Preoții din cadrul cercului pastoral-misionar nr. 5 Vinga, coordonaţi de părintele Horia Ştefan, s-au întâlnit duminică, 28 februarie 2016, în Parohia Secusigiu, Protopopiatul Arad, păstorită de părintele coordonator.
În cadrul întâlnirii, la început, s-a săvârşit slujba Vecerniei, la care au participat pe lângă preoţii din cercul pastoral misionar, Părintele dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului şi Părintele dr. Vasile Pop, de la Parohia Arad – Bujac.
După slujirea Vecerniei, corul bisericii din Secusigiu, condus de domnul profesor Mircea Buta, fiu al satului, a prezentat un program de câteva cântări bisericești. În continuare, corul de copii al Școlii Gimnaziale din localitate, condus de doamna învățătoare Lavinia Barbu, aa adus în fața auditoriului un frumos buchet de cântări religioase.
De asemenea, cu acest prilej, doamna profesoară Simona Ștefan a oferit diplome copiilor care au participat la olimpiada de Religie – faza locală.
Cu alte cuvinte, a fost organizat un program complex, bine structurat, un program prin care s-a adus în prim plan strânsa legătură educațională dintre școală și biserică, două instituții fundamentale ale societății.
Întâlnirea a culminat cu prezentarea conferinței cu titlul „Educația religioasă in România – repere istorice și psihopedagogice”, susținută de către părintele dr. Vasile Pop. În cadrul acesteia, părintele a evidențiat mai multe aspecte cu privire la prioritatea educației religioase în școală, în biserică și în familie. O educație religioasă temeinică pregătește tânărul în modul cel mai frumos pentru întâlnirea cu lumea din care transcedentalul lipsește din ce în ce mai mult, mai preciza părintele.
La final, Preacuviosul Părinte Iustin, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, a transmis binecuvântarea ierarhului, mulțumindu-i și felicitându-l pe părintele paroh pentru frumoasa inițiativă de a organiza un astfel de eveniment, care răspunde chemării Sfântului Sinod pentru anul acesta omagial, dedicat educației tineretului creștin ortodox.
La eveniment au fost prezenți atâtprimarul Cheșa Ilie, precum și senatoul Constantin Traian Igaș, ambii fiind invitați pentru a participa nu doar la slujba liturgică ci și pentru a lua parte la conferința organizată cu ocazia amintită, dezbaterile având o tematică complexă, cu caracter educațional.
Dorind să sublinieze rolul esențial al Bisericii în educație, primarul Cheșa Ilie ne-a declarat: „Biserica și școala sunt două instituții apropiate ca rol în educație, astfel încât este aproape imposibil ca atunci când vorbești despre școală, să faci abstracție de biserică.
Legătura dintre ele este foarte strânsă, amândouă fiind surse de a-L cunoaște pe Dumnezeu. Biserica prin slujitorii ei, iar școala prin dascălii ei – adevărate făclii pe care Dumnezeu le-a dat oamenilor pentru a-i ajuta să-și iubească aproapele, să înțeleagă ce înseamnă smerenia, toleranța, bunul simț, jertfa dar și curajul.
Cele două instituții își “poartă crucea”, contribuind la formarea personalității tinerilor, începută în familie prin ceea ce mulți numesc “cei șapte ani de acasă”.
Complementaritatea muncii bisericii, școlii și familiei are un impact deosebit de mare asupra comunității, rezultatul văzându-se în felul în care tinerii se integrează în comunitatea căreia îi aparțin și nu numai.Cred că Biserica poate contribui la orientarea tinerilor spre o anume carieră, printr-o bună colaborare cu școala și familia, existând o varietate de mijloace și acțiuni prin care tinerii să fie învățați să-și valorifice aptitudinile și competențele, îndreptându-se spre ceea ce le place să facă și ajutându-i să se cunoască mai mult pe ei înșiși. Îmbunătățirea relației dintre biserică-școală-familie se poate face prin multiple activități, cum ar fi spre exemplu implicarea părinților pentru înscrierea copiilor la ora de religie și a frecventării bisericii, organizarea de activități în comun (culturale, sportive, de voluntariat, filantropice, civice și așa mai departe) sau dezvoltarea unor parteneriate privind ajutorul familiilor defavorizate. Totul se poate face dacă exsită dorință și bunăvoință. Esențial este însă ca nimeni să nu uite că fără pace sufletească nu există căutare în viață care să aducă bucurie!
La finalul dezbaterilor, toată lumea s-a deplasat la Căminul Cultural din Secusigiu, unde s-a oferit o agapă frățească, prilej cu care cei prezenți au putu socializa cu prietenii și cunoscuții într-o atmosferă destinsă, plăcută și constructivă.