Progresul comunei Secusigiu, singura noastră preocupare

Împreună cu echipa din jurul meu,  echipă aleasă de concetățenii din Secusigiu, Sânpetru German, Satu Mare și Munar, am încercat mereu să găsesc cele mai bune soluții pentru progresul și dezvoltarea comunei noastre.
Ne-am luat foarte în serios această responsabilitate, și cred că am și arătat prin întreaga noastră activitate că există o transparență totală în actul administrativ, că Primăria este deschisă pentru orice cetățean și modul de administrare al comunei este unul corect, care vine în întâmpinarea rezolvării problemelor cu care se confruntă comunitatea noastră locală.
Pot spune, privind în urmă, că am reușit  echilibrarea administrării comunei sub forma raportului dintre venituri și plăți și să punem bazele unei strategii de dezvoltare locală cu rezultate concrete pentru a asigura o evoluție bună pentru comună, să aducem finanțări pentru o serie de investiții necesare și utile comunității noastre locale.
Bazele unei administrații eficiente constă în a avea o colaborare cât mai bună cu toată lumea, pe principii de normalitate și respect reciproc, considerând că fiecare trebuie să-și îndeplinească conștiincios sarcinile de serviciu, iar dacă acest lucru se întâmplă, atunci nu pot exista divergențe, având astfel și rezultate în munca noastră administrativă.
Cu toții ne dorim să vedem cum comuna Secusigiu progresează, cu toții avem acest scop și împreună trebuie să fim organizați ca o echipă.
Pot spune că la Secusigiu suntem o astfel de echipă! Am arătat acest lucru în activitatea noastră, iar rezultatele muncii noastre se regăsesc în proiectele realizate și concretizate în investiții prin care am progresat ca și comună, ca și comunitate: s-au derulat multiple lucrări de pietruire străzi, s-au amenajat alei pavate, s-a reabilitat total căminul cultural din Secusigiu, s-a investit în renovarea căminelor culturale din Satu Mare și Munar, s-a modernizat iluminatul public, s-a investit masiv în renovarea școlilor și grădinițelor din comună, s-a construit terenul sintetic de sport, s-au rerulat lucrări de îmbunătățire a condițiilor oferite echipelor de fotbal din Munar, Secusigiu și Sânpetru German, s-a renovat Primăria, acum se lucrează la construcția unei noi grădinițe în Secusigiu și la introducerea rețelei de apă, iar lista ar putea continua.
Tot ceea ce am făcut a fost pentru binele comunei, cu deschidere față de cerințele cetățenilor și în spiritul unei munci corecte și oneste, fără ascunzișuri și cu o totală transparență a cheltuielii banului public.
Cu toate acestea, mai există încă o așa zisă  „piață” a zvonurilor și vorbelor fără acoperire pe care le aruncă în vânt unul sau altul, din răutate, invidie, interese ascunse sau pur și simplu neștiință, încercând prin diverse mijloace să vă influențeze într-un fel sau altul. În astfel de situații,   nu ezitați însă să mă întrebați dacă aveți nelămuri, fiindcă de aceea m-ați ales primar și ați avut încredere în mine.
De asemenea, să aveți mereu în vedere că ușa de la Primărie a fost, este și va fi oricând deschisă pentru orice cetățean din Satu Mare, Secusigiu, Munar și Sânpetru German. Primăria este a comunității locale, după cum și administrația comunei este a comunității locale. Cu toții locuim și trăim aici și toți dorim pentru comuna noastră doar lucruri bune, pentru a lăsa ceva în urma activității pe care o prestăm.
Revenind la modul de administrare a comunei, una dintre prioritățile  mele a fost și este  implementarea în comună a unei strategii de dezvoltare locală coerente, bazată pe o structurare realistă a bugetului local, precum și pe obținerea unor fonduri suplimentare de investiții, prin proiecte europene, prin atragerea unor sume de la Consiliul Județean sau prin programe guvernamentale. Progresul comunei noastre se poate realiza doar prin combinarea celor trei surse de venituri la care am făcut referire în paragraful anterior: buget local, fonduri europene, programe de finanțare prin Consiliul Județean și programe guvernamentale.
Pot să vă spun, că nu s-a ratat nici o ocazie pentru întocmirea și depunerea documentațiilor necesare pentru o serie de proiecte în vederea realizării de investiții oportune și de real interes pentru comună și comunitatea noastră locală, lucru pe care îl vom urmări spre realizare și pe viitor.
