De vorbă cu deputatul colegiului nr.7, deputatul Ștefan Dalca!

dalca– Dle Dalca, care sunt localitățile din județul Arad pe care le reprezentanți în Parlament?
– Colegiul nr. 7, unde am fost eu ales deputat acoperă în primul rând trei orașe: Curtici, Nădlac și Pecica dar și  comunele din vecinătatea acestora precum Secusigiu, Semlac, Șeitin, Vinga, comune mari. Este un colegiu foarte important pentru că vorbim despre trei orașe importante și despre localități cu o populație destul de mare.
– Care sunt principalele demersuri pe care le-ați făcut pentru localitățile din Colegiul 7?
– Chiar dacă nu am în colegiul meu primari din formațiunea politică din care fac parte și anume PP-DD, am o colaborare foarte bună cu ei și am încercat să îi ajut în rezolvarea problemelor semnalate deși după cum bine știți suntem și am fost în opoziție, fapt care nu mi-a permis să îi ajut atât de mult pe cât mi-aș fi dorit. Chiar și în acest context m-am implicat nu doar la nivel național ci și la nivel de Consiliu Județean. Am intervenit pentru acordarea unor sume importante de bani înspre Nădlac, Pecica sau Secusigiu, pentru proiecte pe care și le doreau acei primari să le deruleze și să le finalizeze înspre folosul cetățenilor. Pe lângă aceste demersuri am avut discuții cu o parte dintre primarii din colegiu, referitoare la proiectele pe care și le doresc să le implementeze și am încercat să fac lobby în rândul oamenilor de afaceri – potențiali investitori, pe care i-am întâlnit cu diferite ocazii fie la Arad cât și în capitală.
– Referindu-ne strict la comuna Secusigiu, ce ne puteți spune?
– La Secusigiu pot spune că am o bună colaborare atât cu primarul Ilie Cheșa cât și cu viceprimarul Gavril Onu care face parte din partidul nostru. Am discutat în diferite rânduri cu ei despre comună și despre necesitățile pe care le au. Ei mi-au spus că au nevoie de fonduri pentru repararea și igienizarea școlii. Am făcut demersuri în acest sens către președintele Consiliului Județean Arad pentru a aloca suma de bani necesară în acest sens, lucru care s-a și întâmplat. Pot să vă spun că am o colaborare bună cu Consiliul Județean ținând cont de faptul că avem și un vicepeședinte de la PP-DD, ceea ce contează foarte mult.
– Care sunt problemele pe care le ridică cetățenii din colegiu?
– Și la noi este aceeași problemă pe care o întâlnim la nivel național. Oamenii își doresc salarii, respectiv pensii mai mari precum și locuri de muncă. În ceea ce privește locurile de muncă politica mea este să nu le așteptăm doar de la Guvern ci că noi, parlamentarii, trebuie să facem lobby pentru ca investitorii să aleagă zona noastră. Noi facem acest lucru, bineînțeles în colaborare cu primăriile și alături de Consiliul Județean. Peste tot pe unde am avut ocazia am încercat să promovez și colegiul meu dar și întregul județ.
– Care este activitatea dumneavoastră în Parlament?
– Până acum am peste 35 de proiecte legislative. Unul cu care mă mândresc și care sper să devină lege se referă la mărirea alocațiilor copiilor de la 42 de lei la 200 de lei. Din păcate proiectul a fost respins în prima fază considerându-se suma prea mare iar acum am căzut de acord ca mărirea alocației să se facă la 70 de lei tocmai pentru a ne alinia la nivelul Uniunii Europene. Surse de finanțare există, le-am și prezentat. Sper ca acest proiect să treacă. Va fi o reușită pentru că va aduce și la reducerea abandonului școlar deoarece acum muți părinți nu își pot menține copiii la școală tocmai din lipsa banilor.
Am inițiat de asemenea un proiect legislativ în ceea ce privește școlile speciale pentru copiii cu dizabilități. Conform legii deja în vigoare unii copii învață să scrie și să citească în aceste școli pe când alții nu și nimeni nu îl întreabă pe profesori de ce. În proiectul de lege pe care noi l-am propus se prevede ca profesorul să fie remunerat după rezultatele pe care le au copii pentru că de multe ori copilul nu se recuperează deloc. Am avut întâlniri cu toți cei implicați în acest domeniu: asociații părinți… Pe tema aceasta noi, parlamentarii am avut păreri pro și contra dar la final cu toții am căzut de acord că această lege trebuie schimbată și vom lucra la ea în toamnă.
– Mai aveți încă doi ani de mandat, ce vă propuneți pentru viitor?
– Aș vrea tare mult să se rezolve anumite  probleme ale Aradului care au fost tergiversate de ani de zile, probleme precum pasajele, Cetatea Aradului, autostrada… lucruri importante pentru întregul județ și nu doar pentru colegiul pe care îl reprezint eu. Sunt multe probleme și sper să nu fie discriminat Aradul pentru că iar la guvernare avem PSD -ul. Trebuie lăsate la o parte orgoliile și ținut cont că Aradul este un județ de tranzit, de frontieră, care leagă România de vestul Europei. Nu poți să faci autostradă în mijlocul României fără să legi Europa de România. Degeaba avem autostradă de la Bucureși la Constanța dacă nu avem de la Arad la București. Sunt lucruri pe care trebuie să le înțeleagă oricine, indiferent de culoarea politică. Avem nevoie de o infrastructură foarte bună pentru  a putea atrage investitori.
Cât despre colegiul meu îmi doresc și sper să îi pot ajuta în continuare pe primari indiferent de partidul din care provin. Consider că este absurd să ții cont de partidul din care face parte un anumit primar. Nici în colegiu și nici în parlament nu lucrez pentru PP-DD ci pentru toți cetățenii.
– În cazul în care cetățenii din colegiul dumneavoastră vor să vă consulte unde vă pot găsi?
– Din păcate, am un singur cabinet parlamentar și acesta este în Arad, chiar la sediul partidului din Piața Avram Iancu, nr 5/6. Avem în permanență o persoană de contact acolo care stă la dispoziția oricărui cetățean care se prezintă cu probleme.  Mi-aș dori să ajung mai des pe raza colegiului să mă întâlnesc cu arădenii dar din păcate nu reușesc întotdeauna.
-Un mesaj pentru arădenii din colegiul 7?
-În primul rând le mulțumesc pentru vot și pentru susținere. Îi asigur și pe această cale că sunt și voi fi alături de toți. Îmi cer scuze încă odată că nu ajung să mă întâlnesc cu ei prea des. Am încercat să onorez toate invitațiile primite de la primari însă după cum puteți vedea și pe site-ul Camerei Deputaților sunt unul dintre cei mai prezenți deputați în parlament ceea ce face ca uneori să rămân și joia în București sau chiar și în week-end-uri. Chiar și așa îi rog să apeleze cu încredere la mine atunci când consideră necesar.

Both comments and pings are currently closed.