ZILELE COMUNEI SECUSIGIU – Întâlnirea cu fiii satului

Ediția din acest an a zilelor comunei noastre, cunoscută sub numele de „FIII SATULUI”, a fost una deosebită, de o semnificație aparte. Chiar primarul Cheșa Ilie ne-a spus: „În acest an s-au împlinit 210 ani de când Secusigiul a fost strămutat pe o nouă vatră, unde se află și azi. Este motivul pentru care anul acesta am dorit ca sărbătoarea comunei să fie una deosebită, care să marcheze și să cinstească acest moment important din istoria comunei. Și cum puteam cinsti mai bine acest eveniment istoric decât printr-o sărbătoare specială care să cuprindă o multitudine de acțiuni: întâlnirea cu fiii satului, primirea Înalt Prea Sfințitului Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului, lansarea monografiei comunei și un spectacol deosebit. Au fost două zile pline de evenimente importante pentru comuna noastră. Totodată, domnul Ioan Cuzman, fiu al satului, a primit distincția de cetățean de onoare al comunei, distincție bine-meritată, căci să nu uităm meritele deosebite pe care domnul Cuzman le-a avut față de Secusigiu. Dânsul este cel care în anul 2006 a pus bazele acestei întâlniri cu fiii satului, dânsul este cel care m-a sprijinit ori de câte ori a putut în proiectele de dezvoltare a comunei, dânsul este cel care a finanțat această primă ediție a monografiei comunei. Cu privire la această carte de căpătâi din istoria comunei, lansarea oficială a avut loc la Căminul Cultural din Secusigiu, cu ocazia ediției din acest an a sărbătorii comunei. Așadar, am dorit ca în acest an, sărbătoarea comunei să fie una plină de semnificație, care să se încheie prin spectacole artistic-folclorice dedicate în totalitate dumneavoastră, cetățenilor comunei, spectacole prin care să punem în evidență importanța și frumusețea comunei noastre. Sper că am reușit acest lucru și că v-a plăcut tot ceea ce am organizat în acest an cu ocazia Zilelor Comunei Secusigiu.”
Ca urmare, ediția din acest an, desfășurată pe parcursul celor două zile (sâmbătă-duminică 13-14 iulie) a fost una destul de amplă, care a cuprins o serie de momente speciale și pline de semnificație, dar și multe acțiuni sportive, artistice și culturale, de la turneu de fotbal, până la spectacole de muzică ușoară și populară, concursul Miss Secusigiu, întâlnirea cu fiii satului, lansarea monografiei comunei Secusigiu și bineînțeles ineditul concurs de cătlane, sărbătoarea încheindu-se cu un grandios foc de artificii.

Întâlnirea cu fiii satului din acest an consemnează trei momente importante: întâlnirea și primirea fiilor satului la Primărie în dimineața zilei de duminică 14 iulie, participarea tuturor la liturghia de la Biserica Ortodoxă din Secusigiu, moment marcat și de prezența Înalt Prea Sfințitului Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului și lansarea la Căminul Cultural din Secusigiu a monografiei comunei, eveniment în cadrul căruia primarul Cheșa Ilie a înmânat domnului Cuzman Ioan distincția de cetățean de onoare al comunei.

Una dintre acțiunile organizate cu ocazia sărbătorii comunei a fost reprezentată de miniturneul de fotbal care s-a desfășurat pe terenul sintetic de sport din Secusigiu. Turneul a început încă de vineri 12 iulie, dar s-a încheiat în cursul zilei de sâmbătă, când s-a disputat finala. Locul întâi a fost câștigat de către echipa Gloria Secusigiu, poziția a doua revenindu-i echipei Universității Aurel Vlaicu Arad, iar locul trei a fost ocupat de echipa din Munar. Turneul a fost unul aprig disputat, în care toate echipele au luptat din greu pentru obținerea victoriilor, fiind înscrise încă de la început 16 echipe. Golgheterul turneului a fost nimeni altul decât Măgulean Petru de la Gloria Secusigiu, care a reușit să înscrie gol după gol, ducându-și echipa pe prima poziție.
Premierea câștigătorilor s-a desfășurat în seara de sâmbătă, pe scena amplasată în fața Primărie.

Liturghia din dimineața zilei de duminică 14 iulie a fost oficiată în prezența Înalt Prea Sfințitului Timotei Seviciu – Arhiepiscopul Aradului, care a venit la invitația primarului Cheșa Ilie, binecuvântând astfel comuna noastră. Toți preoții ortodocși din comună au fost prezenți la acest important eveniment, biserica devenind neîncăpătoare pentru credincioșii veniți la liturghie.

