Întâlnirea cu fiii satului din acest an consemnează trei momente importante: întâlnirea și primirea fiilor satului la Primărie în dimineața zilei de duminică 14 iulie, participarea tuturor la liturghia de la Biserica Ortodoxă din Secusigiu, moment marcat și de prezența Înalt Prea Sfințitului Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului și lansarea la Căminul Cultural din Secusigiu a monografiei comunei, eveniment în cadrul căruia primarul Cheșa Ilie a înmânat domnului Cuzman Ioan distincția de cetățean de onoare al comunei.
La întâlnirea de duminică dimineața de la Primărie au participat aproximativ 30 de fii ai satului veniți din toate colțurile țării pentru a fi prezenți la această importantă sărbătoare a comunei. Ca atare, am stat de vorbă cu mai mulți dintre ei pentru a le afla părerile dânșilor despre noua monografie a comunei precum și despre amintirile care îi leagă de Secusigiu.
Băbău Dan
Într-un final ne putem și noi mândri cu o asemenea monografie. N-am citit-o încă, dar având în vedere că am avut ocazia să-i întâlnesc pe oamenii care au conceput-o, sunt convins că au realizat o monografie de cel mai înalt nivel, așa cum spun toți cei care au vorbit despre ea. Având în vedere generația tânără care nu este așa de interesată de tradiție și obiceiuri, e posibil ca monografia să nu aibă un mare succes la public. Dar sunt sigur că, cu timpul cartea se va regăsi în casa fiecărui om pe care ceva îl leagă de aceste zone.
Ce sentimente încercați când veniți la Secusigiu?
De fiecare dată când vin la Secusigiu mă încearcă o multitudine de sentimente. Este un fenomen complex care cu greu poate fi descris. Este bineînțeles revenirea la origini, copilăria, adolescența și cu trecerea timpului se adaugă tot mai multe și tot mai multe amintiri frumoase care sigur vor rămâne adânc întipărite în sufletul meu.
Care sunt cele mai vii amintiri care vă revin în minte legate de timpul petrecut în Secusigiu?
Cele mai vii amitiri le am legate de străbunicii mei. Îmi aduc aminte foarte bine despre străbunicul meu, și îmi place să cred că-i seamăn. Au fost momente foarte frumoase pe care sunt sigur că fiecare om le are, poate unii mai viu colorate, alții mai puțin. Îmi aduc aminte cu drag de prima mea angajare și primul meu salar pe care l-am primit în clasa a V-a. Eu am urmat facultatea de Științe Economice la Timișoara și foarte puțină lume știe că eu de fapt vroiam foarte tare să devin biolog. Situația a fost de așa natură încât eu să nu devin biolog, și să urmez o altă carieră.
Ce părere aveți despre lansarea monografiei comunei Secusigiu?
Mi-am dorit foarte mult ca acest lucru să se întâmple. Cred că fiecare localitate își dorește o astfel de reușită. Sunt foarte bucuros de această realizare de care bineînțeles trebuie să fim mândri. Țin foarte mult la oamenii din sat și consider că monografia vine ca și o completare a tuturor acelor frumoase legende care desigur circulă prin toate părțile.
Cum vedeți comuna din zilele noastre, schimbată față de cea din care ați plecat?
S-au schimbat multe. Bineînțeles s-a schimbat și structura comunei, și multe altele, dar aș vrea să mă rezum doar la oameni, care în trecut erau mult mai civilizați. Comuna avea parte de foarte multe familii înstărite, de foarte multă cultură în acele vremuri. S-a schimbat, Secusigiul s-a schimbat.
Ce ați dori să la transmiteți locuitorilor din Secusigiu?
Doresc să le transmit multă sănătate și succes. Mă bucur că avem parte de un primar inimos care luptă pentru binele comunei. Sunt sigur că și secusigenii gândesc la fel.
Este o monografie foarte vastă. Am avut plăcerea să-i vad, și știu că realizatorii acestei monografii sunt oameni foarte bine pregătiți și cunoscuți pentru celelalte lucrari ale lor. Mi-a plăcut foarte multe ideea domunului primar Ilie Cheșa care a propus ca această monografie să fie predată în școli. Consider că este o inițiativă de lăudat, și dacă ar reuși să o ducă la bun sfârșit, copii și inclusiv dascălii vor avea numai de câștigat. Secusigiul are parte de un primar care se implică foarte mult în tot ceea ce face, asta reflectându-se chiar și în monografia pe care astăzi am primit-o.
Îmi aduc aminte cu foarte mare placere și bucurie de strada de la gară, care era plină de nuci, unde mergeam și ne bucuram cu prietenii stând la umbra pomilor și mâncând nuci, și care din păcate astăzi arată ca o gură fără dinți. După toți acești ani sunt foarte multe amintiri, și de fiecare dată când mă întorc la Secusigiu, îmi fac o retrospectivă a vieții cu toate amintirile pe care le am.
