PRIMARUL VĂ INFORMEAZĂ!

primar• După cum v-am informat în numărul precedent al ziarului, la nivelul comunei s-a definitivat strategia de dezvoltare viitoare. Mă bucură faptul că am constatat un real interes din partea cetățenilor cu privire la acest program de implementare a unei strategii de dezvoltare reală și durabilă pentru comună, sondajul de opinie efectuat cu această ocazie scoțând la iveală o serie de aspecte importante, după care ne vom ghida în următorii ani în implementarea programelor administrative ale comunei. Doresc să vă mulțumesc tuturor cetățenilor comunei, deoarece în urma sondajului de opinie efectuat v-ați exprimat că apreciați modul de administrare a comunei, ceea ce pentru mine înseamnă un certificat de încredere pe care mi-l acordați. Întotdeauna am urmărit realizarea unei administrații corecte, transparente și deschise față de cerințele și nevoile dumneavoastră, ale cetățenilor. Astfel, cu privire la aceste cerințe, tot din sondajul de opinie realizat, a rezultat o listă de priorități pe care cetățenii le-au considerat mai importante, listă pe care o și prezint, în ordinea importanței pe care au considerat-o cetățenii: 1: – drumuri accesibile, 2: – apă curentă, 3: – canalizare, 4: – farmacii, 5: – curățenie, 6: – asfaltări, 7: – locuri de muncă, 8: – pază și siguranță, 9: – educație/școală. Aceasta este ordinea priorităților considerate de comunitatea locală a fi mai importante pentru comuna noastră, lucru care arată că s-a înțeles că este mai important să avem în prima fază rețea de apă curentă, apoi canalizare, iar apoi asfaltări. Este și ordinea firească de excutare a lucrărilor aferente, abia după ce există rețea de apă și canalizare urmând lucrări de asfaltare, nu invers. V-am prezentat aceste concluzii ale sondajului de opinie pentru ca toți cerățenii să cunoască ceea ce rezultat ca și priorități pentru comuna Secusigiu. Doresc să vă transmit că în continuare voi face toate demersurile necesare pentru ca încetul cu încetul să putem implementa în comună programe de investiții în urma cărora ceea ce dumneavoastră ați solicitat să devină și realizabil.
Ca și mențiune, vă informez că sondajul de opinie al căror concluzii vi le-am prezentat mai sus a fost realizat pe un eșantion de 411 cetățeni din comună.
Astfel de sondaje s-au efecuat și în comunele învecinate și din păcate, vă aduc la cunoștință faptul că per ansamblu comuna noastră a reieșit că este una săracă, comparativ cu altele. Un exemplu concret este faptul că venitul pe cap de locuitor în comuna Secusigiu este de 15 ori mai mic decât cel din comuna Felnac. Acest aspect este o realitate care se reflectă în mod direct în bugetul de venituri al comunei, buget care este astfel mic comparativ cu nevoile de investiții din comună. Ca urmare a acestui lucru, soluția rămâne de a căuta surse suplimentare de finanțare pentru proiectele de investiții din comună. În acest sens am făcut și voi face toate demersurile necesare pentru a găsi soluții de completare a bugetului local, cum ar fi fondurile europene, precum și finanțări atrase de la Consiliul Județean Arad. Sunt singurele posibilități de a obține finanțare pentru proiecte în comună, ținând cont de faptul că, după cum puteți constata, actualul guvern nu dă nimănui niciun ban, ci dimpotrivă încearcă prin toate mijloacele să atragă toți banii la București, fără a finanța niciun proiect de investiții. Până acum comuna Secusigiu nu a fost deloc ajutată de guvernul actual. Un lucru rușinos pentru guvernanți și reprezentanții lor, care dovedesc că la concret nu le pasă de dezvoltarea comunităților locale.
• Cu privire la impozitul pe venitul agricol, doresc să precizez faptul că din banii pe care cetățenii îi vor plăti pentru acest impozit, la Secusigiu nu rămâne niciun leu. Toți banii plătiți de cetățeni pentru impozitul agricol sunt colectați de actualul guvern și rămân la București. Secusigiuul nu beneficiază de nimic! Este motivul pentru care s-a decis ca Primăria să nu facă colectarea acestui impozit agricol, impozit introdus de guvern și care nu aduce absolut nimic comunei Secusigiu, ci doar cheltuială pentru cetățeni.
• Vă mai informez că în prezent, comuna noastră a câștigat un proiect cu finanțare din fonduri europene, proiect depus prin GAL, proiect care vizează amenajarea de noi trotuare în Secusigiu. De asemenea, prin Consiliul Județean Arad ne-a fost aprobată finanțarea unui alt proiect, cel de actualizare a registrului agricol al comunei, document administrativ extrem de important.
• În ciuda tuturor presiunilor unora, constatăm că lucrările de amenajare a noului pod de peste Mureș sunt aproape finalizate. Este o investiție importantă pentru viitorul comunei Secusigiu, investiție pentru care am făcut multe demersuri la Consiliul Județean Arad și care sper din toată inima că va aduce prosperitate pentru toți cetățenii din comună.
• Mai doresc să vă aduc la cunoștință faptul că suntem pregătiți pentru iarnă, fiind asigurate toate cele necesare realizării, dacă va fi nevoie, a deszăpezirii în comună. Sper însă să avem o iarnă fără probleme majore, viața economică și socială în comună putând decurge fără a fi îngreunată de capriciile sezonului rece.
Primar Cheșa Ilie

Both comments and pings are currently closed.