Perspectivele anului curent! Inteviu cu primarul Cheșa Ilie

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAS-a aprobat bugetul comunei. Cum stăm la acest capitol faţă de anul trecut?
Bugetul pentru acest an este mulţumitor, mai mare decât cel de anul trecut! Acest lucru a fost posibil datorită cetăţenilor comunei, care au dat dovadă de seriozitate şi şi-au achitat în mare parte impozitele şi taxele locale, fapt pentru care le mulţumesc. Datorită faptului că a existat în comună un grad mai mare de colectare a taxelor şi impozitelor locale, sumele ce au fost repartizate comunei de la Direcţia de Finanţe au fost mai mari ca cele de anul trecut, rezultatul fiind un buget mai mare al comunei pentru acest an, în comparație cu anul trecut. Pe lângă aceste sume am reușit și atragerea unei finanțări externe, de la Consiliul Județean Arad. Chiar şi aşa însă, guvernul actual a reuşit din nou să ne încurce, din acest an schimbându-se modul de construcție a bugetelor locale. Adică, nu s-a mai permis primăriilor să construiască bugetul luând în calcul previziunile de încasări de pe anul în curs, obligând primăriile să ia în calcul doar sumele încasate efectiv. Acest nou mod de calcul, impus din acest an, face ca bugetul comunei să nu fie la mărimea financiară pe care eu o prognozam. Dar, chiar şi aşa, consider că avem un buget care să asigure buna funcţionare a comunei.
Vor continua aşadar învestiţiile în comună?
Da, am prevăzute şi pentru acest an o serie de învestiţii în comună, punând accent pe proiectele deja începute şi care trebuie finalizate. Printr-o împărţire corectă şi pe priorităţi a bugetului, ținând cont de dorinţele cetăţenilor şi necesitatea finalizării lucrărilor începute, bugetul comunei a fost conceput pe capitole de finanţare pentru obiective importante în comună şi pentru buna administrare şi gospodărire a comunei.
Consider că avem un buget echilibrat, bine structurat, care a fost gândit pentru a acoperi toate sectoarele importante administrării eficiente a comunei. Bineînțeles că doream să avem un buget mult mai mare, chiar dublu, fiindcă atunci cu siguranţă aş fi putut demara investiţii majore în comună. Dar, nu este după cum îmi dorec eu, ci după realitatea economică! Chiar şi aşa însă, după posibilităţile noastre, vom continua realizarea de învestiţii în diverse obiective de interes pentru comunitatea noastră locală.
Puteţi să ne spuneţi câteva din aceste obiective?
Aşa după cum am subliniat înaite, accentul este pus pe continuarea şi finalizarea, pe cât posibil, a lucrărilor deja începute.
Vom derula în continuare programul anual de pietruire a străzilor. Probabil că până la apariţia ziarului deja vor fi pietruite unele străzi din comună. Am luat în calcul acele străzi care necesită în mod deosebit astfel de lucrări, mai ales după sezonul rece şi ploios care a trecut.
De asemenea, ne concentrăm şi pe continuarea lucrărilor la introducerea reţelei de apă în comună, lucrări începute anul trecut şi oprite pe timpul iernii. Doresc să văd finalizată reţeaua de apă a comunei şi voi depune toate eforturile pentru acest lucru.