Este o inițiativă deosebit de bună pentru comună. Pe această cale generațiile tinere care vin din urmă pot afla toate informațiile necesare despre Secusigiu. Această monografie ajută enorm la promovarea comunei noastre în întreg județul. Sunt convinsă că toți cetățenii care locuiesc în aceste zone și pe care într-un fel îi vizează această monografie, sunt foarte mândrii.
Cele mai vii amintiri pe care le am din Secusigiu sunt legate de anii copilariei pe care i-am petrecut aici cu prietenii. Îmi plăceau și îmi aduc aminte cu drag de obiceiurile care se țineau cu ocazia diferitelor sărbători unde participam în acele vremuri. Era deosebit de frumos cum se putea schimba satul într-un moment de sărbătoare.
Este un beneficiu semnificativ pentru comună și reprezintă actualizarea tuturor datelor despre istoria comunei. Ca fiică a satului, nu pot decât să fiu mândră de trecutul comunei, mai ales acum când avem posibilitiatea de a-l regăsi în această carte. Voi lectura și sunt convinsă că ma voi regăsi sufletește în toate capitolele monografiei.
Pentru mine nu a fost sărbătoare pe care să nu o petrec acasă, alături de prieteni și familie. Cu ei mă simt cel mai bine și cred ca acest lucru este cel mai important. Îmi aduc aminte de cum mergeam la biserică, de tradițiile care se respectau atunci. Am avut parte și de niște dascăli extraordinari, de la care am învățat foarte multe și de care îmi aduc aminte de fiecare dată cu foarte mare plăcere.
Lansarea monografiei este o idee excepțională. Nu cred ca multă lume putea spune exact că știe totul despre istoria comunei, despre obiceiurile de aici, dar acum sunt convins că toți cei interesați vor fi fericiți să știe că au un raspuns la orice întrebare legată de comuna Secusigiu. Sunt sigur că o sa prindă la public pentru că în această carte este cuprinsă toată istoria noastră.
Îmi aduc aminte cu mare plăcere de strada pe care am locuit, de zilele în care mă jucam cu prietenii, de terenul de fotbal și de câte și mai câte. Am avut o copilărie fericită alături de prieteni și familie.
Nu pot decât să adresez doar felicitări pentru editarea monografiei. Plecând din sat, destul de devreme, nu prea cunoașteam foarte bine istoria și obiceiurile din această zonă așa că ideea unei monografii atât de complexe este foarte bună.
Revenirea în sat îmi aduce aminte de fiecare dată de foarte multe întâmplări și nu ar fi corect să selectez doar una.
Este o inițiativă foarte bună a tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei lucrări. Este o monografie realizată la cel mai serios nivel. Știu că cei care au făcut posibilă realizarea acestei cărți sunt oameni de o calitate extraordinară și sunt convins că și monografia este în aceeiași parametri. Datorită domnului primar Cheșa care desigur este un gospodar desăvârșit, am ajuns și la această realizare, de a avea o monografie a comunei atât de bine realizată.
Îmi aduc aminte cu mare plăcere și o doza mică de mândrie, că am participat și eu la construirea școlii, eram destul de mic dar știu că am ajutat și eu cât de mult am putut.
Era nevoie de o astfel de monografie, ca să putem exista, ca și comună, ca Secusigiu. Din experianța pe care am avut-o vă pot spune că lumea nu știa ce este România. Trebuia să le spun oamenilor ce este România, să le explic că suntem o țară, frumoasă și bogată. În Secusigiu există intelectualitate. Altfel, nu ar fi existat o monografie atât de bine realizată. Cei care au contribuit la această lucrare merită tot respectul nostru.
Îmi aduc aminte cu plăcere de șezători, unde asculam povesști de la bunicii nostri. Îmi aduc aminte de școala care se construia când eram eu în clasa întai, de verile frumoase cu căruțele pline de lubeniță. Am avut o copilărie frumoasă.
Am o părere foarte bună despre această monografie. Consider că era mare nevoie de o asemenea lucrare. Uneori am sentimente de nostalgie legate de copilăria mea și acum sunt sigur că anumite trăiri le voi regăsi citind această carte. Este o sursă excelentă de informare.
Îmi aduc aminte de tot ce este legat de copilărie. Am avut prieteni deosebiți, colegi extraordinari, am urmat o școală foarte bună, cu profesori foarte bine pregătiți, de la care am putut învăța multe lucruri, care ne-au ajutat pe parcursul vieții.
Am fost foarte surprins că în carte se menționează și faptul că la un moment dat nemții deportează în Rusia. Este o parte importantă a istoriei și nu credeam că acest aspect va fi pomenit în această monografie. Este un semn că ne putem bucura de o carte foarte bine realizată. Toți germanii mă întreabă cum este locul de unde vin eu, cum a fost copilăria mea. Acum, pe lângă toate povestirile mele, am această monografie cu mine, și pot să le-o prezint tuturor cu mândrie.
Cele mai vii amintiri legate de aceste locuri sunt prietenii pe care i-am avut aici, alături de care am avut o copilărie foarte frumoasă.