Având în vedere faptul că s-au înregistrat numeroase cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, Direcția de Sănătate publică Arad ne-a transmis pre informare:
Ciupercile au o valoare nutritivă ridicată motiv pentru care au fost consumate din cele mai vechi timpuri.
Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii de temut, cunoscute sub titulatura consacrată de ciuperci otrăvitoare, care dacă sunt consumate, provoacă intoxicaţii uneori grave sau chiar mortale. Încă din antichitate, apar descrieri amănunţite referitoare la intoxicaţiile provocate de către anumite macromicete. Ciupercile otrăvitoare, din cele mai vechi timpuri până azi, nu au încetat să facă victime, cu toate cunoştinţele acumulate de-a lungul vremii referitoare la ele.
Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxinele secretate de acestea, care sunt extrem de agresive pentru organism, putând determina de multe ori decesul. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia şi cantitatea de ciuperci consumată, dar şi de momentul apariţiei simptomatologiei – cu cât simptomele apar mai rapid după ingestie, cu atât intoxicaţia este mai gravă.
Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 5 minute până la 12 ore sau chiar mai mult de la ingestie, şi se manifestă prin : greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.
Intoxicaţiile la care simptomele apar mai târziu (după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor), se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice şi hipoglicemie.în formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală.
Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, recomandă următoarele:
> evitaţi să consumaţi ciuperci procurate de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar;
> evitaţi să culegeţi şi să consumaţi ciuperci din pădure, chiar dacă le cunoaşteţi că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare;
> întrucât copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţie foarte grave, chiar letale, nu-i hrăniţi cu mâncăruri pe bază de ciuperci;
> credinţa că prin fierberea o dată cu ciupercile a unor obiecte (linguri din argint) sau a unor legume ( ceapă, usturoi, cartofi etc.) dă certitudinea că acestea sunt sau nu comestibile, după cum acestea îşi modifică sau nu culoarea, este total greşită, neavând susţinere ştiinţifică.
Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinându-se cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecinţe mai importante la copilul mic şi vârstnic.
Testele populare de identificare a ciupercilor toxice (culoarea locurilor de tăietură şi ruptură sau apăsare cu degetul, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriţă de argint) nu sunt dovezi sigure dacă sunt comestibile sau otrăvitoare.
Ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea după fierbere! Deci, atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural sau cumpărate de la persoane particulare. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă : Centre de permanenţă, Camere de gardă din spitale, Compartimente primiri urgente.
Primăria Comunei Secusigiu
Atenție la intoxicările cu ciuperci!
October 16th, 2017