Sper ca finanţarea pentru aceste lucrări să continue, deoarece o mare parte a resurselor financiare destinate amenajării reţelei de apă sunt prevăzute printr-un program naţional. Sper să nu păţim ca şi cu programul PNDI prin care erau prevăzute spre asfaltare străzile comunei, însă guvernul actual a avut grijă să oprească finanţarea, lăsând comuna noastră fără lucrări de asfaltare. Ba mai mult, recent a stopat şi finanţarea pentru lucrările de cadastru, însă societatea comercială care face intabulările în comună a hotărât să continue lucrările pe banii proprii!
O altă lucrare importantă este cea de finalizare a Căminului Cultural din Secusigiu, unde mai avem câteva finisaje şi utilarea bucătăriei.
Învăţământul este şi anul acesta printre priorităţi. Vom termina schimbarea în totalitate a geamurilor şcolii din Secusigiu cu unele noi din termopan, modernizare pe care am început-o de anul trecut, iar la celelalte şcoli vom face reparaţii şi igienizări pe timpul vacanţei de vară.
Este prevăzut a se finaliza şi lucrarea de amenajare a terenului sintetic de sport din Secusigiu. Proiectul iniţial a cuprins încă de la început tribune pentru spectatori şi vestiare pentru cei care doresc să practice sportul pe acest teren. Aceste lucrări trebuie încheiate, fiind parte din proiect, iar după ce vor fi gata, vom avea toate condiţiile pentru a putea organiza inclusiv turnee de fotbal interşcolare.
Tot cu privire la infrastructura comunei, prin bugetul local s-au alocat sume şi pentru lucrări de amenajare de noi trotuare, pentru acest an prioritate având localitatea Sânpetru German.
Avem prevăzute şi fondurile pentru organizarea manifestărilor culturale, cum este sărbătoarea comunei – Fiii Satului, precum şi susţinerea ansamblului de dansuri al comunei. Şi sportul este luat în considerare, în acest sens, echipele de fotbal ale comunei vor avea susţinere financiară. Cunosc problemele pe care echipele le au cu vestiarele şi ţin să informez că la Sînpetru German vom amenaja vestiarele, dotându-le cu cele necesare, iar la Munar vom încerca să finalizăm construcţia noului vestiar al echipei.
Totodată, bugetul local cuprinde şi sumele necesare bunei gospodăriri a comunei,care cuprinde inclusiv menţinerea reţelei de iluminat public la parametrii normali, precum şi acţiunile de curăţenie şi întreţinere a domeniului public.
Pe lângă toate acestea, mai deschidem şi un capitol pentru începerea PUG (Planul Urbanistic General) al comunei.
O altă dorinţă a mea este să începem lucrările de construcţie a capelelor pentru toate satele comunei. Sper că după rectificarea bugetară de la Consiliul Judeţean Arad, din a doua parte a anului, să pimim finanţare suplimentară pentru aceste lucrări. Dacă nu, atunci, construirea capelelor o vom putea face abia anul viitor.
Bugetul comunei cuprinde şi susţinerea tuturor activităţilor şi sectoarelor importante pentru comună. Au fost totuşi şi amendamente?
S-au ridicat câteva amendamente vis-a-vis de construirea bugetului, însă toate au fost respinse. Printr-un amendament se cerea Consiliului Local să nu se mai aloce bani pentru sărbătoarea comunei – Fiii Satului. S-a respins această propunere, deoarece mi se pare normal să susţinem sărbătoarea comunei, mai ales că în acest an se împlinesc 210 ani de la strămutarea localităţii Secusigiu şi vom lansa oficial şi monografia comunei, lucrare de referinţă a istoriei comunei noastre.
Un alt amendament s-a referit la Şcoala Mică din Sînpetru German. Mai precis, s-a cerut renovarea clădirii, datorită degradării acesteia. Cunosc această problemă şi am început lucrări de renovare încă de anul trecut, când s-a reabilitat faţada. O problemă actuală este acoperişul clădirii, care trebuie refăcut. Pentru acest lucru am iniţiat un parteneriat cu anumiţi învestitori americani care s-au angajat să refacă ei, pe banii lor acoperişul Şcolii Mici din Sînpetru German. Acesta este motivul pentru care amendamentul a fost respins, dacă putem obţine sponsorizare pentru această lucrare, nu este necesar să folosim banii comunei. Mai bine folosim resursele respective pentru alte învestiţii, atâta timp cât învestitorii americani s-au angajat să refacă acoperişul pe banii lor.
Al treilea amendament ridicat în Consiliu Local pe tema bugetului s-a referit la finanţarea lucrărilor de la terenul sintetic de sport din Secusigiu. Proiectul pentru acest teren a prevăzut încă de la început, tribune şi vestiare. Noi suntem obligaţi să respectăm proiectul, aşa că anul acesta s-au alocat banii pentru continuarea acestor ultime lucrări. Este normal să avem şi tribune şi vestiare, pentru ca în Secusigiu să existe o baza sportivă completă.
Doresc să fac o precizare, respectiv, oricine poate propune lucruri constructive pentru comună, iar când acest lucru se întâmplă, iau în considerare acele opinii şi sugestii. Sunt deschis colaborării şi bunei înţelegeri, fiindcă toţi trebuie să ne dăm interesul pentru bunul mers al comunei.
Faţă de obiectivele deja propuse pentru acest an şi despre care ne-aţi vorbit, pot surveni modificări?
Eu sper că da! Și anume, noi vom continua căutarea de surse de finanțare suplimentare pentru a completa bugetul local în vederea realizării și a altor investiții importante în comună. Am în vedere depunerea de proiecte pe fonduri europene, precum și atragerea unor sume de bani prin programele guvernamentale. Dacă vom reuși acest lucru, comuna va avea numai de căștigat, căci vom putea finanța alte lucrări importante pentru comunitatea noastră locală, cele mai importante fiind lucrările de asfaltare.
Spre exemplu, deja avem depus la GAL un proiect prin care să obţinem finanţarea pentru amenajarea a 1,7km de trotuare, prin pavare, în toate localităţile comunei. Dorim aşadar să putem extinde lucrările de construire de trotuare, noi deja având prevăzute sume şi din bugetul propriu pentru lucrări de amenajare de trotuare. Totodată, cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad, avem propus să depunem un proiect pe măsură 321-“Creşterea Competitivităţii Economice”- proiect prin care dorim să utilăm Primăria cu noi calculatoare, performante, precum şi cu sisteme informatice de actualitate.
Vă implicaţi într-o multitudine de proiecte pentru a aduce finanţări externe pentru modernizarea comunei. Aveţi sprijin în acest sens?
Întradevăr, încerc în permanență să găsesc noi surse financiare pentru comună, din păcate însă sunt singurul care face astfel de demersuri. Le mulţumesc tuturor consilierilor care sunt alături de mine şi mă susţin în acest demers, deoarece orice bani pentru învestiţii în comună sunt bineveniți şi mi se pare firesc să caut soluţii pentru accesarea de fonduri europene, de la CJA, GAL, sau orice alte instituţii, pentru a putea demară investiții în comună.
Așadar, să fim optimiști?
Obligatoriu! Noi cei din administrația locală vom continua să avem în vedere nevoile comunității și să acționăm pentru rezolvarea problemelor care apar în comună. În încheiere, o dată cu apropierea Sfintelor Sărbători de Paște, urez tuturor cetățenilor Sărbători Fericite!

Both comments and pings are currently closed.