Eroii neamului cinstiți la Secusigiu!

DSC_0087Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) s-a sărbătorit în acest an pe 21 mai. O zi cu semnificații multiple, căci în aceeași zi-21 mai- s-au sărbătorit și Sfinții Constantin și Elena!
Așadar, o zi în care bisericile ortodoxe din comună au îmbrăcat straie de sărbătoare ( putem spune), cinstind așa cum se cuvine aceste mari sărbători creștine.
Sărbătorită la 40 de zile de la Învierea Domnului, Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos la ceruri a fost decretată și ziua de sărbătorire a eroilor martiri ai neamului, eroi care s-au sacrificat pentru patrie, pentru întreg neamul românesc.
Astfel, an de an eroii neamului sunt sărbă-toriți în această zi pentru a nu se uita sacrificiul suprem făcut de aceștia pentru unitatea și idealurile poporului român. Un sacrificiu prin care eroii neamului au arătat ce înseamnă patriotismul, au arătat ce înseamnă dragostea de țară, luptând pentru ca astăzi să putem trăi și vorbi liberi, în pace, în această țară atât de frumoasă și dragă tuturor-România!
La Secusigiu, așa cum ne-am obișnuit, memoria martirilor-eroi ai neamului este mereu cinsită cu toate onorurile cuvenite, primarul Cheșa Ilie, viceprimarul Onu Gavril, alături de preotul paroh, consilieri locali, credincioși și elevi ai școlii, marcând momentul de comemorare printr-o ceremonie oficială.
Ceremonia a avut loc la monumentul de Biserica Ortodoxă, unde preotul paroh a oficiat și o slujbă religioasă de pomenire a eroilor martiri ai neamului românesc.
Evenimentul s-a desfășurat imediat după liturghie, când enoriașii bisericii au venit la monument, pentru această zi de mare sărbătoare.Din nou s-a arătat faptul că în comuna noastră există respect față de valorile patriotice, există respect față de cei ce au luptat pentru idealurile poporului nostru, punând aceste idealuri chiar mai presus de propria viață.
După slujba de pomenire a eroilor neamului, s-a adus cinstire memoriei acestora printr-un program de poezie și cântece patriotice susținut de grupul vocal al Şcolii Gimnaziale Secusigiu. Totodată, prin luările de cuvânt, s-a adus în prim plan importanța acestei zile, accentuându-se sacrificiul suprem al eroilor, primarul Cheșa Ilie spunând că dacă astăzi putem vorbi de un prezent al păcii într-o Românie liberă, trebuie să ne amintim că acest lucru se datorează acestor eroi pe care îi comemorăm cu această ocazie.
Trebuie să aducem în prim plan și faptul că întregul eveniment s-a bucurat și de prezența tinerilor de la grupul vocal al Şcolii Gimnaziale Secusigiu, îmbrăcați în frumoasele noastre costume populare, ceea ce a dat o notă solemnă aparte acestui important moment cu deosebite implicații istorice.
Astfel, putem concluziona afirmând că la Secusigiu festivitatea de comemorare a eroilor s-a desfășurat într-un cadru solemn, ceremonia încheindu-se prin depunerile de coroane, semn de cinstire și comemorare a memoriei celor căzuți la datorie!

Both comments and pings are currently closed.