-Acum, la început de an 2016, privind în urmă, cum ați descrie anul ce a trecut, 2015, din punct de vedere administrativ?
– A fost un an extrem de dificil din punct de vedere financiar, un an pe parcursul căruia am continuat însă implementarea unor proiecte cuprinse în strategia de dezvoltare locală aprobată pentru perioada 2014-2020, strategie care a fost elaborată ţinându-se cont de resursele bugetare anuale medii ale comunei.
Pe parcursul anului precedent am încercat să punem în aplicare anumite proiecte de investiții utile și necesare pentru dezvoltarea comunei noastre. Din păcate, nu am reușit să facem tot ceea ce aveam în plan datorită faptului, după cum am informat la acea vreme, la începutul anului trecut, prin schimbarea metodologiei de calcul a bugetelor locale de către fostul guvern Ponta- PSD, comuna noastră a pierdut peste 12 miliarde lei vechi, bani repartizați de către acel guvern mai ales prin Moldova și Oltenia. Acest lucru ne-a afectat mult, nemaiavând banii necesari pentru a implementa anumite investiții pe care doream să le facem în comună. Chiar și în aceste condiții vitrege, am reușit totuși să punem în aplicare o parte din ceea ce ne propusesem la capitolul proiecte pe anul trecut.
Menționez, că toate investițiile derulate anul precedent în cadrul programului de modernizare pe care l-am avut în vedere pentru comună au avut la bază o prognoză realistă a resurselor financiare avute la dispoziţie prin bugetul local, dar şi prin atragerea de resurse financiare din fonduri europene, sau de la Consiliul Județean Arad. Întregul act administrativ s-a desfăşurat după principiul bunului gospodar, adică prin cântarirea cu chibzuinţă a banilor avuţi la dispoziţie, fără a face excese la capitolul cheltuieli. De asemenea, printr-o gândire administrativă corectă, am realizat şi o prioritizare a investiţiilor, luând în calcul asigurarea resurselor financiare pentru acoperirea necesităţilor în toate sectoarele, de la investiţiile în infrastructură, până la cele de susţinere a activităţilor școlilor, activităților culturale, sportive etc.
Cu alte cuvinte şi anul precedent am gândit administrarea comunei de aşa manieră încât să avem o comună dinamică, cu multiple activități organizate și susținute.
Pot spune deci, că sunt în mare parte mulţumit de ceea ce s-a realizat anul trecut în comuna noastră.
-Cum adică sunteți mulțu-mit doar în mare parte de ceea ce s-a putut realiza anul trecut?
-În calitate de primar este normal să-mi doresc cât mai multe realizări pentru comunitatea noastră locală, cât mai multe investiţii pentru modernizarea comunei Secusigiu, cu toate localitățile aferente.
Vă mărturisesc că niciodată nu sunt pe deplin multumit de ceea ce reușim să realizăm pentru comună, mereu îmi doresc mai mult! Vreu să văd întreaga comună pusă la punct în totalitate, așa cum de altfel sunt convins că-și doresc toți concetățenii mei.
Am fost ales pe aceasta functie de către cetățeni si am o mare responsabilitate față de concetățenii mei, care au avut încredere in mine atunci cand mi-au acordat votul lor. De aceea, doresc cât mai multe investiții pentru comună și sunt supărat când văd că nu avem la dispoziție toți banii necesari pentru a pune în practică toate proiectele pe cale le am în plan pentru Secusigiu, Sânpetru German, Munar și Satu Mare. Mi-aș fi dorit mult mai multe investiții pentru modernizarea comunei, dar din păcate, a trebuit să ne limităm din nou la sumele pe care le-am avut la dispoziție, motiv pentru care am putut pune în aplicare doar o parte din ceea ce am în vedere pentru modernizarea totală a comunei, ceea ce mă supără, fiindcă aș dori să văd toate proiectele pe care le am în plan puse în aplicare cât mai repede, dar, din păcate, datorită insuficienței resurselor financiare, nu putem face acest lucru decât gradual, an de an.
Tot planul nostru pentru investiții s-a dat peste cap anul precedent după ce datorită fostul guvern comuna a pierdut peste 12 miliarde lei vechi, bani pe care dacă-i aveam, am fi putut face multe lucruri bune pentru comuna noastră.
