De când practicaţi aceasta meserie?
Eu sunt din Sibiu, şi acolo se urmează foarte multe tradiţii. Meseria aceasta am moştenit-o de la tatăl meu. După ce m-am casătorit, am primit moştenire 250 de oi, cu care am început afacerea. Asta se întampla acum 17 ani. Pe cont propriu sunt din anul 1999.
Câte oi aveţi şi ce rase creşteţi?
Am în jur de 700 de oi. Cresc doar Ţurcane, rasă tradiţională românească. Este o rasă mixtă, se pretează şi pentru lapte şi pentru carne. Lâna acestora nu este neapărat de cea mai bună calitate dar este un compromis pe care trebuie să-l facem. Ce ma atras foarte mult la această rasă, pe langă că este autohtonă, este faptul că nu este deloc pretenţioasă. Nu are nevoie de condiţii speciale, nu are nevoie de hrană specială şi nici de tratamente sofisticate, ceea ce mă scuteşte de cheltuieli majore cu aceste situaţii.
Cât lapte produc oile dumneavoastră?
Eu calculez puțin altfel producţia şi anume: din 4 litri de lapte se produce 1 kg de brânză. Pe oaie, eu produc undeva între 10-12 kg de brânză pe an, având în vedere şi faptul că perioada de lactaţie este mult mai mică decât la vaci.
Ce faceţi cu produsele obţinute? Aveți piață de desfacere?
Produc toate materiile prime de care am nevoie pe pământul meu. Oile sunt mulse şi tunse la stână. Lâna, având în vedere că nici cererea nu este chiar așa de mare, o vindem la negustorii care vin aici, cu 2 lei pe kg. Laptele muls este transportat de la stână acasă, unde produc de fapt brânza. Aceasta este apoi trimisă la Sibiu, din două motive, în primul rând pentru că piaţa de desfacere este saturată de intermediari, acolo obţin un preţ mai bun decât dacă aş încerca să comercializez aici. Acasă am toate cele necesare pentru prepararea brânzei şi eventual pentru toate derivatele din lactaţia de oaie.
Având în vedere ca aveţi un efectiv mare de oi, aveţi nevoie şi de anumite utilaje pentru a vă putea desfăşura activitatea în bune condiţii. Ce utilaje folosiţi?
Pentru că am pământ şi toate furajele pentru animale le produc eu, am nevoie bineînţeles de un tractor, o presă de balotat, o greblă, şi altele care aşa cum aţi spus, mă ajută să-mi desfăşor activitatea în condiţii bune. Nu am nevoie de utilaje foarte mari pentru că nu produc la nivel de agricultură atăt de mult încât nişte utilaje de mare tonaj să-şi justifice investiţia.
Aveţi angajaţi?
Am doi oameni care se ocupă de oi. Cei doi lucrează pe langă mine, care sunt prezent acolo în permanenţă şi muncesc cot la cot cu ei la toate sarcinile ce le implică activitatea noastră.
Cât câştigă un om care lucrează pentru dumneavoastră?
Punând la socoteală toate facilităţile pe care le pun la dispoziţie, mâncare şi băutură, un om câştigă în jur de 40 de lei pe zi.
Cât pământ aveţi, şi ce cultivaţi pentru animale?
Am 60 de hectare care sunt proprietate personală, şi mai am încă 40 de hectare care sunt luate în arendă. În mare parte pământul este păşune pentru animalele mele. Pe 6 hectare cultiv porumb, pe încâ 6 hectare cultiv lucernă iar pe 3 am triticale. Triticalele sunt o combinaţie între grâu, orz şi secară. Este un produs extrem de bun, fiind foarte bogat în proteine. Pentru pământ lucrez doar cu îngrășământ natural, obţinut de la animale.
Care sunt cheltuielile dumneavoastră?
Iarna, cheltuielile mele se ridică până undeva în jurul sumei de 300 de lei pe oaie.
Vara situaţia stă puţin altfel având în vedere faptul că oile sunt afară pe paşune, cheltuielile cu mâncarea sunt mici.
Cum vă ajută statul, şi ce credeţi că ar putea să facă pentru dumneavoastră?
Statul a fost de ajutor într-o oarecare masură până în anul 2012. Până atunci subvenţiile au fost acordate într-o altă masură. Din păcate nu putem ajunge pe piaţă. Este extrem de greu pentru că sunt foarte mulţi intermediari, care se îmbogătesc cu muncă puţină. Cred că statul ar putea să se gândească serios la modalitatea de a acorda subvenţiile pe fermă, şi nu pe cap de animal cum se acordă acum. În situaţia în care subvenţiile s-ar acorda pe fermă, şi nu pe cap de animal, nu s-ar mai putea produce atâtea furturi şi alte nereguli în legătură cu acest domeniu. Este o problemă serioasă şi la capitolul combustibil. Având în vedere că sunt persoană fizică, combustibilul pentru utilaje vine la acelaşi preţ pe care îl plăteşte tot omul de rând. Chiar dacă nu am multe utilaje şi nu sunt extrem de mari, câteva mii de litri de combustibil se consumă pentru activităţile mele. Gândiţivă ce investiţie trebuie să fac în această direcţie. Cred că statul s-ar putea implica mult mai mult în problemele legate de animale, dar pentru asta trebuie oameni pricepuţi, care să nu-şi urmărească interesul personal.
Cu toate problemele pe care le implică munca dumneavoastră, mai aveţi timp liber?
Din păcate nu prea am timp liber. Nu am timp să plec în concediu, nu pot să petrec atât timp cât aş vrea cu familia. Vedeţi dumneavostră, vara când toată lumea este plecată în concediu, eu trebuie să stau langă oi pentru că atunci este cea mai bună perioadă pentru a munci cu ele. Să plec ar însemna sa renunţ la profit, şi asta bineînţeles că nu pot face.
Nu este ușor, nu cred că va fi vreodată, dar atât timp cât te dedici şi faci ceea ce faci cu pasiune, vor veni şi recompensele.
AGRICULTORI DE SEAMĂ AI COMUNEI: ZEICU IOAN!
March 16th, 2013