început să se vadă. Am o familie înțelegătoare care a avut răbdare și mi-a oferit susținere mereu.
– La momentul actual ce suprafață de teren cultivați?
– În acest moment, după 10 ani de muncă am ajuns la un total de 1700 de hectare lucrate dintre care 370 proprietate personală. După cum spuneam au fost 10 ani de muncă grea, cu multe sacrificii dar trebuie să înțelegem care ne sunt prioritățile în viață, și că trebuie să ne axăm pe îndeplinirea acestora.
– Ce bază de utilaje este nevoie pentru dimensiunea unei astfel de afaceri?
– Pentru a obține un randament bun și pentru ca oamenii să fie mulțumiți de condițiile contractuale pe care le ofer, baza de utilaje trebuie să fie una dotată cu utilaje de ultimă generație. Pentru asta am făcut investiții mari și țin foarte mult la performanță.
Baza se compune din 7 tractoare cu o putere cumulată de 1315 cai putere, nici unul mai vechi de 5 ani, 2 combine performante, 2 mașini de ierbicidat autopropulsate, 2 scarificatoare, 5 pluguri, 2 discuri de 5 și 6 metri, 2 combinatoare de 5 și 6 metri, 2 combine de semănat rapiță și cereale păioase, 2 combine de semănat cu 8 rânduri pentru plante prășitoare, uscător de cereale, cântar electronic de 60 de tone, 2 încarcătoare frontale, 4 remorci de 15-20 de tone, 2 cisterne de apă de 22 de tone, etc. Ca și o bază de lucru pot să specific și instalația de irigat cu o putere de 40 ha la 12 ore care este un mare avantaj pentru agricultură de mare extindere. Pentru o afacere prosperă și randament bun prima cerință este seriozitatea maximă din price punct de vedere, iar pe urmă utilajele cu o tehnologie performantă.
– Ce ne puteți spune despre decizia de a deplasa afacerea dumneavoastră și spre zona comunei Secusigiu?
– Decizia a fost una foarte simplă în momentul în care societatea mea a preluat suprafața de pământ arendată a domnului Laza Dimitrie. Este o suprafață consistentă, de 120 de hectare. Din acel moment, eu știind foarte bine că am o putere de lucru mare, am trimis oferte oamenilor, am pus afișe, pentru a înștiința cetățenii că mai au o alternativă pentru a arenda pământul. Cetățenii trebuie să știe că în anul 2015 urmează ca eu să fac o investiție de aproximativ 200.000 de euro pentru a construi o hală de depozitare, birouri, cântar și așa mai departe. Multă lume nu este încă foarte receptivă la beneficiile contractuale pe care le ofer, și trebuie să înțeleagă că investesc pentru ca să rămân. Voi deschide o bază la ieșirea din Secusigiu, cu tehnologie de ultimă oră tocmai pentru a-mi putea ține clienții mulțumiți din toate punctele de vedere.
Care sunt beneficiile constractuale pe care le oferiți oamenilor care vă dau pământul în arendă?
Beneficiile acestora vor fi cu mult peste ceea ce ei primesc în momentul de față. Vor beneficia de 1000 de kg de cereale per hectar, adică 500 de grâu și 500 de porumb, plata impozitului de 16%, plata CAS de 5.5%, și vreau să precizez că, după discuții cu domnul primar Cheșa Ilie, la propunerea dânsului, din anul 2015 am fost de acord și cu plata impozitului datorat primăriei pentru fiecare hectar de pământ. În acest fel eu le ofer oamenilor nu doar arenda aferentă pământului, ci și plata tuturor taxelor.
– Cum credeți că vor reacționa cetșțenii din comună la oferta dumneavoastră?
– Eu vin cu o alternativă certă, spre exemplu, la Munar am auzit că se oferă mai puțin decât dau alți agricultori din comunăCred cu tărie că oamenii merită mai mult decât primesc în momentul de față. Eu pot să le ofer aceste condiții fără nici un fel de probleme. Cred că este normal ca fiecare dintre ei să opteze pentru oferta care-i oferă cel mai mult. Deschid o bază acolo în special pentru ca oamenii să realizeze modul meu de lucru și faptul că ofer performanță. Mizez pe oferta mea și cred că proprietarii de pământ vor face alegerea cea mai bună.
– Care este secretul unei afaceri atât de prospere?
– Secretul meu este tehnologia extrem de avansată și utilajele de ultimă generație care oferă un randament foarte bun față de competirori. Vă dau un exemplu simplu pentru a înțelege, o singură combină poate recolta 300 de tone de cereale pe zi. Anul acesta, în cea mai bună zi, am recoltat 620 de tone de grâu. Sunt cifre mari dar acesta este adevărul și îmi doresc ca oamenii să înțeleagă ce pot eu să le ofer.
– Sunteți în fruntea unei afaceri prospere, care este cel mai mare regret după cei 10 ani?
– Cel mai mare regret pe care îl am este acela că nu m-am apucat de agricultură mai devreme. Astăzi puteam să fiu mult mai departe.
– Câți angajați aveți pentru a susține amploarea afacerii?
– Este o afacere mare dar pentru că sunt o persoană pragmatică și îmi place ca totul să fie calculat, nu am nevoie de mulți angajați pentru a susține afacerea. La acest moment am 5 operatori, 1 șofer și 2 paznici. Pe cât se poate, în baza mea totul este automatizat și acesta este tot necesarul de care am nevoie.
– Care este mesajul dumneavoastră pentru cetățeni?
– Asupra celor care încă mai persistă o urmă de îndoială în legătură cu seriozitatea mea, poarta bazei mele este întotdeauna deschisă și îi invit la Semlac pentru ca să vadă în ce condiții lucrez. Îi sfătuiesc să se intereseze de cuantumul arendei de la Semlac, și îi asigur că îmi voi da toată silința, ca în câțiva ani să le ofer aceleași beneficii.
Comuna Secusigiu – tot mai atractivă pentru investitorii privați
December 24th, 2014