Aşteptările cetăţenilor sunt foarte mari și e normal să fie aşa! Și eu, mi-aș fi dorit să avem deja toate străzile asfaltate, toate trotuarele amenajate! Dar, fiindcă avem un buget limitat, aceste lucruri nu le putem face decât printr-o prioritizare a investițiilor, cu repartizări de resurse financiare în fiecare exercițiu bugetar. Aici trebuie să fac o paranteză, puteam avea străzile asfaltate în comună dacă fostul guvern nu ar fi oprit proiectul nostru de asfaltare străzi depus pe programul național PNDI.
Au fost amenajate noi stații de autobus
-Cum s-ar prezenta o scurtă dare de seamă a ceea ce s-a realizat pentru comună în decursul anului precedent?
-Vă dați seama că nu pot expune în câteva rânduri tot ceea ce s-a întreprins din punct de vedere administrativ în decursul anului 2015. Pot însă face o scurtă expunere a principalelor proiecte implementate în comună, menționând că am avut structurat bugetul local de așa manieră încât să asigurăm sustenabilitate tuturor activităților și investițiilor derulate pe parcursul anului precedent. Dintre multiplele activități derulate în anului 2015 aș putea aminti:
-s-au derulat lucrări de construcție- amenajare noi tronsoane de trotuare
– la școlile din Munar și Satu Mare au fost executate lucrări de renovare interioară, tot la aceste două instituții de învățământ fiind montate și noi geamuri din termopan
– au fost derulate lucrări de întreținere drumuri
– a fost complet reabilitată clădirea Remizei de pompieri din Sânpetru German
– au fost construite noi stații de autobuz
– s-au derulat lucrări de renovare a vestiarelor echipelor din Secusigiu și Munar
– a avut loc întreținerea iluminatului public al comunei
– prin colaborarea cu Consiliul județean Arad a fost reabilitat drumul către Sânpetru German
– asigurarea întreținerii spațiilor verzi și a curățeniei comunei s-a înscris în calendarul acțiunilor întreprinse în comună, după cum s-au depus eforturi și pentru întreținerea drumurilor comunale
– au fost sprijinte activitățile culturale și sportive, în acest sens fiind organizate multiple activități cultural-folclorice, iar echipele de fotbal au avut și susținerea noastră în desfășurarea competițiilor oficiale
-susținerea activității școlilor din comună a constituit o prioritate și anul trecut, după cum am asigurat susținerea necesară și ansamblului nostru folcloric „Sorocul”, un ansamblu prin care imaginea comunei a fost promovată în permanență
– prin colaborarea cu serviciul de evidență al populației, personalul de specialitate al biroului a venit și va continua să vină de două ori pe săptămână la Secusigiu și astfel, cetățenii pot să-și întocmească aici cărțile de identitate, fără a mai trebui să se deplaseze la Arad, prin aceasta rezolvându-se una dintre problemele cu care se confruntau cetățenii comunei noastre
Cele expuse anterior sunt câteva din proiectele implementate anul trecut, dar doresc să specific că întregul act administrativ a fost unul îndreptat spre cerințele cetățenilor, existând o transparență totală în tot ceea ce s-a întreprins din punct de vedere administrativ, astfel încât să se cunoască de către cetățeni toate proiectele noastre, cu toate cheltuielile aferente, principiul de bază fiind acela că orice proiect implementat în comună are la bază sumele de bani colectate prin impozite și taxe locale, sume pe care cu greu și le plătește fiecare și de aceea, este normal și firesc ca cetățenii noștri să cunoască pe ce s-au cheltuit banii lor, în ce scop și cu ce folos , chiar eu, an de an, alături de familia mea, depun eforturi pentru a plăti aceste obligații fiscale instituite prin legile în vigoare,cum de altfel fac toți cei care locuiesc în comuna Secusigiu.
Politica de bază a administrării comunei a fost una deschisă, fără ascunzișuri, fără lucrări nelalocul lor, fără investiții de prisos, totul printr-o gestionare chibzuită a banului public, o gestionare prin care să aducem plus de valoare comunei, să mai facem cîțiva pași spre modernizarea comunei noastre dragi, Secusigiu.
