De vorbă cu primarul Cheșa Ilie despre realitățile comunei!

secu primarDomnule primar, nu am mai stat de multă vreme de vorbă cu privire la realitățile comunei Secusigiu, spre a informa cetățenii despre ce se mai întâmplă din punct de vedere administrativ. Au mai fost în ultima perioadă evenimente importante pentru evoluția comunei?
Mereu am pe ordinea de zi activități , proiecte prin care încercăm realizarea unor obiective importante pentru comună! Așa a fost de când am fost ales primar și am demarat o serie de proiecte benefice pentru comună, a căror rezultate se văd astăzi, unele proiecte fiind finalizate, altele în curs de derulare,  în paralel începând și altele noi.
Un astfel de proiect care în mare parte s-a finalizat recent a fost cel de asfaltare a drumului dinspre Sânpetru German și noul pod de peste Mureș, proiect pentru care am făcut toate demersurile necesare încă din anul 2008 și  care s-a realizat prin colaborarea cu Consiliul Județean Arad, cel care a și asigurat finanțarea și derularea lucrărilor. Prin această inaugurare la care am participat alături de președintele Consiliului Județean Arad, domnul Nicolae Ioțcu, senatorul Constantin Traian Igaș și viceprimarul orașului Pecica s-a finalizat practic asigurarea legăturii către noul pod. Un pod care este de asemenea un proiect de succes pentru comună. Vreau să vă spun că urmează și asfaltarea drumului care leagă Sânpetru German de localitatea Gelu din Județul Timiș, un alt proiect important pentru dezvoltarea comunei. Acest drum îl trecem din proprietatea comunei în cea a Consiliului Județean, care va asigura astfel și finanțarea pentru asfaltarea acestui drum. Sunt proiecte importante, cu impact major pentru dezvoltarea viitoare a comunei.
De asemenea, tot recent am reușit și închiderea proiectului privind reabilitarea totală a iluminatului public din comună. Acesta a fost un proiect mare pentru comună, fiind schimbate toate corpurile vechi de iluminat cu unele noi, economice, în același timp montându-se lămpi noi, în zonele comunei unde nu exista iluminat public și se impunea acest lucru. Acest proiect a fost realizat pe parcursul a șase ani, acum reușind și plata ultimei tranșe aferente costului implementării proiectului.
V-am expus deja două dintre realizările importante pentru comună care s-au finalizat recent și care au un rol esențial în dezvoltarea durabilă și viitoare a comunei.
O altă investiție finalizată în această perioadă este cea de la școala mică din Sânpetru German, investiție concretizată în schimbarea acoperișului clădirii. Este o clădire care are peste 100 de ani de când a fost construită și unde am început renovările acum 2 ani. Atunci am renovat exteriorul clădirii, iar acum am schimbat acoperișul. Tot cu privire la instituțiile de învățământ din comună, s-a finalizat montarea gemurilor termopan la Școala din Secusigiu.

Am început lucrările de schimbare a tâmplăriei vechi cu una nouă din termopan acum 2 ani și de atunci în fiecare an am mai montat noi geamuri din termopan, ajungând ca acum să finalizăm schimbarea întregii tâmplări vechi a școlii. Vedeți, acestea sunt proiecte începute de mine cu câțiva ani în urmă și care anul acesta au intrat într-o altă fază de execuție. Sunt proiecte concepute gradual, an de an, raportat la bugetul de venituri și cheltuieli a comunei. Nici nu se pot face altfel lucrările la obiectivele din comună, ci doar gândindu-le sub formă de proiecte cu execuție progresivă, pe bugete anuale. Ca să fiu și mai explicit, pot să vă exemplific că tot din acest proiect de renovare a școlilor a făcut parte și reabilitarea grădiniței din Secusigiu, unde, acum trei ani s-au executat lucrări de renovare exterioară. Sunt prevăzute și alte lucrări la școala mică din Sânpetru German, unde construim o anexă pentru cadrele didactice și de asemenea  amenajăm noi grupuri sanitare. Avem în plan și renovări la celelate instituții școlare, tot în cadrul acestui proiect amplu privind instituțiile de învățământ, lucrări ce sunt prevăzute a fi realizate în anumite exerciții bugetare. În acest sens deja avem prevăzut pentru anul următor schimbarea geamurilor vechi de la școlile din Satu Mare și Munar cu unele noi din termopan, după modelul lucrărilor executate la școala din Secusigiu. Am dorit să fac aceste precizări încă de pe acum, fiindcă avem un consilier care dorește să-și asume toate lucrările făcute de noi și e în stare să susțină că el a inițiat aceste proiecte.
