Retrospectiva anului 2014, perspectivele anului 2015

image description– Fiind la început de an 2015, am dori să aflăm punctul dumneavoastră de vedere cu privire la anul care s-a încheiat. Cum a fost anul 2014, din punct de vedere administrativ, pentru comuna Secusigiu?
A fost un an dificil, în care accentul principal s-a pus pe realizarea unei strategii de dezvoltare coerentă și realistă a comunei, precum și pe susținerea unui act administrativ îndreptat spre cerințele și nevoile cetățenilor. În acest context, am avut permanent în vedere corecta gestionare a bugetului comunei, prin stabilirea de priorități investiționale, luând mereu în calcul implementarea de proiecte în toate localitățile comunei.
Ținând cont de resursele bugetare avute la dispoziție, spune că anul 2014 a fost un an în care  s-a continuat implementarea unor proiecte investiționale în comună, luându-se în calcul susținerea investițiilor prioritare, precum și acoperirea resureselor bugetare necesare derulării actului administrativ în bune condiții.
Ca și investiții în infrastructură pot aminti finalizarea asfaltării drumului din Sânpetru German spre podul de peste Mureș, lucrare derulată prin Consiliul Județean Arad care a asigurat suportul financiar necesar și împreună cu care am avut permanent o colaborare foarte bună. De asemenea, s-au început lucrările de pregătire spre asfaltare a drumului de la Pod spre Pecica și în plus față de aceasta, s-a predat la Consiliul Județean drumul comunal Sânpetru German-spre localitatea Gelu din Județul Timiș, care urmează la rândului lui să fie asfaltat, prin aceaste investiții comuna noastră urmând a deveni un important nod  comercial de tranzit, ceea ce este un lucru pozitiv pentru perspectivele viitoare de dezvoltare ale comunei.
Tot pe linia investițiilor în infrastructură pot aminti lucrările de pietruire străzi, lucrări ce au continuat și anul trecut, an de an de când am fost ales primar realizându-se astfel de lucrări necesare pentru consolidarea fundamentului străzilor comunei, țelul final fiind demararea ulterioară a unor lucrări de asfaltare. Amintesc aici faptul că am avut prevăzute și asfaltarea străzilor comunei, dar guvernul PSD ne-a tăiat toate finanțările, fapt pentru care trebuie să așteptăm căderea acestui guvern pentru a primi finanțarea necesară asfaltăriilor planificate în comună.
În anul 2014 au continuat și lucrările de construire a unor noi tronsoane de trotuare în comună, mai precis în Secusigiu și în Sânpetru German, aceste lucrări fiind finanțate prin fonduri europene (prin GAL) și cu sprijinul Consiliului Județean Arad.
Investițiile în instituțiile școlare au fost și ele o prioritate pentru noi anul trecut, amintind aici montarea la școala din Secusigiu a noilor geamuri din termopan, precum și refacerea totală a acoperișului Școlii Mici din Sânpetru German.
A fost sprijinit și actul medical din comună, fiind mereu deschiși în a asigura noi facilități medicale pentru cetățeni prin sprijinirea investițiilor private din acest domeniu important pentru comunitatea locală, astfel, chiar în perioada următoare se va deschide o  nouă farmacie în Secusigiu, fiind purtate discuții și pentru deschiderea unei farmacii și în Sânpetru German.

Totodată, s-a reușit susținerea activităților culturale ale comunei ( exemple fiind Sărbătoarea Comunei, sărbătorile naționale, evenimentele cultural-folclorice), existând o deschidere clară din partea Primăriei pentru sprijinirea acestor activități importante pentru comunitatea noastră locală. Ansamblul Sorocul a fost și el sprijinit permanent în activitatea desfășurată, deoarece este un ansamblu care ne reprezintă comuna, un ansamblu prin care tinerii comunei pot duce mai departe frumoasele noastre tradiții folclorice. De asemenea, anul 2014 a fost și anul în care a luat ființă la nivelul școlii grupul „Florile Secusigiului”, un alt ansamblu care vine să continue promovarea tradițiilor folclorice secusigene.Chiar doresc să felicit copiii paricipanți în ansambluri, pe părinții acestora fiindcă le-au insuflat dragostea de folclor, precum și pe instructori, cu toții având incontestabilul merit că datorită lor putem să ne bucurăm de existența acestor formații reprezentative ale comunei noastre.
Nu pot să nu aduc în prim plan și actvitățile sportive din comună, echipele de fotbal din Secusigiu, Munar și Sânpetru German reușind și anul precedent să ne aducă în comună bucuria unor partide de fotbal din cadrul competițiilor oficiale județene.
Anul 2014 a fost un an în care și echipa SVSU a comunei a avut rezultate deosebite la concursurile unde a participat, motiv pentru care doresc să-i felicit pe cei care fac parte din această echipă cu tradiție pentru comună și care mereu urcă pe podium la competițiile de specialitate.