Renovări și geamuri noi de termopan la școlile din Munar și Satu Mare
De asemenea, doresc să menționez că toate realizările anului trecut sunt rodul muncii în echipă, ele neputând fi puse în practică dacă nu aveam lângă mine un Consiliu Local ce m-a sprijinit în toate demersurile mele, un viceprimar implicat, în persoana viceprimarului Onu Gavril și un aparat administrativ al Primăriei format din oameni deosebiți, cărora le mulțumesc atât pentru munca pe care au depus-o pe tot parcursul anului trecut cât și pentru faptul că mi-au fost aproape și au muncit cot la cot cu mine pentru a putea implementa aceste proiecte.
-Dezamăgiri au fost anul trecut?
-Oricine muncește și pune suflet în ceea ce face are și dezamăgiri. Așadar, pot spune că au fost și dezamăgiri pe parcursul anului 2015, mai ales datorită faptului că nu am avut la dispoziție mai mulți bani pentru a derula și mai multe lucrări de modernizare în comună.
Cea mai mare dezamăgire am avut-o la începutul anului 2015, când datorită fostului guvern Ponta- PSD comuna Secusigiu a pierdut peste 12 miliarde lei vechi de la investiții. M-am supărat când am constatat astfel, că nu avem bani suficienți pentru a pune în practică proiectele de dezvoltare pe care le-am pregătit pentru localitățile comunei.
A fost complet renovată Remiza de Pompieri
Un gust amar mi-au lăsat și anumiți oameni care deși niciodată nu au avut vre-o contribuție reală la dezvoltarea comunei, au început să bârfească și să critice doar așa ca să se afle în treabă, din răutate și interes personal, sau din dorința de a-și face imagine prin promovarea de minciuni și neadevăruri, omițând cu bună știință realitățile existente.
Nu doresc însă să se interpreteze că fac politică, doar v-am expus câteva dintre dezamăgirile avute anul trecut. Au mai fost și alte momente dificile, dar cu ajutorul Bunului Dumnezeu am trecut cu bine peste ele și prefer să nu le mai amintesc, căci indiferent de greutăți trebuie să mergem înainte, să luptăm pentru ceea ce dorim să realizăm.
Pentru a trece peste momentele dificile, m-a ajutat mult faptul că am știut că-i am aproape pe concetățenii mei, că-i reprezint în ceea ce fac și de aceea trebuie să trec peste orice obstacol pentru îndeplinirea dorinței lor și a mea, respectiv găsirea de soluții pentru modernizarea comunei Secusigiu. Ceea ce am și făcut: m-am dus doar înainte pentru comuna Secusigiu
-Dar momentele de bucurie…?
-Au fost multe momente de bucurie, de satisfacție că se vede ceva în urma muncii mele și a efortului depus pentru binele comunei.O mare bucurie am avut cand am vazut cum se amenajeaza noi tronsoane de trotuare, cand am reusit sa derulez investitiile de modernizare de la școli, sau când am văzut ansamblul nostru „Sorocul” pe scenă cu ocazia spectacolelor organizate aici la noi. Au fost momente de bucurie sinceră. Bucuria de a vedea că pot face ceva bun pentru comuna mea, pentru comunitatea noastră locală.
Cea mai mare bucurie a fost însă atunci când am simțit că-i am alături pe concetățenii mei, care apreciază munca mea din acești ani, apreciză modul de administrare pe care l-am implementat, apreciază faptul că mereu am fost deschis în tot ceea ce am făcut.
Aceasta este cea mai mare bucurie pe care aș fi putut să o am: să văd că nu am muncit degeaba, să văd că am lângă mine marea familie a comunității noastre locale!
-Există vre-o diferență între omul Cheșa Ilie de dinainte de a fi ales primar și cel de acum?
-Nici o diferență. Eu nu m-am schimbat și nici nu voi face acest lucru. Sunt aceeași persoană, cu dragoste pentru comuna mea, aici trăiesc împreună cu familia, aici sunt acasă, aici am prietenii. Nu uit că sunt primar prin voința cetățenilor din Secusigiu, Sânpetru German, Munar și Satu Mare, care prin votul lor m-au delegat practic să-i reprezint pentru a face tot ce pot pentru binele comunei, pentru a asigura un viitor comunității noastre, iar pentru aceasta fac tot ce-mi stă în putință!
Au fost amenajate noi tronsoane de trotuare
-Dar despre planurile pentru acest an 2016, ce ne puteți spune?
