Primarul vă informează

image descriptionPrincipalul lucru pe care doresc să vi-l aduc la cunoștință este situația bugetului local al comunei, situație care este destul de gravă prin prisma faptului că în acest an comuna Secusigiu pierde datorită acestui guvern aproximativ 12 miliarde lei vechi! Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că guvernul actual a modificat legea de construire a bugetelor locale de așa manieră, încât comunele mari cum este Secusigiu, cu peste 6000 de locuitori este total dezavantajată. Prin noul mod de calcul al bugetelor locale guvernul ia banii de la comuna noastră, 12 miliarde lei vechi( fonduri proprii și finanțări investiții) și dă acești bani comunelor mici, fără putere economică, blocându-ne astfel nouă proiectele de investiții. Este o situația aberantă, o situație care ne demonstrează încă o dată că avem un guvern incompetent, căci în loc să sprijine comunele mari, ia bani de la acestea pentru a favoriza comune mici, mai ales de prin Moldova și Oltenia. Pentru ca situația să fie și mai dezastruoasă, guvernul a luat banii și de la Consiliul Județean Arad, aproximativ 200 miliarde lei vechi, bani care i-a împărțit din nou, in majoritate prin regiunile mai sus amintite. În aceste condiții, comuna Secusigiu pierde atât bani de la bugetul propriu, cât și susținerea financiară de la Consiliul Județean, căci nu ne mai putem baza pe susținerea acestuia în proiecte de investiții din lipsa resurselor financiare. Guvernul reușește astfel să ne arate că nu-i pasă deloc de județul Arad, căruia i se ia banii de investiții. Singurul care probabil este bucuros de această situația este consilierul Grad, care deși face parte din partidul ce formează acest guvern care a luat banii de la comuna noastră, arată în continuare că nu-i pasă de aceast lucru, continuând a spune că dorește să se implice….în ce? Nu știu! Mai bine ne-ar arăta că poate să aducă la buget măcar 1 leu pentru investiții. Deocamdată, singura sa atitudine când s-a discutat bugetul local și s-a văzut câți bani pierde comuna datorită acestui guvern a fost că ar dori să mute  dintr-un capitol bugetar cu sumă totală  12 .000 lei suma de 20.000 lei. Ne-a arătat că nici bugetul nu știe să-l descifreze, așa că nu ne mai miră nimic din ce spune și presupune că se întâmplă. Până una alta, lăsând deoparte pe acest consilier și interesele sale proprii, vă aduc la cunoștință că avem un buget mai mic cu 12 miliarde lei vechi, incluzând aici și sumele prevăzute la investiții.
În acest context dificil, împreună   cu majoritatea consilierilor locali am încercat să găsim soluții de gestionare  cât mai bună a bugetului local, pentru a putea acoperi cheltuielile administrative curente ale comunei și în același timp pentru a derula și unele proiecte investiționale în comună, din păcate însă, în valoare mult mai mică față de ceea ce ne propusesem pentru acest an.
Ținând cont de toate acestea,  vă informez că anul acesta, raportat la bugetul existent, dorim să amenajăm stații de autobus în toate localitățile comunei, să continuăm amenajarea de noi trotuare prin pavare, să derulăm din nou un program de întreținere străzi, să montăm tâmplărie din termopan la școala din Munar și Satu Mare precum și la sala de sport din Secusigiu. De asemenea, avem în vedere continuarea lucrărilor de renovare a școlii mici din Sânpetru German. S-a aprobat și expertiza tehnică la Căminul Cultural din Secusigiu, pentru reluarea procedurii necesare continuării lucrărilor, deoarece firma care a lucrat până acum a intrat în insolveță. În urma expertizei s-a stabilit că până în prezent s-au executat lucrări în valoare de 834.900 RON (sumă netă), rămânând un rest de execuție până la finalizarea lucrării în valoare de 222.376 RON( sumă netă). În baza acestei expertize vom demara în acest an procedura legală a achiziției publice pentru continuarea și finalizarea lucrărilor.
S-a trecut și la reactualizarea indicatorilor proiectului de asfaltare străzi în comună, proiect prin care trebuia să avem finanțare pentru asfaltarea tuturor străzilor comunei( prin programul PNDI), dar guvernul de acum ne-a luat și aceste finanțări necesre asfaltării străzilor, astfel încât trebuie să ne descurcăm deocamdată cu derularea de lucrări de pietruire. Facem însă reactualizarea studiilor geo ale străzilor, pentru a avea mereu actualizat acest proiect asfaltare străzi, scopul fiind acela de a-l depune la Ministerul Dezvoltării în vederea obținerii finanțării.
Ceea ce v-am expus anterior reprezintă principalele puncte luate în considerare la structurarea bugetului local. Doresc totuși să mulțumesc tuturor cetățenilor care și-au achitat la timp taxele și impozitele locale, îndemnând pe toată lumea să facă acest lucru, mai ales că până pe 31 martie beneficiază de facilitatea fiscală de a plăti cu 10% mai puțin din suma totală datorată pentru anul în curs.
Doresc să vă mai spun că s-au început și demersurile oficiale pentru amplasarea unui bancomat la Sânpetru German, precum și pentru deschiderea unei rute de transport în comun de la Satu Mare – Secusigiu-Munar-Sânpetru German- Pecica, ambele de mare interes pentru comunitatea noastră locală.
În încheiere, cum ne aflăm în preajma zilei de 8 Martie, urez doamnelor și domnișoarelor din comună un sincer La Mulți Ani și o primăvară frumoasă alături de cei dragi.
Primar Cheșa Ilie.

Both comments and pings are currently closed.