De vorbă cu crescătorii de animale din comună! – Popov Florin – Secusigiu

interviu 1 [800x600]Popov Florin

Câte vaci creșteți și ce faceți cu produsele obținute?
Deocamdată dețin două vaci, ambele soi românesc. Cât privește laptele obținut nu se merită să îl vând, fiindcă prețul este mic la centrul de colectare. De aceea îl folosesc doar pentru noi, pentru familie.
Cum creșteți vacile, pe pășune sau în grajd?
Acum avem înființată Asociația Crescătorilor de animale și ni s-a repartizat și pășune pentru folosință. Noroc cu domnul primar Cheșa Ilie și cu majoritatea consilierilor, care ne-au ajutat să avem pășunea în folosință. Dacă nu am fi avut pășune nu am fi putut crește vacile. Ca atare putem scoate vacile la pășunat, iar în grajd le creștem doar iarna.
Toată lumea este mulțumită de modul cum a fost repartizată pășunea?
Toți oamenii au fost de acord și era normal, ținând cont de faptul că aproape toți din comună suntem crescători de vaci. S-au opus doar câțiva ciobani și 1-2 consilieri, care nu au vrut să țină cont de dorința majorității cetățenilor din comună. După părerea mea și cred că așa este corect, toată lumea trebuie să fie de acord, fiindcă toți avem dreptul să creștem animale, nu doar câțiva. Ce este corect, este corect! Acum toată lumea are pășune, ciobanii pe a lor, iar noi crescătorii de vaci pe a noastră.
Câți litri de lapte dau vacile pe care le creșteți?
Depinde de modul în care sunt hrănite și furajate. În medie însă, fiecare vacă produce aproximativ 20 de litri pe zi.
Credeți că activitatea de creștere a animalelor are viitor?
Acum că avem pășune da! Cu atât mai mult cu cât suntem organizați în asociație de crescători și în viitor vom putea negocia vânzarea laptelui într-un mod colectiv, pentru a putea obține un preț mai bun și a avea piață de desfacere.
Ce ați transmite celorlalți crescători de animale?
Să aibă încredere în această activitate, fiindcă cu siguranță creșterea animalelor va deveni tot mai profitabilă. Zootehnia nu va muri niciodată, ci dimpotrivă, se va dezvolta în continuare. Acum că avem izlaz sunt asigurate condițiile pentru ca toată lumea să beneficieze de pășunat. Avem tot ce ne trebuie în comună, doar să ne dorim să activăm în acest domeniu.

Both comments and pings are currently closed.