Probleme mari pentru comuna Secusigiu în această perioadă. Porcii mistreți au adus pesta porcină africană în zona comunei noastre din Județul Arad, fiind descoperite focare la Sânpetru German, Zădăreni și Felnac, astfel încât s-a instituit carantină pe toate aceste comune.
Virusul este mortal pentru porci, fiind transmisibil, astfel încât autoritățile locale, împreună cu reprezentanții DSV și a celorlate instituții abilitate au luat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului. S-au întreprins ample acțiuni de dezinfecție, fiind montate și covoare de dezinfecție pentru autoturisme, pe raza drumurilor județene și comunale organizându-se filtre împreună cu poliția.
Este un mare necaz pentru comună, datorită apariției focarelor de pestă fiind sacrificați mulți porci din gospodării, fapt ce reprezintă pagubă pentru consătenii aflați în această situație.
De asemenea, la nivel județean s-a luat măsura împușcării tuturor porcilor mistreți de pe fondurile de vânâtoare învecinate, anume pentru a preveni răspândirea virusului.
Totodată, au intrat în supraveghere comuna Vinga și orașul Pecica, aceste unități administrativ teritoriale învecinându-se și ele cu fondurile de vânătoare de unde se presupune că au venit mistreții care au adus cu ei virusul gripei porcine.
Să sperăm că nu se extind focarele de infecție și situația va reveni la normal, dar pentru aceasta fiecare trebuie să respecte normele de protecție și de prevenire a răspândirii bolii.
ATENŢIE!
PESTA PORCINĂ AFRICANĂ
CEA MAI PERICULOASĂ BOALĂ LA PORC !!!
• VIRUSUL NU AFECTEAZĂ SĂNĂTATEA OMULUI!
NU EXISTĂ VACCIN PENTRU ACEST VIRUS!
• VIRUSUL ESTE FOARTE PUTERNIC, MORTALITATEA PORCILOR FIIND DE 100%!
• PORCUL CONTAMINAT
MOARE SIGUR!
ATENȚIE!
Nu există tratament şi nici vaccin care să protejeze porcii de boală.
> Anunţaţi imediat medicul veterinar dacă porcul nu mănâncă şi stă mai mult culcat.
> Limitaţi circulaţia între gospodăriile de la ţară.
> Creşterea porcilor, furajarea şi adăparea se face doar în coteţe. Porumbul, lucerna şi alte vegetale pentru furajare nu se adiministrează direct din câmp! Există pericolul contaminării câmpului de la mistreţii bolnavi.
> Porcii se contaminează direct, de la alţi porci infectaţi sau prin alimentarea cu deşeuri din carne de porc contaminată/infectată.
> Insectele, spaţiile contaminate, vehiculele, diverse materiale, îmbrăcămintea, încălţămintea contaminată, pot transmite şi ele virusul la porcii sănătoşi.
> Este interzisă tăierea porcilor în localităţile unde evoluează boala. Putem extinde astfel focarele şi după luni de zile.
> Se interzice monta directă cu deplasarea porcilor dintr-o curte în alta.
– Se interzice circulaţia, în autovehicule, cu carne, carnaţi şi alte produse din carne de porc, care nu sunt marcate şi etichetate de către serviciile veterinare, conform prevederilor legale în astfel de situaţii – există riscul de a răspândi boala în toată ţara.
– Utilizaţi echipament separat de lucru şi un recipient cu dezinfectant la intrarea în spaţiul de creştere al porcilor. Este interzisă hranirea porcilor cu deşeuri alimentare, care conţin carne de porc.
Interzis accesul porcilor în păduri sau în locuri unde pot intra în contact cu pocii mistreţi.
Este interzisă participarea la târgurile de animale.
CUM PROTEJAM GOSPODĂRIA?
– Ne asigurăm că achiziţionăm furaje, aşternut şi porci din unităţi verificate
– Asiguraţi-vâ că porcii dumneavoastră nu intră în contact cu porcii mistreţi
– Vânătorii şi câinii de vânâtoare să nu vină în contact cu porcii din gospodărie
– Nu aruncam resturi de carcasa de porc pe câmp sau în gospodărie
– Nu lăsăm porcii din alte gospodarii să intre în contact cu porcii din gospodăria noastră
– Nu hrănim porcii cu furaje de origine necunoscută
– Nu hrănim porcii cu resturi alimentare
CE SA FACI?
Contactaţi imediat medicul veterinar dacă porcii au simptome
Contactaţi imediat medicul veterinar dacă vedeţi un cadavru de mistreţ sau porc domestic
Nu deplasaţi animalele din gospodărie şi tineţi-le închise
DACĂ AVEŢI ORICE SUSPICIUNE
ANUNŢAŢI DE URGENTĂ
MEDICUL VETERINAR!
MĂSURI ÎN CAZ DE SUSPICIUNE
Atunci când ANSVSA consideră că prezenta pestei porcine africane într-o exploatatie nu se poate infirma, exploataţia trebuie imediat plasată sub supraveghere oficială şi dispune următoarele măsuri:
• efectuarea recensământului tuturor categoriilor de porci din exploatatie;
• menţinerea în adăposturi a tuturor porcilor din exploatatie şi interdicţia mişcării;
• interzicerea intrării porcilor în exploatatie sau ieşirea lor din aceasta.
• interzicerea ieşirii din exploatatie a cărnii, a produselor din carne de porc, a materialului seminal, a ovulelor sau a embrionilor de porci, a furajelor, ustensilelor şi a altor obiecte şi deşeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană;
• respectarea cu stricteţe a regulilor de filtru sanitar pentru circulaţia personalului;
• utilizarea unor mijloace corespunzătoare de dezinfecţie la intrările şi ieşirile clădirilor ce adăpostesc porcii şi ale exploataţiei;
MĂSURI ÎN CAZ DE CONFIRMARE
• toate porcinele din exploataţie vor fi ucise fără întârziere, sub control oficial şi intr-o manieră care să evite riscul propagării virusului PPA;
• se prelevează un număr suficient de probe, astfel încât să se poată determina modul în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie şi perioada în cursul căreia el a putut fi prezent în exploatafie înainte de notificarea bolii;
• carcasele porcilor morţi sau ucişi trebuie să fie procesate/distruse sub supraveghere oficială;
• materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci colectate în exploataţie în cursul perioadei situate între introducerea probabilă a bolii în exploataţie şi adoptarea măsurilor oficiale să fie marcate şi distruse sub supraveghere oficială;
• orice substanţă sau deşeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, aşternutul, să fie supuse procesării; toate materialele de unică folosinţă care pot fi contaminate şi, în special, cele utilizate pentru operaţiunile de ucidere, să fie distruse;
– după uciderea porcilor, adăposturile şi vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum şi echipamentul, trebuie dezinfectate, iar aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd şi purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie distruse;
Este interzisă comercializarea de cereale în piață!
Pot fi infectate cu virusul transmisibil al pestei porcine africane!