Poliția Avertizează!

MOPEDELE , SCUTERELE , ATV-URILE SI ALTE AUTOVEHICULE DOTATE CU MOTOARE DE CAPACITATE MICA  A CAROR VITEZA DE DEPLASARE NU DEPASESTE 45KM/H, IAR CAPACITATEA CILINDRICA NU ESTE MAI MARE DE 50 CENTIMETRI CUBI , POT FI CONDUSE PE DRUMURILE PUBLICE  NUMAI CU PERMIS DE CONDUCERE
In ultimii doi ani conducătorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere în urma cărora și-au pierdut viața 242 de persone, iar altele 5.733 au suferit vătămări corporale.
Începând cu data de 19 ianuarie 2013 a intrat în vigoare Legea 203 din 2012, prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Una dintre cele mai importante modificări constă în accea că mopedul a fost inclus în categoria autovehiculelor, astfel că pentru  a fi condus pe drumurile publice este nevoie de permis de conducere categoria ,,AM”.
Permisul de conducere categoria AM poate fi obţinut de persoane cu vârsta de peste 16 ani, după susţinerea unei probe teoretice şi a uneia practice.
Permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru categoria AM, specifică mopedelor.
Conducerea mopedelor pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere constituie infracţiune si  se pedepseşte cu închisoarea de la 1 (unu) la 5 (cinci) ani inchisoare.
De asemenea, mopedul trebuie să fie înregistrat la Consiliul local al comunei pe raza căruia domiciliază proprietarul. Pentru a fi înregistrate, mopedele trebuie să fie omologate în condiţiile legii. Documentul care atestă omologarea este cartea de identitate a vehiculului
Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a mopedelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat (în cazul mopedelor, acest termen este de 2 ani), precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie.

Both comments and pings are currently closed.