Domnul Cuzman Ioan, un adevărat fiu al satului!

CuzmanDintre fiii comunei veniți la întâlnirea anuală organizată cu ocazie sărbătorii comunei nu putea lipsi domnul Ioan Cuzman, cel care este inițiatorul sărbătorii „Fiii Satului” și care mereu a sprijnit comuna Secusigiu, fiind aproape de satul său, de oamenii de aici, de vatra tinereții sale. Am stat de vorbă cu domnul Cuzman, pentru a afla câteva dintre sentimentele ce-l copleșesc când se reîntoarce la Secusigiu, pentru a afla câteva dintre părerile sale despre comuna Secusigiu.
-Domnule Cuzman, ce sentimente vă apar atunci când veniți la Secusigiu?
-Atunci când vin la Secusigiu mă simt acasă. Cred că acest sentiment este cel care stăruie și în inimile celorlați fiii ai satului pe care viața i-a purtat pe alte meleaguri, dar care nu au uitat că rădăcinile lor sunt aici, în comuna Secusigiu. De câte ori mă întorc aici, vin cu dragoste, cu bucurie, cu iubire față de sat, față de oameni, față de tot ce reprezină Secusigiul. Nicăieri nu-i mai frumos ca  acasă. Pentru mine revederea satului meu înseamnă revederea copilăriei, a celor mai frumoși ani din viață. Chiar dacă am ajuns la Arad, satul meu, oamenii locului, anii petrecuți aici și-au pus amprenta covârșitor asupra personalității mele, asupra evoluției și modului meu de gândire.
– Ce amintiri vă vin în minte despre Secusigiul de altă dată,a cel Secusigiu în care ați copilărit?
-Doar amintiri frumoase. Era un sat cu oameni harnici, care știau să distingă clar binele de rău, care dacă era de muncă știau să muncească cu spor, dar care știau și să se bucure de sărbători. Biserica era mereu plină duminica, iar lumea era deschisă, oamenii se ajutau între ei. Eu am copilărit aici în vremuri în care porțile nu se încuiau noaptea. Nu exista noțiunea de furt. Acest lucru era de neconceput! Am copilărit în vremuri în care portul popular era la mare cinste, nu exista să treci pe lângă cineva și să nu-l saluți, nu existau conflicte între oameni, fiindcă respectul de aproape era ceva normal, era un mod de viață. Exista o structură a volorilor foarte bine impregnată în cultura fiecăruia. Acesta era satul copilăriei mele. Ani frumoși, cu amintiri adânc impregnate în inima mea. Nu aveam jucării, dar știam să ne bucurăm de fiecare moment al vieții, de fiecare zi.
– Se mai regăsește acest farmec al trecutului în Secusigiul de azi?
– Pentru mine da! Când văd o stradă, o casă, mă regăsesc în acei ani ai tinereții, îmi aduc aminte de cum era atunci, de cine locuia acolo, de jocurile noastre, câte și mai câte. Sunt ani care nu se uită niciodată. Că satul se schimbă, este ceva normal și firesc, o dată cu trecerea tmpului, cu apariția noilor tehnologii și cerințe de viață. Vreau însă să cred că oamenii, în structura lor interioară nu se schimbă, respectiv rămîne acea bunătate și structură a valorilor care era pe vremuri, când oamenii știau clar ce este bine și ce nu, se ajutau, nu exista ură sau egoism dus la extrem. Aceasta vreau să văd și azi în satul meu și chiar mă bucur că văd multă lume venind la Biserică.
-Primarul Cheșa Ilie realizează mereu cu ocazia întâlnirii cu fiii satului o trecere în revistă a activității administrative. Cum priviți Secusigiul sub aspectul administrației locale?
-Din punctul meu de vedere primarul Cheșa Ilie este cel mai bun primar pe care putea comuna Secusigiu să-l aleagă. Am mai spus acest lucru și îmi mențin părerea, chiar dacă pe unii i-au deranjat aceste afirmații ale mele. Este singurul care a încercat și face tot posibilul pentru a menține identitatea culturală, istorică a Secusigiului. Am găsit sprijin la dânsul pentru a edita monografia comunei, carte de căpătâi a evoluției istorice a comunei și împreună cu dânsul s-a reușit inițierea și continuarea acestei frumoase sărbători a comunei „Fiii Satului”. Văd astăzi acest ansamblu autentic al comunei, prin care identitatea culturală a comunei se va păstra datorită impregnării tradițiilor și obiceiurilor noastre în rândul tinerilor. De asemenea, prin tot ceea ce face și cum gândește, se preocupă de promovarea interesului comunei, ceea ce este iarăși un lucru lăudabil. Cert este că l-am sprijinit mereu pe domnul primar în ceea ce a inițiat pentru comună și-l voi sprijini și pe mai departe.
-Ce mesaj aveți pentru locuitorii comunei Secusigiu?
-Ca un fiu al satului, plecat de mult de aici, dar crescut în spiritul Secusigiului, le doresc tuturor multă sănătate și o viață cât mai frumoasă. Iubesc satul meu, pe cei de aici și le transmit tuturor să trăiască în înțelepciune, să se bucure de normalitate, să întrețină acea comunitate care era odată: o societate curată, care trăia după o filozofie a respectului și a bunătății umane. Secusigiul va avea tot timpul un loc special în inima mea, la fel cum și oamenii de aici sunt speciali pentru mine. Să ne revedem mereu cu bine și cu bucurie!

Both comments and pings are currently closed.