Sărbătoarea „Fiii Satului” – o noua editie de succes

Sâmbătă și duminică, 14-15 iulie, au fost două zile de sărbătoare pentru comuna Secusigiu. Două zile pregătite anume pentru ca întreaga comună să îmbrace haine de sărbătoare. S-a desfășurat „Fiii Satului”, sărbătoarea comunei noastre!

 O sărbătoare a bucuriei, a spectacolului, o sărbătoare a tuturor cetățenilor comunei Secusigiu!

„Sper din inimă că ediția din acest an a sărbătorii comunei noastre- „FIII SATULUI”- a fost pe placul tuturor participanților. Din nou, am arătatcelor veniți pe la noi cu această ocazie ce comună frumoasă este Secusigiu, ce comunitate locală frumoasă avem, cu oameni harnici și vrednici, primitori și onești.

M-am bucurat mult că am putut să organizăm din nou sărbătoarea comunei noastre, având în program o slujbă religioasă la biserică, sfințirea drapelului, întâlnirea cu fiii satului, turneu de fotbal, concursul de cătlane, iar apoi spectacole de muzică ușoară și populară deosebite, pentru care doresc să mulțumesc tuturor celor care au urcat pe scenă.

Tot ceea ce am pregătit pentru sărbătoare s-a putut realiza cu sprijinul consilierilor locali, al viceprimarului Delamarian Flavius, angajaților primăriei și al celorlați oameni inimoși din comună ce mi-au fost alături și cărora le mulțumesc pentru implicare și susținere.

Încehei prin a spune că țelul nostru trebuie să fie acela de a evolua mereu, de a progresa de la an la an, pentru a arătanu doar ca o adevărată comună europeană, ca și o comunitate europeană, frumoasă, demnă și elegantă în toate.

Cred că la „Zilele Comunei Secusigiu” asta am și arătat: o mentalitate europeană, prin modul cum ne-am prezentat, prin modul cum ne-am organizat.

Primar Cheșa Ilie

Au fost două zile în care muzica, distracția și voia bună s-au mutat efectiv la Secusigiu, programul propus pentru sărbătoare atrăgând o mulțime de spectatori, fiind unul pe măsura așteptării publicului, care a putut urmări un concurs de gătit cătlane, turneu de fotbal, trupe de muzică ușoară cu artiști consacrați, spectacol folcloric de excepție, cu participarea unor ansambluri și soliști de seamă.

Au fost cu adevărat două zile de mare sărbătoare, platoul din jurul scenei fiind ocupat din timp de cei veniți a se bucura de spectacolele pregătite anume pentru acest eveniment de seamă al comunei, un eveniment din cadrul căruia nu puteau lipsi jocurile aduse pentru copii, fiind adus și un trenuleț care a avut un mare succes printre cei mici.

Tradiția întâlnirii cu fiii comunei Secusigiu a continuat și la această ediție a sărbătorii, duminică dimineața, înainte de a merge la slujda Sfintei Liturghii, primarul Cheșa Ilie întâmpinându-i la Primărie pe „fiii comunei ” veniți special pentru a fi din nou în comuna lor dragă-Secusigiu. Întâlnirea a fost una amicală, o întâlnire a bucuriei revederii locurilor copilăriei, toți fiii comunei fiind copleșiți de emoțiile revederii, de emoțiile reîntoarcerii la izvorul vetrei satului. S-au depănat amintiri, s-au schimbat impresii, s-a văzut bucuria în ochii acestor reprezentanți de seamă ai comunei, care aveau sufletele răvășite de emoțiile reîntoarcerii acasă, căci pentru ei acasă înseamnă comuna Secusigiu!

Primarul Cheșa Ilie a prezentat „fiilor comunei”, la fel ca-n fiecare an, o dare de seamă despre ce s-a mai petrecut la nivel administrativ cu privire la proiectele avute în vedere a fi dezvoltate în comună, cu privire la problemele care există. Totul, pentru ca să existe transparență în actul administrativ, pentru ca fiii comunei Secusigiu să cunoască realitățile administrative ale comunei lor de suflet.

