Cum vă numiți, de unde sunteți, ce animale dețineți și cât pământ aveți?
Mă numesc Moroșan Leonuț, sunt din Sânpetru German și am 15 vaci. Pe lângă acestea mai am 3 porci, găini și câțiva iepuri pe care i-am primit în dar. Dețin 6 hectare de pământ pe care reușesc să îmi desfășor activitatea, pentru a crea o sursă de hrană pentru animalele mele. Pe aceste 6 hectare cultiv lucernă, grâu și bine înțeles porumb.
Considerați că activitatea de creștere a animalelor și automat agricultura sunt îndeletniciri care vor fi profitabile și în viitor?
Consider că este o afacere de viitor. Tocmai din această cauză am și înființat asociația de creștere a animalelor. Acum, cu sprijinul acordat de primărie prin faptul că ni s-a acordat pășunea, sunt convins că oamenii implicați în creșterea animalelor vor avea numai de câștigat.
Pentru creșterea animalelor, vă descurcați cu produsele pe care reușiți să le recoltați, sau ați fost nevoit să suplimentați hrana?
Din păcate sunt nevoit să mai cumpăr hrană pentru animale. Raportat la 15 capete de bivine mâncarea trebuie să fie consistentă și suficientă, și pentru aceasta sunt nevoie să mai achiziționez aproximativ 10 tone pe an.
Sunteți mulțumit de faptul că vi s-a repartizat pășunea? Consilierii locali v-au ajutat în demersul de a înființa asociația de creștere a animalelor, sau au existat și voci care s-au opus?
Sunt foarte mulțumit pentru că am primit pășunea. Singura nemulțumire este faptul că rromii din această zonă întră pe acele pământuri în căutare de fier vechi, sapă gropi foarte adânci, din această cauză întâmplându-se deja mai multe accidente cu animalele noastre. Uneori găsim în urma lor și sticle la suprafață, acestea reprezentând un real pericol atât pentru animale cât și pentru oamenii care trec prin acea zonă. Au fost consilieri care ne-au susținut în toate demersurile. Bineînțeles că au fost și voci care s-au opus, după cunoștințele mele chiar ajungând foarte departe pentru ceea ce susțineau ei.
În schimb doresc să-i mulțumesc domnului primar care ne-a susținut în proporție de sută la sută, a avut grijă ca toate demersurile să fie respectate și să putem duce la bun sfârșit această acțiune. Este un om deosebit și doresc să-i mulțumesc încă o dată pentru tot sprijinul acordat în toate segmentele care depind și de dânsul.
Sunteți de acord cu modul în care s-a împărțit pășunea, repartizat la fiecare familie în parte?
Doresc să specific, că pentru crescătorii de oi, nu putem aloca mai mult pământ față de cel existent în prezent.
Aveți unde să vindeți produsele pe care le obțineți, sau le folosiți doar în gospodaria proprie?
Eu lucrez cu o societate comercială care se ocupă de prelucarea laptelui. Produc aproximativ 3000 l pe lună. Beneficiez de o cisternă din partea firmei respective care o dată la două zile vine și ridică marfa direct de la mine.
Ce utilaje aveți penru a vă defsășura activitatea?
Pentru munca pământului dețin doar o remorcă cu care pot să car materialele necesare. Pentru toate celelalte întrebuințări trebuie să închiriez utilaje. În ceea ce privește animalele, am un aparat de muls la care încap două vaci simultan și un tanc de răcire a laptelui de 560 de litri.
Ați încercat să accesați proiecte finanțate din fonduri europene?
Da, am inițiat un astfel de proiect în anul 2011. Proiectul a fost aprobat, a fost declarat eligibil dar nu a fost finanțabil și din această cauză banii respectivi s-au întors în conturile Uniunii Europene, fară a mă putea folosi de ei pentru dezvoltarea afacerii. Nici nu mă mai gândesc să accesez un alt proiect datorită birocrației din țara noastră.
Considerați că introducerea impozitului pe venitul agricol este o acțiune normală, sau nu?
Este o acțiune foarte proastă din partea autorităților. Personal nici nu știu în ce fel se impozitează, pentru că nimeni nu ne-a informat în legătură cu această situație. Este o masură extrem de proastă pentru că, crescătorul de animale care deține și puțin pământ, la ora actuală, plătește impozit de 3 ori, practic pentru aceeași afacere.
Statul vă ajută sau nu pentru a face afacerea profitabilă?
Statul nu mă ajută în nici un fel. Dețin 15 vaci din care primesc subvenție doar pentru 3 dintre ele. Din cauza legilor statului român, datorită unor neîțelegeri, pentru celelalte vaci nu mai pot primi subvenția. Mi-aș dori ca guvernul să ne ofere și nouă subvenția în același fel în care primesc și crescătorii de oi. Dacă nu pot să facă acest lucru, ar putea să ne mai taie din acele impozite. Sunt sigur că sunt o mulțime de rezolvări pentru toate problemele acestei țări, din păcate nu există interes din partea acelora care au puterea să schimbe ceva.
De vorbă cu crescătorii de animale din comună! Moroșan Leonuț – Sînpetru German
May 15th, 2013