-În momentul de față lucrăm la definitivarea structurii investițiilor preconizate pentru acest an, deci vă pot spune doar în mare ceea ce vom face anul acesta. Dintre proiectele pe care le vom pune în practică în acest an 2016 pot aminti:
– se vor amenaja locuri de joacă pentru copii în localitățile Secusigiu și Sânpetru German
– continuăm amenajarea de noi tronsoane de trotuare în toate localitățile comunei
– sunt programate lucrări de pietruire străzi în toate localitățile comunei
– vom derula ample lucrări de modernizare la instituțiile școlare, cum ar fi:
-înlocuirea acoperișului de la școala din Satu Mare,
-înlocuirea acoperișului grădiniței din Secusigiu,
-înlocuirea acoperișului școlii din Munar, –
– montarea de geamuri termopan la grădinița din Secusigiu
-la Școala Mică din Sânpetru German vom continua și finaliza lucrările de renovare, inclusiv prin montarea de geamuri termopan și amenajarea de grupuri sanitare noi,
– la Școala Mare din Sânpetru German se vor monta geamuri termopan și se vor executa lucrări de renovare, inclusiv amenajarea completă a unui grup sanitar nou în incinta școlii -la căminul cultural din Munar vom schimba acoperișul
-sunt prevăzute sumele necesaer pentru renovarea completă a căminului cultural din Satu Mare
– s-au alocat banii necesari pentru cofinanțarea proiectului de construcție a unei noi grădinițe la Secusigiu, în momentul de față fiind deja organizată licitația de către Ministerul Educației și desemnat constructorul pentru realizarea construcției noii grădinițe
– se va finaliza amenajarea căminului cultural din Secusigiu
– este prevăzută cofinanțarea pentru proiectul de asfaltare străzi în comuna Secusigiu, proiect ce prevede asfaltarea a 16 km de străzi în comună și care se va depune la Ministerul Dezvoltării. Noi am mai avut un asemenea proiect aprobat pe programul PNDI, dar fostul guvern Ponta- PSD ne-a oprit acel proiect de asfaltare străzi, iar acum, cum nu mai există acel guvern, am depus la Ministerul Dezvoltării acest nou proiect de asfaltare străzi în comună
-se vor continua lucrările la rețeaua de apă a comunei, în acest sens fiind alocată de la buget cofinanțarea necesară proiectului
– vom începe din acest an și extinderea rețelei de iluminat public pe străzile și în zonele unde acum nu există rețea de iluminat
-s-au prevăzut și sume pentru sprijinirea tuturor cultelor religioase din comună
– menționez că s-au asigurat și sumele necesare desfășurării activității școlilor urmând ca apoi, conducerea școlii să stabilească repartizarea acestora în funcție propriile opțiuni
– vom continua să finanțăm și activitățile sportive, respectiv participarea echipelor de fotbal la competițiile sportive oficiale
-de asemenea, s-a stabilit și finanțarea evenimentelor cultural-folclorice pe care dorim să le organizăm în comună anul acesta
Cele prezentate mai sus sunt câteva proiecte prevăzute pentru anul acesta, dar voi putea să vă detailiez planul de investiții prevăzut pentru anul în curs abia după ce vom avea o structură și o planificare exactă a bugetului, lucru ce va fi finalizat în cursul acestei luni. Important este că nu mai avem situația din anul trecut, când fostul guvern ne-a luat din banii comunei, ceea ce ne permite acum să avem un buget corect pentru investiții.
Au fost derulate lucrări de reabilitare drum către Sânpetru German
-Un gând pentru cetățeni la început de 2016?
-Le doresc tot binele din lume și un an prosper în care fiecare să-și îndeplinească propriile năzuințe. De asemenea, le transmit că Ilie Cheșa este același pe care-l știu, un cetățean al comunei Secusigiu, la fel ca toți cei ce locuiesc aici, iar în calitate de primar ales voi depune în continuare toate eforturile de a face din comuna noastră o comună cât mai bine pusă la punct, nu doar pentru cei de azi ci și pentru generațiile de mâine. Și eu am familie, și eu am copii și consider că este de datoria noastră, a generației de azi, să facem tot ce putem pentru binele comunei nostre. Pentru aceasta muncesc atât ca cetățean, cât și ca primar ales prin voia concetățenilor mei. Așa să ne ajute Dumnezeu