Un mărţişor plin de iubire şi admiraţie!

ghiocel-de-primavara-tu-aduci-cu-tine-soare-zambet_bd9ea1dcd9268dLegenda mărţişorului şi semnificaţia zilei de 1 respectiv 8 martie, ne trimit în vremuri străvechi, pe vremea dacilor, când simbolurile primăverii erau realizate pe timpul iernii şi se purtau după ziua de 1 martie. Aceste simboluri erau defapt, pietricele colorate în alb şi roşu sau monede înşirate pe şnururi albe cu roşu. Acestea se purtau până la inflorirea copacilor crezându-se că aduc noroc şi belşug în anul proaspăt trezit din adormire.
Acum, obiceiul este ca orice femeie – doamnă sau domnişoară – să primească un mărţişor de la bărbatul iubit, coleg sau cunoştiinţă, pe care să îl poarte până în momentul în care înfloresc trandafirii sau vişinii. Atunci, mărţişorul primit se pune pe o ramură de vişin sau trandafir iar dacă planta respectivă va rodi înseamnă că posesoarea mărţişorului va avea noroc în anul respectiv. De asemenea există în alte locuri tradiţia ca acesta să fie aruncat după o pasăre pentru ca purtătorul să fie uşor precum aceasta.
Putem spune că luna martie este o lună a sărbătorii pentru că practic în această perioadă a anului natura se trezeşte la viaţă. După 1 martie, după alegerea “Babelor” urmează 8 Martie – ziua femeii, în special a mamei.  Mama este cea mai importantă fiinţă din lume este cea care ne dă viaţă, care ne învaţă primele cuvinte, ne ajută să facem primii paşi în lume şi care este în stare să îşi dea viaţa pentru copilul ei.
Fiecare femeie aşteaptă cu nerăbdare ziua de 8 martie, zi în care doreşte să se simtă iubită şi apreciată de persoanele dragi – soţ, copii, prieteni, colegi…Tocmai de aceea nu trebuie să uităm să ne preţuim ce avem mai spump pe lume – mama, iubita, soţia, bunica sau fiica. Să rupem din activitatea noastră puţin timp pentru ca ele să se simtă iubite şi apreciate.
Ţin să urez pe această cale tuturor femeilor din comuna Secusigiu ca luna bucuriei, vestitoarea primăverii şi dătătoarea de speranţă şi lumină să le aducă împlinirea celor mai frumoase vise, să le dea putere sănătate şi încredere în ele şi în capacităţile lor. Doresc ca nu doar de 8 martie să fie iubite şi apreciate ci ca acest lucru să se întâmple de-a lungul vieţii lor, iar copiii, soţii sau prietenii lor să fie mereu conştienţi de însemnătatea şi rolul lor.
Primar Cheşa Ilie

Both comments and pings are currently closed.