“Trebuie să impui respectul prin ceea ce faci!” Interviu cu Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad!

IOTCU-nicolae-martie-2012– Domnule preşedinte Nicolae Ioțcu, anul 2014 se apropie cu paşi repezi de final. A fost un an plin de proiecte, care s-au materializat şi care s-au simţit în confortul public al arădenilor. La ce investiţii ne mai putem aştepta în lunile care au mai rămas până la sfârşitul anului?
– Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte este acela de a finaliza lucrările la Unitatea de Primiri Urgenţe, de la Spitalul Judeţean. În plus, ne apropiem de finalizarea construţiei Secţiei TBC, luna decembrie, poate începutul lunii ianuarie fiind termenul la care estimăm că spitalul va fi gata, deşi contractul este până în aprilie anul viitor. Tot anul acesta vom începe partea de ambulatoriu al spitalului, deoarece am accesat un proiect în valoare de 7.000.000 de euro, bani care provin de la Uniunea Europeană.
Trebuie reamintit că în Arad până în anul 2011, când efectiv a trecut Spitalul Județean în administrarea  Consiliului Judeţean Arad, nu au existat astfel de proiecte de modernizare, reabilitare și dotare cu apartură medicală de mare amploare, în sistemul public de sănătate arădean. Vă pot spune, însă, că strategia Consiliului Judeţean Arad este centrată pe rezolvarea problemelor comunităţii în domeniul infrastructurii sănătăţii. Avem nevoie cu toţii de un spital județean cu nivel înalt de dotare, care să asigure furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate, atât în interesul pacienţilor, cât al corpului medical. Lucrăm pentru un spital bun, în care arădenii să aibă încredere pe bună dreptate! Desigur, atât cât poate să facă instituţia din bugetul propriu şi din bani europeni, pentru că de la Bucureşti banii nu au venit. Am investit aproximativ zece milioane de euro de la preluarea Spitalului Judeţean în subordinea Consiliului Judeţean Arad. Schimbările sunt, într-adevăr, spectaculoase, pornind de la felul cum arată acum exteriorul spitalului, la refacerea interioarelor şi la dotarea cu aparatură. Noi încercăm, prin investiţiile pe care le facem, să dăm consistenţă eforturilor cadrelor medicale de a salva pacienţii, de a asigura un act medical în care pacientul să aibă mai mare încredere.Înţeleg, însă, că, deşi s-au făcut multe, mai este loc de mult mai bine.
În ceea ce privește infrastructura de apă și canal, lucrările sunt în derulare, toate contractele fiind semnate la ora asta. Vă pot spune că am făcut recent o vizită în teren, în localităţile Lipova, Ghioroc şi Vladimirescu, unde este deschis un şantier de lucrări prin care se conectează Podgoria, respectiv Ghiorocul de Vladimirescu şi de municipiul Arad şi sunt mulţumit de modul în care se desfăşoară lucrările.
Avem însă şi dificultăţi pentru unele proiecte, unul dintre ele fiind Drumul Vinului. Din cauza faptului că firmele, care initial, au câştigat licitaţia pentru acest proiect au intrat în procedură de insolvenţă, contractul de execuţie încheiat de acestea cu Consiliul Judeţean a încetat. În aceste condiţii, pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor, Consiliul Judeţean Arad este nevoit să organizeze o nouă procedură de atribuire pentru lucrările rămase de executat, după revizuirea proiectului tehnic. În prezent, proiectul este finalizată în proporţie de 85%, iar contravaloarea lucrărilor executate a fost plătită integral. Valoarea estimată a lucrărilor care mai rămân de executat este de 7.850.000 lei fără TVA (7.856.589,47 lei), iar durata estimată este de 5 luni de la ordinul de începere a lucrărilor. Menţionez că nu sunt nici un fel de probleme legate de finanţarea europeană a acestui proiect. Mai sunt de finalizat lucrările la cele trei poduri străbătute de Drumul Vinului, din Cuvin, Covăsânţ şi de la intrarea în Şiria, cât şi finalizarea tronsonului Ghioroc – Sâmbăteni. Pe acest tronson trebuie finalizate lucrările și la viaductul ce traversează calea ferată, cât şi turnarea stratului final de asfalt.
– Domnule preşedinte Nicolae Ioţcu, v-aţi implicat şi anul acesta în organizarea Teatrului de Vară, cel mai important eveniment cultural arădean al perioadei estivale. Vorbim despre un proiect care a devenit apreciat de arădeni, spectacolele jucându-se în prezenţa a sute, chiar mii de oameni…
– Marele merit în acest proiect aparţine Centrului Cultural Judeţean, care a prezentat un proiect ambiţios şi viabil. Am avut discuţii cu doamna Ana Maria Dragoş, directoarea Centrului şi cu colaboratorii ei, şi am decis că trebuie continuat acest proiect, ba mai mult decât atât, el trebuie desfăşurat mult mai amplu, mai dens.
