Agricultori de seamă ai comunei – GORGICZE ȘTEFAN din Sînpetru German

DSC06264 [800x600]Domnul GORGICZE ȘTEFAN este proprietarul societății comerciale ROSIMA PROD. – 95 SRL, cu sediul în Sânpetru German, în incinta fostului AGROMEC.

– De cât timp vă ocupați cu agricultura și ce tip de culturi plantați cu preponderență?
– Mă ocup cu agricultura de aproximativ 12 ani și plantez doar culturi de câmp, mai exact, am cinci culturi în fiecare an: rapiţă, orzoiacă, grâu, porumb şi floarea soarelui.
– Cât de mare este afacerea dvs., cât teren deţineţi şi câţi angajaţi?
– Avem 500 de hectare, aproximativ 100 de hectare per fiecare cultură. Angajați sunt șase, aceștia fiind mecanici agricoli.
– Cum a fost recolta din acest an?
– Pot spune că a fost o recoltă foarte bună până în prezent. Am avut cea mai bună producție de până acum, depășindu-le considerabil pe cele din anii precedenți. Iar celelalte culturi, nerecoltate încă, arată la fel de promițătoare. Toată recolta de până acum a fost valorificată, în momentul de față nu mai avem nimic pe stoc.
– Ce părere aveți despre prețurile actuale? Sunt acestea profitabile sau mai puțin favorabile în acest sens?
– Din păcate, în ciuda recoltei foarte bune, prețurile sunt mult scăzute față de anii trecuți. Mai exact, acestea sunt cu 40% mai mici decât anul trecut, la rapiță chiar cu 50%, iar la recoltele următoare – porumb și floarea soarelui, se preconizează ca vor fi tot cu 50% mai mici.
– Care este părerea dvs, despre subvențiile de la stat pentru agricultori?
– Chiar dacă subvențiile la motorină au fost scoase, mai există cele pe suprafața cultivată – este bine, aceasta este utilă și necesară și putem spune că se simte – asta pot spune eu, dar cred că toți agricultorii sunt de aceeași părere cu mine. Însă din păcate există o diferență foarte mare între cele de la noi și cele din alte țări europene. Din câte știu eu, la noi sunt cele mai mici, iar asta înseamnă un dezavantaj major față de celelalte țări – asta nu e prea bine.
– Ce utilaje dețineți?
– Pot spune că am toată gama de utilaje necesare, chiar dacă second-hand. Încă nu am reușit să cumpăr vreun utilaj nou, dar nu mă plâng, am tot ce trebuie și toate utilajela funcționează cât se poate de bine.  Avem șase tractoare românești mai mici, trei tractoare mari, două combine de recoltat păioase și porumb, respectiv toată gama de utilaje adiacente (discuri, semănătoare, autopropulsată pentru ierbicidare, remorci etc.)
– Ați apelat la Fonduri Europene pentru afacerea dvs.?
– Abia recent am depus documentele necesare la GAL pentru finanțarea unui cântar, iar acum aștept răspunsul. Înafara acestui proiect  nu am depus nici o altă documentație, pe alte linii de finanțare.
– Ce sfat le puteți da micilor agricultori sau celor care se gândesc să pornească o afacere în acest domeniu?
– Eu nu am fost agricultor de meserie, îmi place ceea ce fac și cu timpul am ajuns să îmi placă tot mai mult, așa că recomand cu căldură, în special tinerilor să investească în agricultură. Este un domeniu cu mult potențial pentru tineri și este o ramură frumoasă, însă trebuie și să îți placă. Agricultura este un domeniu în care trebuie să ai și răbdare, pentru că te dezvolți în timp, dar ai și satisfacții imediate – cultura, care o vezi cum crește, apoi recolta  și tot procesul prin care trece de la pregătirea pământului, la plantare, la îngrijire și până la cum trece planta prin combină – e un sentiment foarte frumos, unic.

Both comments and pings are currently closed.