Avem de asemenea un proiect și pentru renovarea clădirii remizei SVSU, clădire pe care dorim săo reabilităm complet, dupîă cum puteți vedea și din planșa proiectului tehnic.
Un alt proiect câștigat recent este cel depus la GAL, pe fonduri europene. Este vorba de obținerea finanțării pentru amenajarea de noi trotuare în comună. Am câștigat acest proiect, ne-a fost aprobată finanțarea și am încheia tprocedurile de achiziții urmând a demara lucrările de construire a unor noi trotuare. Prima dată am început construirea de trotuare acum doi ani, când am avut în vedere anumite zone din comună, cum ar fi piața din Secusigiu, sau zona centrală din Secusigiu și zona centrală din Sînpetru German, urmând a le continua. Se continuă așadar un proiect de amenajare de trotuare început acum un an, prin aceste finanțări europene urmând a continua și anul acesta construirea trotuarelor.
După cum ați putut constata, toate sunt proiecte care cuprind mai mulți ani bugetari! În esență trebuie știut că astfel se pot implementa investițiile de modernizare ale comunei, gradual, iar după cum orice catățean poate constata, în fiecare an am realizat noi lucrări în comună. Bineânțeles, de fiecare dată, raportat la bugetul avut la dispoziție.
Ce proiecte de viitor mai aveți în plan?
În primul rând, vom continua proiectele pentru care deja există un început, exemple fiind și cele prezentate anterior, respectiv investițiile în școli, amenajarea trotuarelor.
Dorim continuarea lucrărilor la rețeaua de apă a comunei și bineânțeles, apoi trecerea la asfaltarea de străzi în comună. Inclusiv acestea au ca punct de pornire proiectul început de mine acum 5 ani, cel de reabilitare a infrastructurii comunei. Atunci am început lucrările de pietruire a străzilor și în fiecare an de atunci am tot relizat astfel de lucrări, ajungând ca astăzi să fie pietruite străzile comunei într-o proporție de 98%. Faptul că am început încă de la acea vreme astfel de lucrări pe care le-am continuat an de an, ne permite să avem în prezent un anumit fundament al străzilor, care ne va ajuta când vom începe lucrări de asfaltare, lucrări de asfaltare care erau deja finalizate în toată comuna dacă nu ar fi venit partidul PSD la guveranare, partid care a oprit finanțarea lucrărilor de asfaltare ce erau prevăzute în programul de dezvoltare rurală. Numai de pierdut am avut cu acest partid PSD: au oprit finanțările pentru asfaltări, s-au opus chiar construirii podului de peste Mureș și au introdus o grămadă de noi taxe și impozite pe care le adună pe toate la București, fără să le pese de comunitățile locale.
Proiecte aveți multe, după cum și multe realizări. Dar la capitolul dezamăgiri?
Bineânțeles că există și dezamăgiri. Viața este de așa natură. În primul rând, aș dori să avem un buget mai mare la comună, prin care să pot face totul repede, fără să fie nevoie să programez diversele lucrări pe mai mulți ani. Dacă ar fi fost alt guvern, care să dea bani și la autoritățile locale, nu doar să ia banii, probabil că am fi avut mai muți bani la buget. Așa însă, ne descurcăm cum putem și gestionăm cu mare economie fiecare ban din bugetul local pentru a putea continua lucrările propuse.