Spectacolul organizat în ziua de sâmbătă a fost dedicat tinerilor. Un spectacol care a cuprins concursul de MISS, precum și concertele trupei Acces, precum și Emil Lassaria & Caitlyn.
Atmosfera a fost una incendiară, în care acordurile muzicii ușoare au răsunat peste Secusigiu. A fost o seară magnifică, plină de voie bună, în care tineretul din comună s-a putut distra după bunul plac. Imaginile surprinse stau mărturie celor de mai sus.

Duminică a fost ziua dedicată cântecului și jocului popular, o zi în care scena amenajată în fața primăriei s-a umplut de culoarea costumelor populare, răsunând în ritmurile muzicii tradiționale românești.
Pe scenă au urcat o multitudine de ansambluri și soliști, care mai de care mai cunoscuți, toți venind pentru a realiza un spectacol de zile mari cu ocazia sărbătorii comunei.

Prezentarea oficială a monografiei comunei a avut loc la Căminul Cultural din Secusigiu, după liturghia de la Biserica Ortodoxă. Practic, după liturghie, toți fiii satului, împreună cu Înalt Prea Sfințitul Timotei Seviciu, cu ceilalți  preoți din comună, precum și cu invitații s-au deplasat la Căminul Cultural din Secusigiu, unde primarul Cheșa Ilie a organizat o agapă și un scurt moment artistic.
Printre invitați i-am mai remarcat și pe deputații Eusebiu Pistru și Petru Dalca, ambii sosiți la acest moment important pentru comuna noastră, precum și pe fostul deputat Iustin Cionca, prieten vechi al comunei noastre. Un moment deosebit l-a reprezentat și înmânarea distincției de cetățean de onoare pentru domnul Ioan Cuzman (fiu al Secusigiului).

Concursul de cătlane a adus la rampă pe cei mai pricepuți bucătari amatori, echipe care au reprezentat diverse localități, cum ar fi Șagu, Felnac, Zădăreni, Pecica și bineînțeles echipele noastre din comună.
Toate echipele au pregătit gulașuri după rețete proprii, încercând să impresioneze juriul pentru a obține titlul de cel mai bun bucătar. Locul întâi a revenit celor din Felnac, a căror rețetă a fost cea mai apreciată de către degustători.

Sărbătoarea comunei din acest an s-a încheiat și rămân doar amintirile celor două zile frumoase, amintiri pe care sperăm să vi le împrospătăm prin imaginile surprinse cu ocazia acestui imoportant eveniment al comunității noastre locale. Chiar dacă spațiul ziarului nu ne permite să aducem în prim-plan prea multe imagini, sperăm însă că și aceste câteva momente surprinse de noi prin obiectiv vă vor aduce bucurie în suflet. De multe ori o imagine face cât o mie de cuvinte.

Finala concursului „MISS SECUSIGIU”, organizată sâmbătă 13 iulie, în cadrul Zilelor Comunei s-a bucurat de un real succes, la concurs înscriindu-se șapte concurente. Au fost mai multe probe pentru departajarea concurentelor, de la proba costumelor de baie până cea a rochiilor de seară. Concursul a fost destul de animat, fiecare concurentă având în public proprii admiratori care și-au susținut frenetic favorita, la fiecare etapă a concursului. Într-un final, după deliberări îndelungate, juriul a stabilit configurația podiumului, după cum urmează: Miss Secusigiu 2013, Giga Vasilica; Locul 2 și Miss Popularitate,  Viviana Ștefania Birău; Locul 3, Diana Morafcic, Miss Q, Giga Mădălina; Miss Sonnenline,  Ana-Maria Stoleru, Miss Pure Fitness,  Natașa Vasile, Miss Fotogenie,  Adelina Abierbăriței.

Juriul care a decis podiumul a fost format din: Mădălina Petrean – Miss Arad 2012, Mihaela Giuran – imaginea Pure Fitness, Ilie Cheșa – primarul comunei Secusigiu, Adrian Țolea – vicepreședintele Consiliului Județean Arad și Eusebiu Pistru – deputat și fiu al satului, Anda Mocanu – din partea Sonnenline și Valentin Petrean.
Acest concurs Miss Secusigiu (fata de la țară) va continua de acum încolo la fiecare ediție a sărbătorii comunei, sperăm însă ca pe viitor să vedem înscrise la acest concurs cât mai multe domnișoare din comună.

 

 

Both comments and pings are currently closed.