In perioada 18 – 22 aprilie a anului acesta, s-a desfasurat progamul scolar cunoscut sub denumirea de ,, Scoala altfel ‘’, in care elevii Scolii Gimnaziale Secusigiu au desfasurat activitati diverse sub egida: ,, Sa stii mai multe, sa fii mai bun ‘’. Activitatiile s-au desfasurat in incinta scolii, dar si in locatii din judet, sau in afara judetului nostru.
Activitatile s-au desfasurat conform planificarii, atingand scopul si obiectivele propuse. Actiunea pedagogica din aceasta săptămână s-a concentrat in egala masura pe formarea competentelor, a capacitatilor intelectuale de baza, a atitudinilor si comportamentelor dezirabile la elevi, calitatea acestor performante asigurandu-se prin utilizarea preponderenta a metodelor interactive, active-participative precum si raportarea problematicii la experientele copiilor.
Scopul proiectului ,, Sa stii mai multe, sa fii mai bun ‘’ a vizat inbunatatirea competentelor sociale, nivelul cooperarii, nivelul comunicarii verbale si nonverbale, a relationarii si cresterea nivelului creativitatii elevilor nostrii.
Tipul activitatilor desfasurate au fost diverse: instructaje de prevenire si combatere, securitate in activitatile desfasurate,activitati cultural-artistice, educatie ecologica, educatie civica, gastronomie, excursii si drumetii:
-Instructaj norme generale de sănătate şi securitate în muncă si activitatile desfasurate in scoala si in afara ei. ,,Norme de igiena’’- in scoala si in afara ei si ,,Masuri de prim-ajutor’’-prezentare in sala de sport, invitat medicul de la dispensar – sanitarii priceputi.
-,,Micul ecologist’’- masuri de prevenire si combaterea poluarii mediului in apa, aer si sol – instructaj norme generale privind prevenirea poluarii, activitati de ecologizare a zonei.
-,,Viata are prioritate’’- Prevenirea si combaterea incendiilor, invitati de la S.V.S.U. Secusigiu. Activitatea s-a desfasurat in curtea Scolii Gimnaziale Secusigiu, unde responsabilul P.S.I. al scolii, a invitat formatia de pompieri de la S.V.S.U. Secusigiu, pentru a informa elevii despre echipamentul din dotare si efectuarea unui exercitiu in caz de incendiu, iar domnul primar din localitate a prezentat un scurt istoric al infiintarii formatiei de pompieri voluntari si rezultatele muncii lor la diferitele competitii.
-,,Stop accidentelor’’- Activitate legata de conduita rutiera, prevenirea accidentelor,elevii nostri au pregatit indicatoarele rutiere confectionate de ei, si-au pregatit minimum de cunostinte si tinuta in vederea intalnirii cu domnii politisti, care au fost invitati pentru a dezbate cu ei diverse teme legate de circulatia rutiera.
-,,Vreau sa fiu primar’’- Elevii Scolii Gimnaziale Secusigiu au fost incantati de ideea de a cunoaste mai multe despre ceea ce presupune functia de primar. Elevii si-au ales din randurile lor un primar, consilierii locali si un viceprimar, dar mai aveau nevoie de informatii ce presupun aceste functii. Au fost informati chiar de domnul primar din localitate, care a prezentat o adevarata lectie de cultura civica si financiara,despre obligatiile si indatoririle celor ce conduc destinele unei localitati.
– Activitati gastronomice: Pregatirea si prepararea unor specialitati traditionale, specifice zonei Secusigiu. Elevii Scolii Gimnaziale Secusigiu impreuna cu parinti si cadre didactice au invatat ce inseamna ,, CORNORATlLE ‚’ si cat sunt de bune aceste placinte traditionale zonei Secusigiu, dar aria de raspandire a acestor placinte la tigaie predomina in Banatul de pusta, in satele cu populatie mixta sarbo-romana. Reteta veche de cand lumea, din repertoriul bunicelor noastre, seamana cu un langos cu branza, nu atat de uleios si cu interiorul foietat, te apuci de unul si mai vrei unul si tot asa, dar ce te faci cu nenumaratele calorii adunate? Tot impreuna elevii scolii noastre impreuna cu parinti si cadre didactice au invatat ce este ,,BOGRACS-UL’’ si cat este de delicios. Mii de multumiri tuturor parintilor- elevilor-cadrelor didactice implicate. Bogracs-ul este, desigur, o reteta de mancare ungureasca. Prin prezenta destul de numeroasa a maghiarilor in Banat, acestia au ajuns sa influenteze mult si in mod benefic bucataria locala. Una dintre mancarurile foarte savuroase este acest bogracs, mancare mult mai scazuta fata de gulyas si obligatoriu cu garniturile pregatite separat.Este unul dintre felurile cele mai agreate la petrecerile in aer liber, cand se pregateste in cazan de tuci.
– Excursii si drumetii: sub egida sa ne cunoastem mai bine valorile cultural- istorice din trecutul judetului nostru, elevii nostii de la Secusigiu impreuna cu cei din structura Sanpetru-German au efectuat o excursie tematica pe Valea Muresului, principalele obiective vizitate fiind: Manastirea Hodos-Bodrog, Monumentul Eroilor din Paulis, Muzeul Orasenesc din Lipova si Baile Lipova, Cetatea Soimos si Manastirea Maria-Radna .
Elevii Scolii Gimnaziale Secusigiu au facut o ,,mica’’ excursie si in Judetul Timis. Au plecat in drumetie, insotiti de cadrele lor didactice, spre pestera Romanesti, unde au si sustinut un frumos progam de cantece. Au continuat cu o vizita la Zoo Timisoara, iar la biserica din Piata 700 au sustinut frumoasele lor cantece din repertoriu si s-a incheiat cu o binemeritata masa la,, Iulius Mall’’ Timisoara.
– Traditii si obiceiuri de Paste – Cultivarea dragostei si a respectului pentru traditii, civilizatie si natura. Atelier: incondeiat oua si realizarea unor felicitari de Paste. Vizita la biserica ortodoxa din localitate, unde parintele a prezentat semnifiatia si importanta Sarbatorilor Pascale.
Acestea au fost cateva din activitatile desfasurate in saptamana ,,Scoala altfel’’ de elevii Scolii Gimnaziale Secusigiu, aducem multumiri partenerilor implicati in acet program: S.V.S.U. Secusigiu, primarul din localitate, medicul de la dispensar, politistii din localitate, preotului bisericii ortodoxe din localitate si nu in ultimul rand parintilor, care ne-au sprijinit in realizarea obiectivelor propuse.
A consemnat, prof. Buha Mihai
Programul „Școala Altfel” la Secusigiu
June 15th, 2016