O altă dezamăgire recentă este faptul că în timp ce noi muncim și ne luptăm să facem una, alta în comună, s-a găsit un consilier local să înceapă să spună minciuni prin comună, în încercarea de a prosti oamenii cum că el ar avea ceva merite în punerea în practică a proiectelor noastre. Culmea, acesta este și cel care s-a opus în permanață tuturor proiectelor pe care le-am inițiat pentru beneficiul comunei! Ba mai mult, prin declarațiile sale consider că a creat și prejudicii de imagine instituțiilor comunei. Acest individ încearcă să-și asume merite pe care nu le are. Nu a fost capabil să aducă nici un ban pentru comună și nu face altceva decât să fie mereu împotriva la ceea ce propun pentru binele comunei, iar apoi mearge și să spune că el ar fi propus ceva, sau ar avea vreo inițiativă. Nu are nici un merit în nimic! Vreu să știe acest lucru cetățenii! Acest individ nu știe nici măcar denumirea proiectelor comunei. El doar află că se face ceva și merge repede să spună în dreapta și stânga că are și el o contribuție. Spune numai neadevăruri, fiindcă niciodată nu a făcut ceva pentru comună și după cum constat nici nu va face. Numai recent, l-am lăsat să se implice în organizarea uni eveniment la Sânpetru German. Anume am făcut acest lucru, pentru ca oamenii să vadă cât de capabil este. L-am și ajutat, punându-i la dispoziție tot  ce era necesar, la final având neobrăzarea de a minți spunând că l-am sabotat. În realitate însă, organizarea a fost dezastruoasă, a lăsat caii să intre pe platoul pieței, printre oameni, noroc că nu a fost vreun accident. Apoi, nu a știut de ce putere energetică are nevoie, motiv pentru care a și picat curentul. Chiar și acum, dacă mergeți în locul în care s-a desfășurat evenimentul, veți vedea mese lăsate pe jos, căzute în piață! Nu a fost în stare nici măcar să aranjeze mesele respective! Chiar vă rog să mergeți și să le facți poze! Datorită acestor lucruri, cetățenii ne-au cerut  ca anul viitor să organizăm noi, Primăria, acest eveniment, pentru a nu mai fi incidente ca cele de anul acesta. Tot acest consilier se găsește să dezinformeze că a avut o contribuție la investițiile de la școala din Sînpetru German. Nu a avut niciuna! Contribuțiile lui în comună sunt egale cu cifra 0. Spun aceste lucruri pentru că mi-au cerut cetățenii să iau din nou atitudine la minciunile pe care acest consilier le spune! Oamenii care cunost realitățile comunei au rămas indignați de ce spune acest individ, care pretinde că are inițiative, când de fapt nu are nici o realizare pentru comună. Sunt nevoit astfel, să vin și să spun cetățenilor aceste lucruri, pentru a fi consecvent promovării adevărului! Tocmai de aceea, invit cetățenii la ședințele Consiliului Local, să vadă cum se comportă acest consilier. Să vadă ce a făcut el concret pentru comună? Să se lămurească despre acest consilier, care inclusiv la ultima ședință de consiliu, când s-au dezbătut o serie de subiecte importante, cum ar fi: faptul că au venit banii pentru profesori în baza sentințelor câștigate sau alocarea fondurilor necesare plății competițiilor sportive pentru echipele de fotbal, acesta nu a fost de acord cu nimic. Avem însă o majoritate în Consiliul Local, fapt care ne-a permis să aprobăm fără probleme și aceste proiecte de hotărâre, alături de noi votând mare parte din consilierii din opoziție, de fiecare dată opunându-se doar acest consilier împreună cu încă doi colegi de-ai săi, fără însă a avea vreun argument sau de a veni cu proiecte ce pot fi susținute financiar.
În încheiere ce doriți să transmiteți cetățenilor?
În primul rând multă sănătate, că este mai importantă decât orice. Apoi, să nu aplece urechea la toate  minciunile, fiindcă acestea sunt rezultatul dorinței unuia care de 10 ani se tot vrea primar, iar pentru aceasta este în stare de orice. Ghinionul lui este că nimeni nu l-a ascultat niciodată și nici acum nu-l bagă nimeni în seamă. De aici disperarea de a se face cunoscut cu orice preț. Iar dacă omul nu are cu ce să se laude, atunci inventează.
Mai rămâne doar să afirme că noi nu facem nimic și o să-și asume el toate meritele. Este în stare de așa ceva.

Both comments and pings are currently closed.