Renaște ansamblul „Sorocul”!

Ne bucură faptul că putem să vă aducem în prim plan renașterea ansamblului popular din Secusigiu, sub forma unor perechi tinere de dansatori, care, susținuți de părinți și sub îndrumarea inimoasei instructoare Burduja Denisa au început repetițiile pentru a se putea construi un ansamblu care să readucă la Secusigiu frumusețea tradițiilor și a dansurilor floclorice autentice secusigene și nu numai.

Repetițiile se desfășoară la Căminul Cultural din Secusigiu și la Școala din Sânpetru German, acolo unde, în ritmurile muzicii populare, tinerii înscriși au început să deprindă tainele dansului popular, știut fiind că un ansamblu înseamnă înainte de toate multe ore de pregătire, pentru ca perechile formate să se poată sincroniza, să poată să intre în scenă după un anumit repertoriu și program bine definit.

Toate acestea nu se pot face de pe o zi pe alta, necesită multe ore de efort, care, însă, după participarea la spectacole pe scenă, aduc după sine satisfații de neegalat. Totul, sub privirile publicului și în ropotul apalauzelor.

Tinerii dansatori au început așadar re-petițiile, învățând primii pași pentru formarea ansamblului „Sorocul”, ceea ce ne bucură nespus, deoarece tradițiile și obiceiurile populare trebuie implementate în rândul tinerilor, trebuie continuate, pentru identitatea națională, pentru viitor.

Toți acești tineri trebuie felicitați pentru că au ales folclorul, pentru că au ales să depună efort în vederea formării ansamblului, după cum trebuie felicitați și părinții, care i-au îndemnat pe copii să ia parte la repetiții. 

Nu în ultimul rând, felicităm pe tânăra instructoare a ansamblului care se ocupă de pregătirea micilor dansatori, făcând referire aici la Burduja Denisa, care a reușit să asigure „cheagul” ansamblului, fără această inițiativă și dorință neputând vorbi la această dată de posibilitatea de a avea la Secusigiu o continuitate a ansamblului nostru popular.

Deocamdată s-au înscris peste 50 de copii, care se pregătesc intens pentru a urca pe scenă cu prilejul „Zilelor Comunei Secusigiu”, repertoriul fiind atât dansurile tradiționale secusigene, cât și celelate dansuri autentice românești. De asemenea, se dorește pe viitor și înființarea unei formații de dansuri romales.

„Sunt bucuros că am putut reînființa ansamblul nostru de dansuri, deoarece tradițiile și obiceiurile noastre trebuie să continue, să fie primite și duse mai departe de către tinerele generații. Doar cunoscându-ne identitatea istorică și culturală putem să vorbim de un viitor al națiunii noastre române. Felicit părinții că și-au adus copiii la ansamblu, mă bucur că am văzut mulți copii care au venit la repetiții, lucru care-mi dă speranța și siguranță că vom avea la Secusigiu o formație de dansuri frumoasă, bine pregătită, de viitor. Pot spune că se naște încă un grup de tineri, încă o generație care ne va reprezenta cu cinste comuna pe podiumurile folclorului județean și de ce nu și național”- ne-a declarat primarul Cheșa Ilie.

Dorim ansamblului mult succes și așteptăm cu nerăbdare să-i vedem pe tinerii noștri dansatori pe scenă, în cadrul spectacolelor.

Totul are un început!

Both comments and pings are currently closed.