De vorbă cu consilierii locali – domnul Iuga Samoilă

Iuga Samoilă [800x600]Sunteţi unul dintre cei mai vechi consilieri locali! Tot alături de primar?
Totdeauna! Primarul Cheșa Ilie a demonstrat că merită sprijinul tuturor! Nu prin vorbe, ci prin ce a făcut pentru comună! Este motivul pentru care i-am fost şi îi sunt alături. Sunt întradevăr unul dintre cei mai vechi consilieri locali, fiind la al doilea mandat, din partea PDL.
Cum apreciaţi atmosfera din actualul Consiliu Local?
Cu privire la acest aspect sunt păreri diferite. În opinia mea Consiliul Local trebuie să-l sprijine pe primar în activitatea sa de dezvoltare a comunei. De aceea atmosfera trebuie să fie una amicală, fiindcă perioada electorală a trecut, lucrurile s-au aşezat, iar acum toată lumea trebuie să pună umărul pentru susținerea proiectelor de dezvoltare a comunei. Nu prin vorbe meșteșugite, ci printr-o atitudine constructivă, care să se concretizeze în atragerea de investiții pentru comună. Deocamdată singurul care a reușit atragerea de astfel de investiții este primarul Cheșa Ilie, care prin relațiile strânse cu Consiliul Județean Arad și Guvernul României, a obținut fonduri pentru proiectele comunei.  Mă bucur că viceprimarul Gavril Onu face o echipă unită cu primarul și că prin relațiile pe care le are în cadrul PP-DD a reușit susținerea proiectelor comunei în cadrul Consiliului Județean Arad. Pornind de la această premisă, consilierii locali, indiferent din ce partid fac parte, ar trebui să fie interesați să susțină progresul în comună și să treacă de la vorbe la fapte, sau să-l susțină pe primar în demersurile sale de a atrage finanțări pentru lucrările importante din comună.
Ce părere aveți de modul cum a fost contruit bugetul comunei pentru anul în curs?
Avem un buget bine structurat, pe capitole strict definite, conceput de asemenea manieră încât să includă susținerea tuturor sectoarelor administrative din comună. Sunt mulțumit de felul cum a fost conturat bugetul, deoarece este unul realist și nu au fost uitate lucrările importante care trebuie finalizate. La ședința de Consiliu Local în care s-a aprobat bugetul am fost președinte de ședință și am susținut necesitatea și importanța aprobării proiectului de buget al comunei. Bineînțeles că au fost și unii consilieri care nu au votat bugetul, nu că ar fi avut ei posibilități de a aduce finanțări suplimentare pentru alte investiții, ci doar așa de dragul politicii și al opoziției. Acest lucru nu mi se pare benefic pentru comună, pentru că eu consider că nu te poți opune la ceva util comunei, mai ales în condițiile în care nu oferi nicio altă alternativă viabilă și realistă. Au fost așadar câteva amendamente la buget, toate însă respinse fără drept de apel. Prin aceste amendamente s-a cerut să nu se mai aloce bani pentru sărbătoarea „Fii satului”, lucru care mi s-a părut inacceptabil în condițiile în care este vorba de sărbătoarea comunei noastre. Printr-un alt amendament s-a cerut să nu se mai investească în finalizarea lucrărilor de la terenul sintetic de sport, însă proiectul include tribunele și vestiarele și ca atare este obligatoriu ca și aceste lucrări să fie finalizate. Ultimul amendament s-a referit la Școala Mică din Sînpetru German, însă și acesta a fost respins deoarece reparațiile acoperișului la această școală se vor face în baza unei sponsorizări venite din partea unor investitori americani, fapt pentru care nu mai trebuie să alocăm fonduri din buget pentru aceste lucrări.
Vreau să fiu corect în ceea ce spun și gândesc, motiv pentru care subliniez încă odată că era corect să se respingă toate aceste amendamente și bugetul să fie aprobat în modul în care a fost construit. Orice consilier poate veni cu propriile opinii, este normal ca fiecare să-și exprime punctul de vedere și este normal ca noi, consilierii să discutăm deschis fiecare sugestie sau idee.
Cum priviți relația Consiliu Local – Primar, administrație?
Ca o relație de colaborare, de bună înțelegere și de respect reciproc. Fără o colaborare bună între Consiliul Local și primar, comuna nu poate prospera. Noi, consilierii locali trebuie să-l susținem pe primar în activitatea sa și să depunem toate eforturile pentru a-l ajuta în administrarea comunei. Cea mai proastă atitudine pe care un consilier poate să o aibă este aceea de a fi „Gică Contra” doar de dragul de a fi în opoziție. Avem consilieri care se consideră în opoziție, însă cu toate acestea toți colaborăm bine și până în prezent au trecut toate proiectele, lucru pentru care le mulțumesc colegilor mei, care au înțeles că trebuie să muncim cu toții pentru binele comunei. Totuși, mă bucur că indiferent de partidul din care fac parte, consilierii locali au dat dovadă de înțelepciune și chiar dacă au fost păreri pro și contra, s-a ajuns în final la un consens. Sper din toată inima ca și pe viitor lucrurile să se desfășoare pe un făgaș normal, mai ales că interese politice nu mai trebuie să fie, perioada electorală fiind de mult uitată.
Ce doriți să transmiteți cetățenilor?
Le doresc ca Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului să le aducă multe bucurii. Hristos a Înviat!

.

Both comments and pings are currently closed.