– Considerați că locuitorii comunei Secusigiu vă cunosc îndeajuns?
– Sunt convins că da, deoarece și dânșii m-au votat la alegerile parlamentare. Colegiul de care mă ocup și pe care îl reprezint în Parlament este Colegiul nr. 7, respectiv colegiul din care face parte și comuna Secusigiu, dar eu vreau să fie cunoscut faptul că din punctul meu de vedere, reprezint întregul județ Arad. Chiar dacă sun reprezentant al Partidului Poporului Dan Diaconescu și mă aflu la primul mandat în funcția de deputat, cred că datoria mea fundamentală este să slujesc cetățeanul și de aceea îi anunț pe toți locuitorii comunei Secusigiu că în Parlament îmi dau silința să-i reprezint cât mai bine.
– Povestiți-ne puțin despre activitatea dvs. în calitate de deputat al acestui colegiu?
– În primul rând aș dori să menționez că în Parlamentul României, respectiv grupul parlamentar din care fac parte, sunt co-inițiator a peste 15 proiecte legislative. Pentru aceasta mă consult tot timpul cu oamenii din teritoriu, mai ales la Secusigiu, unde avem și viceprimar din cadrul aceluiaș partid. Ne consultăm tot timpul pentru a aduce în Parlament inițiative de proiecte legislative care să vină în interesul tuturor cetățenilor. Colaborarea la nivel administrativ este foarte importantă, între autorități, între colegi – în final trebuie să se treacă peste orgolii politice, care din nefericire nasc prea multe conflicte și tensiuni la noi, și să se înțeleagă faptul că trebuie formată o echipă, indiferent de culoarea politică, care să vină în ajutorul cetățenului. În acest sens, pot spune că am o relație bună cu domnul primar de la Secusigiu, Cheșa Ilie, bineînțeles cu ajutorul domnului viceprimar Onu Gavril, care îmi este coleg în cadrul aceleiași formațiuni politice. Aici mi-aș dori sincer ca domnul primar să îi dea o mai mare responsabilitate secundului său pentru a ne putea implica cât mai mult în rezolvarea problemelor cetățenilor.
– Recent a fost inițiată o Strategie de Dezvoltare a comunei Secusigiu 2014-2020. Sunteți implicat și dvs. în cadrul acesteia?
– Din păcate, până în momentul de față nu am fost implicat și nici nu am prea multe detalii despre aceasta, însă peste cîteva zile am stabilită o întâlnire cu domnul primar la Secusigiu și cu siguranță vom discuta și despre această strategie. Este un lucru foarte bun faptul că s-a venit cu o astfel de strategie și fiecare comună ar trebui să aibă un proiect de acest gen în perioada ce urmează, pentru că se vor putea accesa foarte multe fonduri, iar astfel multe dintre nevoi și probleme încă nerezolvate, vor putea fi soluționate pe aceste căi. Eu voi încerca să ajut toate comunele, toți primarii din colegiu, indiferent de apartenența politică, pentru că în definitiv, cu toții vrem să ajutăm la dezvoltarea comunității ce o reprezentăm, implicit județul Arad. O temă foarte importantă pentru mine și pe care voi face tot ce pot să o duc la îndeplinire este aceea de a aduce investitori și de a crea locuri de muncă în colegiul meu, respectiv în județul Arad – aceasta fiind prioritatea numărul unu.
– Ce părere aveți de situația tensiontă din ultima vreme cu privire la contractele din industrie, mai exact subiectele NABUCO, gazele de șist, respectiv Roșia Montană?
– Din păcate conducta NABUCO care era o investiție foarte importantă pentru comuna Secusigiu a căzut, aceasta fiind o pierdere foarte mare. În ceea ce privește Roșia Montană, subiectul de căpătâi de pe toate canalele media în momentul de față – întradevăr, aurul de acolo va trebui exploatat, dar nu oricum și cu siguranță nu în condițiile propuse până acum. Nu sunt de specialitate, dar din câte știu, există două metode de extragere a aurului din minereu: una, cu cianuri care este cea mai poluantă, dar care dă cel mai bun randament apoi mai este una care nu este la fel de eficientă, în sensul că rămâne pânpă la 20% din aur în minereu, însă nu poluează absolut deloc. Consider că trebuiesc găsite metodele cele mai eficiente şi care implică costurile cele mai scăzute, dar şi care afectează mediul cel mai puţin, pentru exploatarea aurului va trebui făcută într-un fel sau altul dar aceste aspecte sunt mai mult decât peiorative. Apoi trebuie luate în calcul și costurile de ecologizare ulterioară a zonei respective și să nu uităm de redevența către statul român, pentru că ridicarea de la 4% la 6% nici nu merită pusă în discuție, în condițiile în care, o redevență la o exploatare în cazul Norvegiei se ridică până la 72%. Deci statul român trebuie să renegocieze de pe alte poziții și nu trebuie să se încline în fața companiilor străine, indiferent care ar fi ele. Cele două aspecte esențiale – mediul nostru înconjurător şi redevenţa ce ne revine – trebuie să primeze înainte de tot. În privința gazelor de șist, aici e o întreagă dezbatere. Se presupune că avem potențialul de independență energetică prin exploatarea gazelor de șist, însă lumea nu este informată ce presupune procedeul aferent și care sunt repercusiunile asupra mediului, mai exact fracturarea hidraulică și efectele acesteia asupra pânzei freatice. Consider că populația trebuie bine informată asupra acestor aspecte pentru a-şi putea da sau nu acordul. Un coleg de partid a propus un referendum în acest sens, însă înainte de a cere părerea cetăţenilor, trebuie să oferim toate informaţiile necesare ca aceştia să fie în cunoştinţă de cauză asupra acestei decizii extrem de importante.
– Ce aţi dori să transmiteţi, pe această cale, locuitorilor comunei Secusigiu?
Încerc să mă implic cât pot în rezolvarea problemelor cu care se confruntă toate comunitățile din colegiul pe care îl reprezint, în special de cele ale comunei Secusigiu unde viceprimar este un coleg de-al meu de partid și unde am o relație excelentă cu primarul. Pe locuitorii din comuna Secusigiu aș ține să îi asigur de faptul că pentru mine nu culoarea și orgoliile politice primează, ci binele cetățenilor și că voi face tot ce îmi stă în putință să fiu aproape de problemele și nevoile lor, să îi susțin când au nevoie, atâta timp cât ne aflăm în limitele legii.
De vorbă cu domnul Petru Dalca, deputat în colegiul nostru
August 14th, 2013