Monografia Secusigiului, carte de referință a istoriei comunei! Interviu cu primarul Cheșa Ilie

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA– De unde ideea unei monografii a comunei Secusigiu?
– De mult timp am dorrit ca și comuna Secusigiu să beneficieze de o carte care să ilustreze principalele momente din istoria comunei, deoarece am considerat că este extrem de important că această istorie zbuciumată pe care a cunoscut-o de-a lungul vremii comuna noastră să fie cunoscută și de tinerele generații.  Hotărârea de a sprijinii realizarea unei monogarfii a comunei am luat-o încă din anul 2010, când am pus bazele înființării muzeului comunei, unde am strâns o serie de obiecte și veșminte populare, reprezentative pentru comunitatea noastră. La acea dată am prezentat muzeul președintelui Consiliului Judeațean, Nicolae Ioțcu, care mi-a și promis că mă va sprijini în demersul meu de a realiza monografia comunei.
– Cum s-a ajuns la forma actuală a monografiei?
– Am studiat mai multe lucrări de acest gen, precum și monografia scrisă de doamna Zoe Ispășoiu, monografie care făcea referință doar la localitatea Secusigiu. Am considerat însă că avem nevoie de o monografie a comunei care să cuprindă și date istorice referitoare la Munar, Satu Mare și Sînpetru German. Deoarece pentru construcția unei asemenea lucrări era nevoie de un intens studiu istoric, prin culegerea de date și informații, precum și datorită faptului că monografia trebuia strucurată pe capitole și secțiuni binedefinite am luat legătura cu specialiști în acest domeniu, respectiv domnul Doru Sinaci și doamna Rodica Colta. Dânșii au mai colaborat la realizarea și a altor monografii de comune și având expertiza necesară mi s-a părut firesc să le cer sprijinul pentru realizarea monografiei comunei noastre. Împreună cu dânșii am conturat structura monografiei noastre și astfel s-a ajuns la forma actuală a acestei cărți despre istoria comunei.
– Credeți că monografia a fost primită cu bucurie de cetățenii comunei?
– Eu cred că da, fii satului care au venit la sărbătoarea comunei exprimându-și încă din primul moment entuziasmul că în sfârșit și comuna Secusigiu are propria monografie. Domnul Ioan Cuzman, chiar a pus umărul la realizarea monografiei, asigurând inclusiv finanțarea primului tipar. Reacția pozitivă din partea fiilor satului mă face să cred că această lucrare istorică este binevenită și apreciată de către toți. Ca și comună, monografia face parte din identitatea noastră, exprimând în paginile sale evoluția comunei de-a lungul timpului, demonstrând statornicia noastră pe aceste meleaguri și stabilind clar că această comună dragă nouă, Secusigiu, are rădăcini adânci în istoria neamului.

Both comments and pings are currently closed.