În acest sens, doar anul acesta putem vorbi de noi proiecte investiționale pentru comună:
-s-au realizat multiple lucrări de pietruire străzi, cele mai recente fiind executate la Secusigiu și Satu Mare
-sunt în amenajare noi tronsoane de trotuare pavate
-a fost finalizată amenajarea căminului cultural din Secusigiu, fiind cumpărată și vesela necesară, au fost completate și scaunele de care avem nevoie, camera frig funcționează, sistemul de climatizare a fost montat etc, astfel încât acum căminul cultural poate găzdui în cele mai bune condiții orice eveniment public sau privat
– se lucrează la construcția noii grădinițe din Secusigiu, investiție finanțată în baza unui proiect pe care-l am depus la Ministerul Educației
– se lucrează la rețeaua de apă în Satu Mare,  Secusigiu, Munar și Sânpetru German,care se preconizează a fi funcțională în vara anului următor
s-au montat aparate de climatizare la căminele culturale din Satu Mare și Munar
De asemenea, suntem în fazele procedurale legale pentru demararea unor noi investiții în perioada imediat următoare, putând aminti:
– amenajarea de noi trotuare pavate în Secusigiu și Satu Mare
-urmează modernizarea fostei clădiri CAP din Satu Mare( azi dispensar) prin aceasta urmărind să creem condițiiile necesare funcționării în această locaiție a două cabinete medicale și a unei farmacii
-tot la Satu Mare vom continua modernizarea căminului cultural prin amenajarea unor grupuri sanitare moderne în incinta clădirii, amenajarea de alei și montarea sistemului de climatizare
– suntem în faza de procedură a achiziției publice pentru lucrările de modernizare a zonei centrale din Secusigiu, respectiv reamenajarea platoului din fața Primăriei, precum și reabilitarea clădirii primăriei
-de asemenea, tot în faza achiziției publice suntem și cu demararea lucrărilor de remodelare urbanistică a pieței din Secusigiu, prin amenajarea corespunzătoare aici și a unor locuri de joacă pentru copii, lucru ce se va realiza și la Sânpetru German
Cât privește proiectele pe care le-am întocmit anul acesta,  am obținut aprobarea finanțării pentru următoarele:
-renovarea-modernizarea și dotarea școlii cu clasele I-VIII din Sânpetru German
-renovarea-modernizarea și dotarea școlii cu clasele I-VIII din Secusigiu
-renovarea-modernizarea și dotarea grădiniței PN din Sânpetru German
-renovarea-modernizarea și dotarea grădiniței PN din Satu Mare
Toate aceste proiecte cuprind nu doar renovarea clădirilor acestor instituții școlare, ci și dotarea cu mobilier nou, în momentul de față fiind în faza pregătirii documentațiilor necesare pentru semnarea contractelor de finanțare
Sunt proiecte cu impact asupra modernizării comunei, cu finanțare oținută prin programul PNDL, susținut de către guvernul României. Aici chiar doresc să subliniez acest lucru: Guvernul României! Nu guvernul unui partid sau altuia cum vor câțiva neaveniți să-și asume merite pe care nu le au. Eu discut la nivel administrativ, fiindcă așa este normal să fie privite lucrurile instituțional, iar proiectele pentru care am obținut finanțarea recent sunt rodul muncii noastre, a celor din administrație, proiecte pentru care am făcut nenumărate drumuri la București, obținând finanțări pentru comuna noastră. Aceasta este realitatea, iar ori de câte ori cineva încearcă să vă mintă prin tot felul de tertipuri (cum au mai încercat și în anii trecuți, dar fără niciun rezultat) întrebați-mă pe mine dacă aveți nelămuriri, iar acelor persoane spuneți-le să-și găsească alte preocupări, căci nu prea știu ce înseamnă administrație în România și an de an au dovedit vă minciunile lor repetate și vorbele răstălmăcite nu le-au adus decât rușine în cadrul comunității locale. Noi, formăm o comunitate unită și chiar dacă mereu au vrut unii sau alții să ne dezbine nu au reușit!
Pentru noi, ca și comună, este important să avem la dispoziție cât mai multe resurse financiare pentru a putea implementa noi proiecte de dezvoltare, deziderat pentru care vom munci în continuare.
Un alt proiect pe care-l pregătim, de această dată pe fonduri europene-prin GAL- este cel de amenajare a unor noi tronsoane de trotuare pavate, pentru a continua astfel programul de modernizare trotuare din comună.
Toate acestea se pot face doar în liniște, pace și unitate administrativă. În acest sens, reafirm că avem la Secusigiu o echipă a administrației, o  echipă împreună cu care am asigurat stabilitatea administrativă a comunei, ceea ce ne dorim și pe mai departe, pentru a avea o comună în care buna înțelegere dintre oameni să primeze față de interesele ascunse a unora.
Stabilitate, predictibilitate, liniște și pace între oameni. Asta ne dorim, atât eu, cât și echipa administrativă din jurul meu, pentru a continua ceea ce am început: administrarea corectă a comunei noastre, cu toate localitățile aferente-Secusigiu, Munar, Sânpetru German și Satu Mare.
Primar Cheșa Ilie

Both comments and pings are currently closed.