V-am enumerat doar câteva din principalele activități esfășurate anul precedent la nivelul comunei, pentru informarea cetățenilor, dorind ca prin aceasta să asigur mereu transparență în tot ceea ce facem, deoarece pentru mine toți cetățenii comunei sunt egalii mei, prietenii mei, cei care m-au ales în această funcție și pentru care trebuie să fac tot posibilul în a nu-i dezamăgi.
Nu trebuie uitat nici faptul că s-au întocmit și depus o serie de noi proiecte de atragere a unor fonduri suplimentare la bugetul local, atât din surse europene, cât și de la Consiliul Județean Arad sau guvernamentale, proiecte prin care dorim realizarea unor noi investiții în comună și care urmează a fi puse în aplicare în decursul acestui an. Mă refer la obținerea finanțării pentru continuarea amenajării de noi trotuare, continuarea lucrărilor la rețeaua de apă a comunei, reabilitarea totală a remizei PSI din Sânpetru German, implementarea unor noi investiții la clădirile școlilor etc.
Ca o concluzie, pot afirma că actul administrativ al comunei  s-a desfășurat anul precedent pe o linie pozitivă, fiind întreprinse toate demersurile pentru exercitarea unei administrații corecte și coerente, care să favorizeze dezvoltarea viitoare a comunei și care să fie în concordanță cu cerințele legislației existente. Bineînțeles că toate acestea s-au putut derula doar cu susținerea Consiliului Local, a viceprimarului Gavril Onu și a angajaților Primăriei, cărora le mulțumesc pentru sprijin și pentru întreaga activitate depusă. Chiar doresc să precizez că am avut alături mereu un Consiliu Local care a susținut total proiectele inițiate pentru comună, un Consiliu Local care m-a susținut neâncetat pentru asigurarea unei administrații coerente și corecte pentru comună. Spun acest lucru ținând cont și de faptul că avem ( după cum toată lumea știe) un consilier PSD, Grad Gheorghe, care tot timpul a fost contra proiectelor inițiate în Consiliul Local, dar toți ceilalți consilieri locali mi-au fost aproape, astfel încât acest consilier care meru este împotrivă a fost izolat complet de consileri, nefiind luat în seamă de către nimeni. Cu toate acestea, în condițiile în care majoritatea absolută a Consiliului Local este de partea proiectelor mele pentru comună( pe care le discut meru cu consilerii locali), acest consilier promovează prin foile sale volante o serie de minciuni, afirmînd că are și el inițiatve, când defapt nu are nici o contribuție în comună, singurul său merit fiind asistă la ședințele Consiliului Local, trage cu urechea la ce se dicută, iar apoi fuge repede să-și asume lucrurile pe care noi dorim să le realizăm în comună.
Trebuie însă să fac și precizarea că, în calitate de cetățean, dar și de primar al comunei Secusigiu, mi-aș fi dorit și alte realizări, cât mai multe , dar trebuie să ne raportăm de fiecare dată la resursele financiare ale bugetului local. Este și motivul pentru care trebuie să fim realiști și să privim dezvoltarea comunei gradual, mereu ținând cont de resursele financiare disponibile, de așa manieră încât să putem implementa lucrări de modernizare continue, pe parcursul fiecărui exercițiu bugetar. Este singura soluție viabilă de dezvoltare corectă și bazată pe realitățile economice, soluție pe care o și aplicăm la nivelul administrației locale, țelul final fiind modernizarea completă a Secusigiului, Munarului, a localităților Sânpetru German și Satu Mare, ceea ce însă nu se poate face dintr-o dată, ci treptat, an de an.
Mâhnirea este că puteam avea un progres mult mai vizibil în dezvoltarea comunei, dar acest guvern PSD a fost și este un dezastru pentru comuna noastră și pentru județul Arad. La concret, dacă nu era acest guvern PSD am fi avut străzile asfaltate( prin programul PNDI), ar fi existat continuitate la lucrările de introducere a rețelei de apă în comună (doar anul trecut ni s-a sistat finanțarea unei tranșe de 3 miliarde lei vechi, bani ce trebuia să-i primim pentru acest proiect de la guvern, pe OG28). Ba mai mult, la începutul anului trecut, consilierii județeni ai acestui partid PSD au cerut să se ia din banii comunei noastre suma de 3 miliarde lei vechi și să se dea acești bani ai noștri altor comune. Am reușit să opresc acest lucru, stopând intenția acestor consilieri județeni de la PSD de a ne lua din banii comunei. Asta, în timp ce consilierul PSD  din comună despre care am amintit se ludă cu mărețe realizări, inventând tot felul de povești, în încercarea sa permanentă de a ascunde lucrurile mai sus prezentate.
– Dar despre perspectivele acestui an ce ne puteți spune?
După cum se prefigurează până acum, noi vom urmări în continuare implementarea de proiecte investiționale în comună, luând în calcul în special demararea procedurilor pentru accesarea unor noi fonduri europene, ca singura soluție de atragere a unor resurese financiare suplimentare bugetului local. Spun singura soluție deoarece guvernul PSD de acum a reușit ce nu au putut consilierii lor județeni anul trecut: ne-a luat peste 12 miliarde lei vechi din banii comunei noastre ( foduri proprii și investiții).
