Perspectivele anului 2014. Interviu cu primarul Cheşa Ilie

D-NUL CHEŞA ILIE,PRIMARUL COMUNEI SECESIGIU [800x600]S-a adoptat bugetul comunei pentru anul 2014. Sunteți mulțumit de nivelul acestuia?
Din păcate nu mă pot declara mulțumit deoarece avem un buget pe acest an mai mic ca cel de anul trecut, unul din motive fiind faptul că am avut un grad de colectare al impozitelor și taxelor mai mic ca cel din anul 2012, motiv pntru care am primit de la Finațele Publice sume diminuate, raportate la gradul de colectare al taxelor și impozitelor. Pe lângă situația mai sus prezentată trebuie să luați în considerare și faptul că nu doar sumele defalcate au fost mai mici ci că avem și restanțe mari la cetățeni, ceea ce implicit a dus la un buget local mai mic. Toate aceste lucruri se vor reflecta în planul investițioal pe acest an, care este raportat în mare parte la mărimea bugetului local.
Tot în legătura cu bugetul local, consilierii locali au fost mulțumiți de modul de structurare al capitolelor bugetare?
Bugetul local a fost supus aprobării Consiliului Local conform legislației în vigoare și spre mulțumirea mea majoritatea covârșitoare a consilierilor locali au fost de acord cu modul de concepere al bugetului local, fiind cinștienți că trebuie să ne gospodărim în funcție de priorități și de resursele financiare de care dispunem. Ca să fiu mai exact, din cei 14 consilieri locali prezenți la dezbaterea bugetului 13 au votat pentru acest buget local, doar un consilier nevot\nd bugetul. Este vorba de consilierul local Grad Gheorghe, care din nou nu a fost deacord cu opinia tuturor celorlalți. Mă așteptam ca și dânsul să fie de acord cu modul de structurare al bugetului local, dar din păcate, ca și reprezentant al PSD, nu a votat. Asta în condițiile în care pe lângă resursele proprii ale comunei, s-a reușit atragerea de la Consiliul Județean Arad 6 miliarde lei vechi pentru realizarea de investiții în comună. M-am trezit cu o situație ciudată și cu privire la acești bani de la Consiliul Județean Arad când consilierii județeni PSD au cerut să ni se ia 3 miliarde lei vechi din banii destinați comunei noastre și să fie împărțiți altor comune. Am reușit însă să opresc acest lucru și să obțin sprijinul Consiliului Județean Arad care ne-a alocat, suma despre care am vorbit mai sus.
Ca atare cu privire la întrebarea pusă de dumneavoastră pot să spun că am avut sprijinul covârșitor al majorității consilierilor locali, aceștia dând dovadă că sunt interesați de binele comunei noastre.
Ca urmare a aprobării bugetului comunei, putem spera la investiții în acest an?
Chiar dacă bugetul este mic s-a realizat o împărțire judicioasă a acestuia de așa manieră încât ca pe lângă acoperirea financiară a tuturor activităților curente ale comunei, să putem realiza și investiții în anumite obiective bine definite.
Astfel, vom continua să realizăm pietruiriea unor străzi din comună, avem prevăzute resursele financiare pentru modernizarea școlii mici din Sânpetrul German, la Școala Generală din Secusigiu vom finaliza montarea de noi geamuri din termopan și avem prevăzute noi lucrări de construcție de trotuare. Cu privire la programul de construire de noi trotuare, resursele financiare pe care le vom folosi vor fi atât din bugetul local, cât și din atragerea unor fonduri europene. În acest sens avem depus un proiect la GAL, prin care dorim obținerea de finanțare europeană pentru construirea de trotuare în comună.
Doresc pe această cale să informez cetățenii că va continua și programul de relizare al cadastrului general, pentru care se pare că se va continua finanțarea europeană pe care comuna noastră a câștigat-o. Bineînțeles că bugetul local este structurat pe capitole distincte astfel încât să curpindă o serie de realizări necesare și oportune pentru comună, însă consider că ceea ce v-am expus mai sus reprezintă obiective de investiții concrete, care reflectă că vom continua și în acest an modernizarea comunei noastre.
Așadar, 2014 este un an în care comuna Secusigiu va merge înainte.
Indiferent de faptul că nu avem bugetul pe care ni l-am fi dorit cu toții, vom continua să realizăm investiții în comună. Mizând pe obținerea de fonduri europene și pe sprijinul Consiliului Județean Arad, dar în special pe forțele noastre vom încerca să progresăm ca și comună.
Adică, vom avea și în acest an activități culturale deosebite, vom sprijini ca de fiecare dată instituțiile școlare, avem prevăzute investiții de modernizare a infrastructurii, susținem echipele de fotbal și ansamblul “Sorocul” , respectiv ne acoperim și toate cheltuielile curente administrative ale comunei.
Ca o concluzie finală, administrăm comuna în interesul cetățenilor, prioritizând investițiile de așa manieră încât să ne încadrăm în resursele financiare pe care le avem la dispoziție, și în același timp toate sectoarele importante pentru desfășurarea activităților comunei să beneficieze de susținere.

Both comments and pings are currently closed.