O dronă a zburat, în aprilie, deasupra localității pentru a face fotografii de mare precizie ce urmează să fie folosite pentru efectuarea unei hărți la zi a zonei Secusigiu, în vederea realizării cadastrului sistematic al comunei. Avionul fără pilot, denumit Hirrus, a acoperit o suprafață de aproximativ 2500 de hectare de pe raza satului Satu Mare, județul Arad.
Zborul vine în sprijinul unui proiect de cadastrare sistematică la nivel național, coordonat de ANCPI, din care face parte comuna Secusigiu. Obiectivul proiectului este atât de cartografiere a suprafețelor, cât și de determinare corectă a drepturilor de proprietate.
.În perioada ur-mătoare, locuitorii comunei vor fi contactați pentru măsurători din teren asupra imobilelor din intravilan și extravilan și pentru colectarea copiilor documentelor de proprietate, în vederea publicării limitelor de proprietate și actualizarea cărților funciare.
„Contăm pe participarea tuturor locuitorilor din comuna Secusigiu, pentru a colabora cu echipele de teren în vederea efectuării măsurătorilor la sol și colectarea informațiilor necesare pentru cadastru sistematic.În urma soluționării tuturor contestațiilor primite de la populație, se vor stabili limitele finale de proprietate și se vor deschide sau actualiza cărțile funciare cu sprijinul OCPI Arad”
Imaginea de înaltă precizie obținută cu ajutorul Hirrus are scopul de a reduce timpul de realizare al măsurătorilor și de cadastrare a suprafeței comunei, dar și de a oferi locuitorilor un instrument pentru a vedea în mod precis limitele proprietăților. Pe baza imaginilor obținute cu avionul fără pilot, au fost extrase detalii despre străzi, clădiri, căi ferate, rețea hidrografică, diguri, limitele proprietăților, ale imobilelor, precum și date despre vegetația din localitate. Ca rezultat, prin utilizarea acestei drone, a fost realizată o imagine de înaltă precizie a localității, care poate fi utilizată de administrația locală, în vederea unei bune gestionări și dezvoltări a zonei.
Avionul fără pilot utilizat pentru acest zbor, Hirrus, integrează tehnologii avansate și este rezultatul unui proiect de investiţii şi cercetare desfășurat de Grupul Teamnet pe o perioadă de doi ani, fiind proiectat, integrat și produs 100% în Romania. Aeronava are o autonomie de aproximativ trei ore şi poate atinge viteze de peste 100 kilometri pe oră la altitudini de peste 2.500 de metri. Hirrus este folosit în domenii diferite de la agricultură și cadastrare la situații de urgență, dezvoltare urbană sau monitorizarea infrastructurii critice.
Ce s-a întamplat ulterior cu imaginile obținute de dronă?
“După zborul efectiv al dronei și realizarea pozelor din aer, acestea au fost procesate prin analiză geospațială de către specialiștii GIS (Geographic Information Systems),iar rezultatele finale au constat în hărți, un model digital al suprafeței, nor de puncte 3D, precum și indici de vegetație”, a declarat Iurie Maxim, GIS ManagerTeamnet. Aceste elemente oferă informații suplimentare despre curbele de nivel, regimul de înălțime al construcțiilor sau despre densitatea vegetației în zonă.
„In viitorul apropiat, toate primăriile vor deține un atlas de imagini obținute cu ajutorul avioanelor fără pilot, care să le ofere informaţii relevante, precise şi corect localizateale suprafeței administrate”, a completat Bogdan Nedelcu, Head of Strategic ProjectsTeamnet. Mai mult decât atât, „autonomia de zbor, timpul scurt de lansare şi costurile scăzute de operare recomandă sistemul Hirrus pentru realizarea de hărţi detaliate şi monitorizarea activităţii pe suprafeţe mari de teren, pentru culegerea de date despre starea recoltelor, monitorizarea dăunătorilor. Studiile au arătat că pot crește productivitatea culturilor agricole cu până la 20%.”
În domeniul administrației publice, avioanele fără pilot pot ajuta la o mai bună gestionare a proiectelor din cadrul primăriilor, de la faza de planificare, până la monitorizarea celor aflate în derulare. Consolidarea, într-o hartă electronică pe mai multe nivele, a imaginilor obţinute cu ajutorul dronelor dă posibilitatea direcţiilor de urbanism ale primăriilor să crească acurateţea planurilor de urbanism, și să completeze datele disponibile cu informaţii precise privind stadiul construcţiilor din localitate. Harta electronică oferă o imagine de ansamblu a localităţii: zone inundabile, zone verzi, clădiri istorice, facilitând măsurători cu grad ridicat de acurateţe.
Zborul efectuat cu Hirrus în Secusigiu este doar un exemplu prin care aeronavele fără pilot schimbă modul în care percepem lumea, în care ne culegem informațiile și ne raportăm la realitatea înconjurătoare. Beneficiile acestor sisteme nu se limitează doar la creșterea productivității și reducerea costurilor, ci se măsoară și în creșterea nivelului de trai și chiar în salvarea de vieți omenești. Dacă în urmă cu puţini ani erau disponibile doar instituțiilor guvernamentale din câteva ţări, avioanele fără pilot oferă în prezent o alternativă mult mai accesibilă decât imaginile obţinute prin sateliţi.