Astfel, trebuie să vă informez că dacă pînă acum puteam obține sprijin financiar pentru diverse proiecte și de la Consiliul Județean Arad, în acest an Consiliul Județean Arad nu ne mai poate sprijini financiar.

Această situație există acum datorită faptului că avem în prezent un guvern care a schimbat total modul de calcul al bugetelor comunelor, orașelor și Consiliilor Județene, de așa manieră încât Județul Arad a pierdut peste 200 miliarde lei vechi! Mai precis, guvernul actual a luat aceste sume din banii județului și i-a dat mai ales la județe din Oltenia și Moldova.
Cum s-a ajuns în această situație? Prin faptul că guvernul a introdus o nouă grilă bugetară de calcul prin care a luat surplusurile de bani de la județele care au avut rezultate economice, împărțind aceste resurse financiare în mare majoritate, prin Oltenia și Moldova, unde nu existau bugete ale Consiliilor Județene la fel de mari ca în regiunile din Vest deoarece acele regiuni nu produc mai nimic. Cu alte cuvinte, guvernul a luat banii de la Consiliul Județean Arad și i-a dat acelor Consilii Județene care nu au avut rezultate economice notabile și care aproape tot timpul au stat cu mâna întinsă, fără a atrage investiții, fără a implementa fonduri europene, fără a dezvolta economia.
Datorită acestei acțiuni a guvernului și comuna Secusigiu pierde prin faptul că proiectele noastre de anul acesta care urmau să beneficieze de sprijinul Consiliului Județean nu vor mai avea acest sprijin, deoarece, după cum v-am spus, guvernul a luat  peste 200 miliarde lei vechi de la Consiliul Județean Arad.
Acest lucru ne-a dat peste cap unele din planurile noastre, noi având o strategie de dezvoltare locală pentru acest an care cuprindea și anumite proiecte cu sprijin de la Consiliul Județean Arad, iar acum această strategie de dezvoltare nu o vom putea pune în aplicare în totalitate datorită acestui mod grosolan prin care guvernul a luat banii de la județul Arad.
Ba mai mult, pe lângă ce v-am expus mai sus, comuna Secusigiu mai pierde odată,prin faptul că în baza noii grile de calcul a bugetului, comuna pierde peste 12 miliarde lei vechi! Cu alte cuvinte , avem un an în care acest guvern PSD ne lasă fără bani, ia din banii noștri și îi împarte altora! Probabil că cel mai bucuros că s-a întâmplat aceasta este tocmai consilierul PSD pe care-l știți, care însă nu știu ce va mai putea minți de acum încolo, probail că va încerca să spună că nu se face una sau alta prin comună, fără a menționa că datorită partidului pe care el îl reprezintă comunei Secusigiu i s-a luat banii de investiții!
În ciuda situației dezastruoase pentru județul Arad la care am făcut referire anterior, vom încerca anul acesta să ne descurcăm cum putem cu acest buget diminuat pentru a continua anumite investiții în comună, precum și pentru sprijinirea principalelor activități prevăzute a fi derulate în comună.
Astfel, dorim continuarea amenajării de noi trotuare în toate localitățile comunei, avem în vedere continuarea programului de întreținere străzi și sperăm să putem continua și lucrările la rețeaua de apă.
De asemenea, vom sprijini în continuare activitățile culturale ale comunei, de așa manieră încât comuna Secusigiu să fie mereu deschisă culturii și folclorului autentic.
De susținerea noastră se vor bucura și activitățile sportive, precum și cele școlare, având în plan și anumite investiții în instituțiile de învățământ din comună.
S-au început și demersurile de introducere a unei rute de transport Satu Mare- Secusigiu-Munar- Sânpetru German- Pecica, rută care într-o primă fază va funcționa în zilele de piață, urmând ca ulterior să fie extinsă în fiecare zi de lucru.
Dorim și instalarea unui bancomat CEC în Sânpetru German, lucru necesar pentru încasarea pensiilor și a salariilor, deoarece până acum reprezentanții Poștei i-au lăsat de izbeliște pe concetățenii noștri din Sânpetru German.
Ceea ce v-am enumerat mai sus sunt câteva din proiectele  pe care dorim să le ducem la bun sfârșit anul acesta, dar  avem în vedere a realiza și alte noi obiective pentru derularea unor investiții în comună, însă despre mare parte dintre proiectele proprii pe care dorim să le realizăm în acest an nu pot face referire în prezent , pînă când vom avea certitudinea obținerii finanțărilor prevăzute.
– Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru cetățeni, la început de an 2015?
Tuturor cetățenilor comunei le doresc, din inimă, un an mai bun, plin de bucurii, un an în care fiecare să poată să-și împlinească dorințele. Sper din tot sufletul să fie așa, un an cu împliniri pentru toată lumea!
Cât privește administația locală, le transmit tuturor că vom face tot ce ne stă în putință pentru o administrare cât mai bună a comunei și indiferent de bugetul pe care-l vom avea la dispoziție, vom lupta pentru o comună Secusigiu cât mai frumoasă și bine pusă la punct!

Both comments and pings are currently closed.