Un praznic luminat și liniștit!

url3 [800x600]Stimați cetățeni, iată că ne apropiem de una dintre cele mai mari sărbători din an și anume Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este praznicul care ne face să fim mai buni, mai iertători, să primim lumina Învierii în sufletul nostru. E momentul în care uităm de toate necazurile și după un post de 40 de zile, de curățire trupească și sufletească, petrecem în armonie, alături de cei dragi Învierea Domnului.
Prima dată ne bucurăm de sărbătoarea Floriilor, eveniment care este menit să ne pregătească pentru Săptămâna Patimilor. In duminica Floriilor după Sfânta Liturghie, concetățenii care poartă numele de Florin, Florina, precum și alte nume de flori, sărbătoresc mai aparte această zi. Tocmai de aceea doresc să le urez tuturor un sincer și călduros La Mulți Ani. După această zi de sărbătoare ne așteaptă o săptămână de doliu în care rememorăm patimile Mântuitorului Iisus Hristos pentru ca în ziua de duminică să ne bucurăm cu toții de Praznicul Învierii.
Sărbătoare religioasă creştină, Paştele comemorează Învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după crucificarea sa în Vinerea Sfântă sau Vinerea Mare. Pentru creştini, Paştele este sărbătoarea cea mai sfântă de peste an. Paştele creştin are loc în calendar în preajma sărbătorii Paştelui evreiesc – Pesah, care comemorează Exodul, pentru că Iisus a înviat în zilele în care se ţinea această festivitate. Deloc întâmplător, această celebrare anuală a Învierii lui Iisus are loc primăvara, în anotimpul renaşterii naturii. Este o sărbătoare a luminii şi a bucuriei, a reîntoarcerii la noi înşine şi la lucrurile frumoase din jurul nostru.
Bucuria Învierii nu este nici trecătoare și nici înjumătățită. Este bucuria prin excelență, pentru că e bucuria deplină. Tocmai de aceea nimeni nu trebuie să fie trist în noaptea de Înviere, căci toate motivele de întristare par acum nesemnificative față de biruirea morții.  De aceea în cuvântul Sfântului Ioan Gura de Aur din noaptea de Paște se spune: „Nimeni să nu plângă pentru sărăcie, că s-a arătat împărăția pentru toți. Nimeni să nu se tânguiască pentru păcate, că iertare din mormant a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne-a eliberat pe noi moartea Mântuitorului”.
Unul dintre obiectivele acestei sărbători este cel de a ne aminti de patimile, de moartea și învierea lui Iisus Hristos. De a ne aminti prin ce a trecut Mântuitorul nostru pentru a ne izbăvi pe noi de păcat, de a ne face mai buni cu cei din jurul nostru mai iubitori și totodată mai înțelegători. Vedem în aceste zile de post și în praznicul Învierii Domnului, cutremurătoarele suferințe la care a fost suspus dar, a trecut de fiecare dată iertător și plin de speranță de mai bine. Este momentul în care ne iertăm unii pe alții și ne acceptăm cu bune și cu rele, așa cum și Domnul ne iubește pe noi – cu păcatele noastre, atât de mult, încât a acceptat să își dea viața pentru noi.
Așadar sper ca praznicul Învierii Domnului să vă aducă tuturor liniștea și bucuria, mult râvnite de noi toți. Să sperăm că tradiționalele ouă roșii care simbolizează sângele vărsat de Iisus și miracolul renașterii să ne aducă și nouă aceste sentimente, iar mielul, simbol al jertfei Mântuitorului nostru să ne aducă noroc și bunăstare. Nu pot să vă doresc înainte de Sfintele Paști decât ceea ce îmi doresc mie și familiei mele – multă iubire, lumină în suflet, bucurie și bineînțeles multă sănătate. Vă doresc să sărbătoriți alături de cei dragi sfintele sărbători în fericire și armonie. De asemenea vă aștept pe toți: cu mic, cu mare la Slujba de Înviere pentru a rosti plăcutele forme de salut, ce se vor folosi de atunci și până la Rusalii: ”Hristos a înviat!”, ”Adevărat a înviat”. Dumnezeu să ne lumineze calea și să fim mai buni în tot ceea ce facem.
Primar Cheșa Ilie

Both comments and pings are currently closed.