Cel mai important eveniment din istoria ultimilor 100 de ani a comunei Secusigiu – Inaugurarea podului Sînpetru German-Pecica!

DSC_1991 [800x600]Podul care leagă Sînpetru German de Pecica a fost inaugurat! În prezenţa a sute de participanţi, acest important obiectiv a fost dat în folosinţă, primarul Cheșa Ilie menționând în discursul său importanța acestei realizări pentru întreaga comună Secusigiu.
Prin construirea podului, distanţa dintre Pecica şi Sânpetru German se scurtează cu 38,45 kilometri, fiind de doar 8,45 km, faţă de parcursul ocolitor Pecica – Arad – Felnac – Sânpetru German – Munar, în lungime de 46 de km.
Lungimea podului este de 610 m, valoarea lucrării fiind de 28.953.715,37 lei, bani alocaţi din bugetul Consiliului Judeţean Arad. Vorbim despre cea mai mare investiţie făcută din fondurile Consiliului Judeţean Arad. Este pentru prima dată în 100 de ani când se construieşte un pod peste râul Mureş din fonduri locale!
Noul pod face legătura directă între Pecica şi localităţile de pe malul stâng al Mureşului: Zădăreni, Felnac, Sânpetru German, Secusigiu, Satu Mare, şi în continuare, spre localităţile din judeţul Timiş: Periam, Sânnicolaul Mare, Igriş, Cenad,  respectiv cu localităţile din aval pe malul drept al Mureşului: Semlac, Şeitin, Nădlac (pe DJ 709D). Importanţa strategică a acestui pod depăşeşte, însă, graniţele ţării, fiind un reper important în întreaga regiune, inclusiv în legăturile cu Ungaria şi Serbia, pentru dezvoltarea Regiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa.

Peste 45.000 de locuitori vor avea acces facil spre zonele industriale din Pecica şi Arad. Şi, de asemenea, reversul poate fi contabilizat. Se preconizează că noi investitori vor veni în zona Secusigiu, avizaţi de faptul că ar putea avea forţă de muncă inclusiv din zonele deja industrializate, cum ar fi Pecica sau Arad. Investiţia în podul rutier peste râul Mureş, pe DJ 709 E, este deosebit de importantă şi prin asigurarea confortului şi siguranţei în trafic. Nu trebuie neglijat nici faptul că prin scurtarea timpului de transport dintre localităţi, cererea şi oferta de locuri de muncă devin mai atractive, contribuind la creşterea nivelului de trai.
Podul continuă cu construcţia celor două tronsoane de drum, primul, de la rampă, la Sânpetru German, pe DJ 709 E şi cel de-al doilea, de la rampă, la Pecica.
De asemenea, în perioada de exploatare a podului, estimată la 120 de ani, impactul asupra mediului va fi benefic prin reducerea emisiilor de noxe şi praf. Timpul de traversare a Mureşului se estimează să fie realizat în doar 35 de secunde, faţă de 30 de minute cât era până în acest moment, prin clasica metodă, cu bacul.

Dorinţa locuitorilor comunei Secusigiu a devenit realitate, iar podul peste Mureş a fost inaugurat! La 117 ani de când s-a dorit acest lucru!
Inaugurarea podului a avut loc în prezența primarului Cheșa Ilie, a prefectului Cosmin Pribac, a primarului orașului Pecica, Petru Antal, care împreună cu președintele Consiliului Județean, domnul Nicolae Ioțcu au tăiat panglica inaugurală. Momentul a fost unul plin de emoție pentru primarul nostru, care de mulți ani a luptat și a făcut toate demersurile necesare pe lângă Consiliul Județean pentru demararea acestei investiții. Dintre oficialitățile prezente i-am remarcat pe senatorul Constantin Traian Igaș, vicepreședinții Consiliului Județean Arad, domnii Adrian Țolea și Remus Guțu, viceprimarii Aradului – domnii Bognar Levente și Cătălin Țițirigă, precum și primarii din Felnac, Semlac, Șeitin și Nădlac. De asemenea, cu această ocazie preoții comunei noastre, au oficiat o slujbă de sfințire, Înalt Prea Sfințitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, venind special pentru a participa la slujba de sfințire a acestui important obiectiv. Nu puteau lipsi nici susținătorii din totdeauna ai acestui proiect, respectiv domnul Iustin Cionca și consăteanul nostru Lupea Trandafir. Consilierii Locali, precum și viceprimarul Gavril Onu au marcat și ei prin prezență importanța evenimentului, fiind alături de primarul Cheșa Ilie la acest important moment pentru comuna Secusigiu.
Chiar dacă a fost o zi friguroasă, momentul inaugurării s-a bucurat de prezența multor concetățeni, importanța noului pod fiind apreciată de către toată lumea. Prin tăierea panglicii s-a dat practic în folosință acest pod atât de dorit pentru dezvoltarea întregii zone!

 

Povestea podului este una veche, începută în secolul XIX când, în paralel cu creşterea cerinţelor de transport, a apărut necesitatea construirii unui pod peste Mureş la Pecica. Conducerea localităţii, în frunte cu primarul, a făcut demersuri la conducerea monarhiei în acest sens. După o perioadă lungă, solicitarea a fost aprobată, elementele podului au fost confecţionate cu inscripţia „Pecica” în limba maghiară şi transportate la faţa locului. Locuitorii au fost încântaţi, sperând că li s-a îndeplinit visul şi vor avea posibilitatea trecerii permanente pe malul celălalt al Mureşului.
Singurii care s-au opus au fost marii gospodari, deoarece existenţa podului ar fi uşurat transportul produselor agricole din Banat la Pecica, ceea ce ar fi dus la scăderea preţului cerealelor de pe piaţa pecicană.
În urma demersurilor lor, din ordinul Vienei, podul a fost donat localităţii Lipova, unde a fost montat, iar Pecica și Secusigiu au rămas cu podul plutitor (numită de localnici „compă”), pod care a funcţionat până în această vară ca singurul mijloc de transport între cele două maluri.

„Am o mare bucurie fiindcă construcția noului pod a fost finalizată! Am depus toate eforturile necesare pentru a susține necesitatea construirii podului la toate instituțiile de resort. Consiliul Județean Arad a reușit obținerea finanțării și astfel acest obectiv atât de important pentru comuna noastră a fost finalizat. Sunt mândru că podul a fost construit în timpul mandatului meu, iar eu ca și primar al comunei Secusigiu mi-am adus aportul la realizarea acestui obiectiv”, a declarat primarul Cheșa Ilie.

 

Both comments and pings are currently closed.