Cum vă numiți, de unde sunteți, ce animale dețineți și ce tip de agricultură practicați, industrială sau de tip familial?
Mă numesc David Viorica și sunt din Munar. Am patru vaci și șase hectare de pământ pe care cultiv triticale, lucernă și porumb. Îmi folosesc pământul doar pentru a cultiva cele necesare pentru hrana animalelor și pentru ce am nevoie în gospodărie.
Considerați că activitatea de creștere a animalelor și automat agricultura sunt îndeletniciri care vor fi profitabile și în viitor?
Consider că poate fi o afacere de viitor. Acum, având în vedere că ni s-a concesionat pășunea pentru 20 de ani, suntem mult mai siguri că ne vom putea descurca.
Pentru creșterea animalelor, vă descurcați cu produsele pe care reușiți să le recoltați, sau ați fost nevoită să suplimentați hrana?
Până acum m-am descurcat cu tot ce am recoltat și nu am fost nevoită să cumpăr nimic în plus. Nu știu cum va fi pe viitor dar având în vedere că nu am așa multe animale, cred că mă voi descurca fară să investesc suplimentar.
Sunteți mulțumită de faptul că vi s-a repartizat pășunea? Consilierii locali v-au ajutat în demersul de a înființa asociația de creștere a animalelor, sau au existat și voci care s-au opus?
Sunt foarte mulțumită pentru că acțiunea de repartizare a pășunii a luat sfârșit. Consilierii ne-au ajutat mult în demersurile noastre și nu cred să fi fost cineva împotriva aceste măsuri. Știu că domnul primar Cheșa a avut un cuvânt important de spus în această chestiune, și doresc să-i mulțumesc foarte mult. Am toata stima și respectul pentru domnul primar. M-a ajutat de fiecare dată când am avut nevoie și stiu că este un om bun.
Sunteți de acord cu modul în care s-a împărțit pășunea, repartizat la fiecare familie în parte?
Pășunea a fost repartizată la nivel de localitate, dar personal, la nivelul Munarului, sunt mulțumită. Nu este perfect, dar este mulțumitor.
Aveți unde să vindeți produsele pe care le obțineți, sau le folosiți doar în gospodaria proprie?
În marea majoritate tot ce produc folosesc în familie. Reușesc să mai vând și pe piață, dar în mare parte, folosesc produsele pentru animalele mele și pentru familie.
Considerați că introducerea impozitului pe venitul agricol este o acțiune normală, sau nu?
Nu mi se pare o soluție benefică pentru mine. Sunt de părere că dezavantajează toți agricultorii sau micii crescători de animale așa cum sunt eu. Este aberant ca pentru o vacă să plătesc atât de mult la stat.
Statul vă ajută sau nu pentru a face afacerea profitabilă?
Statul ne ajută cu subvenția. Primim acea sumă cu care încercăm să ne descurcăm. Ar fi ideal ca această subvenție să fie mai consistentă, dar cred că trebuie să ne mulțumim cu ceea ce primim momentan.
De vorbă cu crescătorii de animale din comună!
May 15th, 2013