„Marea Unire” celebrată la Secusigiu

Sărbătoarea Zilei Naționale a fost marcată în Secusigiu prin depuneri de coroane la mormântul învățătorului Damian Sebeșan (reprezentantul comunei la Marea Unire), într-o atmosferă solemnă, cu participarea oficialităților comunei, a preoțlor comunei, a repre-zentanților instituțiilor publice.

A urmat apoi deplasarea pe platoul din fața Primăriei, unde a avut loc spectacolul folcloric, dar și tradiționala tăiere a porcului, după obiceiul românilor.

În fiecare an,  la început de decembrie, cu mic, cu mare, retrăim emoția Unirii. Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România.În conștiința națională, 1 Decembrie 1918, simbolizează momentul în care întreaga românime devenea stăpână absolută, recunoscută de celelalte state ale lumii, peste moștenirea lăsată de bunicii și străbunicii acestor pământuri. 

Începând cu această zi românii erau în sfârșit la ei acasă, erau singurii care-și hotărau destinele și locul în istorie. Statul român garanta oricărui cetățean al său dreptul de a putea vorbi fără opreliști limba strămoșilor, de a puteau învăță limba vorbită în casele lor, de a se putea ruga în biserici în limba română. România devenea astfel un cadru în care orice român putea trăi demn, putea speră și munci după bunul plac. 

În plus, 1 Decembrie 1918 reprezintă un nou început pentru locuitorii spațiului românesc, dar și un nou parcurs pe valurile agitate ale istoriei. Deosebirea majoră față de secolele trecute este că din acel 1 Decembrie, pentru fiecare român, soarele răsare dintr-un singur loc și anume din capitala României. Astfel, într-o zi mohorâtă și ploioasă de duminică, dar cu lumină și soare arzător în inimile românilor, în 1 decembrie 1918, a avut loc la Alba Iulia Adunarea Naţională care a decis Unirea cu România.

Cum ne aflăm în an centenar, momentul celebrării acestui act istoric ce stă la baza formării țării noastre a fost cinstit la Secusigiu prin diverse manifestări culturale, una dintre acetea fiind organizată pe data de 1 decembrie, pe platoul din fața Primăriei, unde au răsunat cîntecele patriotice interpretate de către elevii școlii, cântece ce au readus în inimile auditoriului frumoasele simțăminte românești.

Cu prilejul acestei serbări de mare implicare istorică s-a văzut că la noi în Secusigiu, Ziua Națională a Românie este sărbătorită cu mare solemnitate și cinstire, neuitându-se sacrificiile înaintașilor care au luptat pentru acest ideal, fiind prezent și președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca.

Astfel, cu ocazia spectacolului centenar, centrul Secusigiului s-a umplut de steaguri tricolore fluturând, acțiunea școlii fiind o sebare complexă, o serbare caracterizată de sentimentul patriotic al tuturor celor prezenți. S-au cântat cântece patriotice, s-au spus poezii, s-au interpretat scenete, toate având tematica Marii Uniri.

Atmosfera a fost una electrizantă, o atmosferă dominată de sentimentul patriotic, o atmosferă care ne-a arătat cum se trăiește la Secusigiu marea sărbătoare a României- „Ziua Națională”.

Elevii școlii și cadrele didactice trebuie felicitați pentru programul pregătit cu această ocazie, un program din care vă prezentăm și noi câteva fragmente, imaginile arătând tuturor ce serbare frumoasă am avut la Secusigiu.Un program dedicat Marii Uniri, încărcat de solemnitatea momentului! Putem spune că centrul civic s-a animat de sentimentele patriotice sâmbătă 1 Decembrie, mulți secusigeni venind pentru a fi prezenți la ceremoniile dedicate zilei naționale, imaginile fiind relevante în acest sens, un moment aparte fiind programul de cântece patriotice susținut de interpretul Silivan Covaci cu formația.

Ziua de 1 Decembrie ne amintește de jertfa înaintașilor noștri, de dorința acestora de a fi uniți sub același ideal o țară mare, România.

Prezența copiilor la un astfel de eveniment ne asigură faptul că viitorul nu-și va uita trecutul, valorile neamului românesc transmițându-se din generație  în generație.

După Revoluţia din 1989, din anul 1990, 1 Decembrie devine Ziua Naţională a României şi sărbătoare publică, conform Legii nr. 10 din 31 iulie 1990.

 Putem afirma că Ziua Naţională a României a fost marcată la Secusigiu  într-un cadru festiv, evenimentul fiind organizat sâmbătă 1 decembrie, când elevii au susținut recitaluri de cântece patriotice, au spus poezii, respectiv au prezentat o serbare dedicată Marii Uniri. 

Încheiem, spunând că acum, în an centenar, când s-au scurs 100 de ani de la Marea Unire,la Secusigiu a fost omagiată Marea  Unire, prin programe artistice tematice desfășurate în cadrul proiectului educational ,,1 Decembrie- Uniți în cuget și-n simțiri!”- 2018 An Centenar. 

 

Both comments and pings are currently closed.