A urmat apoi participarea la Liturghie, de unde vă și prezentăm imagini, Biserica rămânând un reper fundamental în viața fiecărui bun creștin.

Un moment deosebit a fost acela în care a avut loc sfințirea Drapelului Gărzii Naționale din Secusigiu, drapel cu majore conotații istorice și patriotice, căci la Marea Unire acest drapel a fost purtat de către personalitățile secusigene Înv. Damian Sebeșan și fiul său, Aurel Sebeșan, ca reprezentanți ai idealurilor de unire secusigene.

A fost un moment deosebit, prin care s-a readus în prim plan participarea comunei Secusigiu la exprimarea dorinței Marii Uniri, iar asta nu oricum ci tocmai acum, în anul centenarului, primarul Cheșa Ilie declarându-ne: „Să nu ne uităm trecutul, pentru a înțelege prezentul și a putea privi cu optimism spre viitor, spre binele tinerei genrații ce ne va urma. Secusigiul a avut participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia prin care s-a consfințit voința de unire a poporlui român, iar acest lucru nu trebuie lăsat uitării, ci dimpotrivă, trebuie adus în prim plan și trebuie promovat în mentalitatea colectivă””

Trebuie specificat că la slujba liturgică preotul paroh Horia Ștefan i-a avut alături și pe preoții Brînzei Ioan și Valer Jirji, din partea Episcopiei fiind prezent consilierul cultural, preotul Iustin Popovici.

De asemenea, dintre oficialitățile prezente putem aminti pe președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca, scriitorul Vasile Todi, precum și fiul satului, domnul Ioan Cuzman, directorul Bibliotecii Județene, domnul Doru Sinaci oferind auditoriului și câteva repere culturale privind participarea secusigenilor la Marea Unire.

Un moment aparte a sărbătorii a avut loc sâmbătă 14 iulie la Căminul Cultural din Secusigiu, unde toți fiii satului, alături de oficialități și invitați s-au deplasat după liturghie. Aici a fost pregătit un program artistic de cântec, dans și poezie, primarul Cheșa Ilie dorind astfel ca invitații să socializeze, să se simtă bine revenind la Secusigiu, dar să se și bucure de un program artistic pus în scenă de tinerii din comună.

De asemenea, în acest cadru festiv, într-o atmosferă solemnă, primarul Cheșa Ilie a înmânat distincții meritorii unor cetățeni de seamă ai comunei, domnul primar declarându-ne:” Am dorit ca prin aceste distincții să aduc cinstire unor reprezentanți de seamă ai comunei, care prin activitatea lor au făcut și fac cinste comunei Secusigiu, punându-și amprenta într-un mod pozitiv asupra evoluției comunei noastre. Le sunt recunoscător acestor oameni pentru tot ce au făcut pentru comună, transmițându-le respectul meu și al tuturor consătenilor. 

În acest cadru festiv s-au acordat o diplomă de merit colectivului pompierilor din Sânpetru German, care în ultimii 5 ani au obținut an de an locul I pe județul Arad, o diplomă de excelență a primit și tânăra Roberta Ariana care la frageda ei vârstă a reușit să scrie și să publice cartea „Mai presus de mândrie”, iar domnului doctor Gârbaci Doru i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al comunei, ca semn de apreciere și cinstire a modului în care și-a exercitat nobila profesie.

În urma ediției din acest an a sărbătorii rămân doar frumoasele amintiri a celor două zile dedicate comunei noastre, două zile pe care le puteți rememora și prin imaginile surprinse cu această ocazie. Datorită faptului că spațiul publicației locale  este insuficient pentru a putea să vă prezentăm toate imaginile de la evenimentele importante ale comunei, vă reamintim că puteți intra pe pagina Web a primăriei de unde puteți descărca imaginile pe care le doriți. SITE-ul primăriei se actualizează permanent, cu evenimentele importante organizate în comună, de fiecare dată după ce apare publicația locală, sau de câte ori este nevoie.

Both comments and pings are currently closed.