Cum vă numiți, de unde sunteți, ce animale dețineți și ce tip de agricultură practicați, industrială sau de tip familial?
Mă numesc Ionașc Dumitru, sunt din Satu Mare, comuna Secusigiu, Arad. Momentan dețin 7 vaci și viței, și trei hectare de pământ pe care cultiv hrana necesară pentru a-mi întreține gospodăria. Pe aceste trei hectare de pământ cultiv lucernă și porumb. Practic agricultura la nivel mic, doar pentru a-mi întreține animalele și implicit familia.
Considerați că activitatea de creștere a animalelor și automat agricultura sunt îndeletniciri care vor fi profitabile și în viitor?
Sunt de părere că este o afacere care va avea succes și peste mulți ani. Pentru noi este singurul venit care ne asigură un trai decent și credem că putem să evoluăm. Îmi propun ca în viitor să fac o mică fermă de bovine cu cel puțin 40 de capete care să aducă profit.
Pentru creșterea animalelor, vă descurcați cu produsele pe care reușiți să le recoltați, sau ați fost nevoit să suplimentați hrana?
Nu mă descurc de fiecare dată. Sunt perioade în care avem parte de secectă puternică și atunci trebuie neapărat să cumpăr hrană suplimentar pentru animalele mele. Nu am fost nevoit să cumpăr foarte mult, dar trebuie să ne uităm la fiecare leu care pleacă din buzunarul nostru. Nu punem aici la socoteală perioadele de iarnă când este absolut necesar să suplimentez hrana animalelor.
Sunteți mulțumit de faptul că vi s-a repartizat pășunea? Consilierii locali v-au ajutat în demersul de a înființa asociația de creștere a animalelor, sau au existat și voci care s-au opus?
Sunt extrem de fericit pentru că în sfărșit s-a realizat repartizarea pășunii. Doresc pe această cale să-i mulțumesc personal domnului primar Cheșa Ilie pentru tot efortul depus. Știu că s-a straduit foarte mult pentru a face acest lucru posibil. Consilierii locali au susținut acestă inițiativă, dar au fost și câteva păreri împotrivă.
Sunteți de acord cu modul în care s-a împărțit pășunea, repartizat la fiecare familie în parte?
Nu s-a împărțit pășunea pentru fiecare familie în parte. S-a făcut o repartizare generală, pe raza localității Satu Mare. Sunt mulțumit de felul în care au decurs toate demersurile și sunt fericit că în sfărșit avem unde să mergem cu animalele la păscut.
Aveți unde să vindeți produsele pe care le obțineți, sau le folosiți doar în gospodaria proprie?
În mare parte folosim tot ce producem pentru familia noastră. Am reușit să vând și pe piață, dar am fost afectat foarte tare de momentul acela când toată România a fost întoarsă pe dos de aflatoxină. Din acel moment nu am mai reușit să vând nimic pentru că practic ne-a fost interzis să facem acest lucru. Animalele mele au fost analizate, am cheltuit foarte mulți bani și cu toate acestea nu am reușit să intru pe piață din nou. Acum mă pregătesc pentru un alt rând de analize.
Considerați că introducerea impozitului pe venitul agricol este o acțiune normală, sau nu?
Cred că este cea mai proastă decizie luată de USL. După această decizia din partea mea pot să și dispară total. Nu este corect din nici un punct de vedere. După ce cheltuiești o sumă destul de mare pentru întreținerea pământurilor, trebuie să le mai și plătești impozit. Este o mare nedreptate.
Statul vă ajută sau nu pentru a face afacerea profitabilă?
Statul nu mă ajută cu nimic pentru a face profit. Nu ne oferă nici un fel de sprijin pentru a ne putea dezvolta, pentru a putea prospera într-un fel. Din punctul meu de vedere, statul ar putea ridica prețul pentru lapte. În felul acesta am putea să ieșim și noi la liman cu cheltuielile.
Care sunt cheltuielile dumneavoastră în ceea ce privește întreținerea animalelor?
Cu toate cele necesare, făcând o medie și cu lunile de iarnă când trebuie să investesc mai mult, cheltuielile se ridică la suma de 1500 de lei pe lună.
Domnul Dumitru are 4 viței frumoși foc pe care i-a botezat foarte special după cum urmază: Horhe, Lucica, CRBL și Ovi.
De vorbă cu crescătorii de animale din comună! Ionașc Dumitru – Satu Mare
May 15th, 2013