În calitatea pe care o am, de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, susţin toate demersurile care cresc calitatea vieţii în Arad, indiferent că discutăm de municipiu sau de judeţ. Iar Teatrul de Vară, aşa cum aţi remarcat şi dumneavoastră, a devenit un reper în viaţa culturală a Aradului, ceea ce demonstrează că investiţia noastră este utilă şi corectă. Aţi putut constata că avem o deschidere totală faţă de evenimentele care vizează spiritualitatea şi pun în valoare rădăcinile noastre româneşti. Convingerea mea este că trebuie să reînvăţăm să fim români buni, creştini buni, să ne respectăm şi să preţuim locul în care trăim, oraşul, ţara în care ne-am născut. Avem atât de multe motive de mândrie, dar suntem tentaţi să trecem superficial peste ele şi să accentuăm neajunsurile, negativismul. Pentru unii, a fi bun român este totul. Pentru alţii, este ceva desuet. Eu cred că dragostea de ţară trebuie să facă parte din cultura fiecărui om; ea trebuie însă înţeleasă şi exprimată corect.
– Domnule preşedinte, ce urmează pe viitorul apropiat?
Anul 2015 va însemna finalizarea masterplanului de apă-canal, prima etapă, vom lucra la ambulatoriul Spitalului Judeţean, proiect de 7.000.000 de euro şi, sper eu, vom accesa noi proiecte în sistemul public de sănătate, dintre care unul foarte important pentru mine este cel legat de Secția Matern a Spitalului Județean. Desigur că avem în vedere şi modernizarea infrastructurii rutiere.  Unul dintre drumurile pe care îl vom reabilita în mod sigur este drumul Arad-Seleuş. Despre acest drum vă pot spune că am făcut demersuri legale pentru a îl readuce la Consiliul Judeţean Arad încă din anul 2013, din aprilie, data la care am adoptat o hotărâre de Consiliu, pentru a prelua drumul în cauză de la Guvern. A trecut de atunci mai bine de un an şi jumătate, perioadă în care nu am primit nici un răspuns de la autorităţile centrale. Executivul a procedat la transferul acestui drum acum, în prag de iarnă, astfel încât Consiliul Judeţean este pus în imposibilitatea de a aloca fonduri în acest an pentru lucrări de modernizare. În acest moment nu există posibilitatea de a mai aloca bani din bugetul judeţului pentru a demara lucrările de modernizare. Dar trebuie să fim totuşi mulţumiţi că am primit înapoi acest drum, deoarece avem posibilitatea de a obţine finanţare europeană, pe strategia de dezvoltare europeană 2014-2020. Vom depune documentaţia şi eu cred că vom obţine și finanţare. Aceasta ar fi varianta cea mai bună. Dacă va trebui să reabilităm acest drum din fonduri proprii, din păcate ne vom întinde pe mai mulţi ani, dată fiind valoarea mare a lucrării, estimată la circa 12 milioane de euro. Suntem în această situaţie din cauza actualei guvernări, care a oprit finanţarea drumului în vara anului 2012 şi care abia acum, după doi ani şi jumătate, ne-a retransferat drumul în administrare. La acest blocaj se mai adaugă o bună perioadă de timp, până când vom reuşi să accesăm sursa de finanţare şi să demarăm investiţia.
În acelaşi timp, eu sper că în curând vom semna un contract şi pentru drumul Arad-Felnac, drum cu care suntem într-un blocaj de licitaţii, să spunem de contestaţii, care sper că se va clarifica în cele din urmă și drumul acesta,  anul viitor să fie gata modernizat.
– Ce bine ar fi ca anul viitor să se finalizeze şi tronsonul de autostradă integrală Arad – Nădlac! Ce bine ar fi să se poată circula şi pe cele două pasaje! Sunteţi un optimist în această privinţă, domnule Ioţcu?
Pot să fiu realist, şi anume să văd că lucrările la pasaje, cel puţin la unul, nu au început şi nici nu cred că vor începe în această iarnă, pentru că vine vremea rea şi nu ştiu dacă s-a reluat licitaţia, sau nu s-a reluat licitaţia. Nu avem această informaţie, sau nu o deţin eu. La celălalt se lucrează într-un ritm care oferă o posibilitate pentru 2015 să fie finalizat. Mă refer la cel care este lângă CET. Pe partea cealaltă, la autostradă, sigur la partea de la Nădlac până spre Pecica există această posibilitate, doar că ea nu va fi folositoare. Din ce cunosc eu nu s-a finalizat încă licitaţia la restul de executat, care face legătura între centura Aradului şi Nădlac, ceea ce ne va face să avem o autostradă care pleacă de undeva dinspre Pecica spre Nădlac, autostradă care vine din Ungaria şi se opreşte undeva în câmp şi o centură pe care ca să ajungi trebuie să vii pe drumul naţional. Deci cam aşa stau lucrurile şi de aceea nu vreau să fac predicţii pentru că nu cunosc datele legate de modul cum se desfăşoară procedura de achiziţii publice pentru că, vedeţi, acest tip de contestaţii, pe lângă că banii vin foarte târziu, cum au venit la noi la Arad-Felnac în luna iunie, suntem în luna septembrie, noi ne-am mişcat, am făcut foarte repede achiziţia, dar o lună de zile stăm în contestaţii. Toată această pierdere de timp înseamnă pierdere de investiţii pentru judeţul Arad.

Both comments and pings are currently closed.