Hramul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Satu Mare

20171116_111740 [800x600]Cel mai important moment din luna precedentă al comunității ortodoxe sârbe din Satu Mare a fost reprezentat de Hramul Bisericii. Această însemnată sărbătoare, Hramul Bisericii Ortodoxe sârbe din Satu Mare, vine ca o continuare a tradiției comunității de cinstire și prețuire a bisericii, cu respectarea întocmai a datinilor strămoșești. Având Hramul „Reînoirea Hramului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, biserica ridicată în 1824 a fost și este în permanență cinstită de comunitatea sârbă din Satu Mare.

Slujba religioasă oficiată special cu ocazia hramului, s-a bucurat și în acest an de prezența comunității ortodoxe sârbe, a unor preoți invitați, precum și a oficialităților, primarul Cheșa Ilie fiind și de această dată alături de biserică.
Nu a lipsit nici obiceiul tăierii colacului, tradiția atestată în analele bisericești încă din cele mai vechi timpuri. Semnificația colacului adus de către nași este aceea a jertfei, iar coliva reprezintă învierea de apoi, adică renașterea. Sunt simboluri și tradiții a existenței de veacuri a comunității pe aceste meleaguri, biserica constituind în permanență un simbol al credinței, continuându-și și astăzi păstrarea identității și a respectului credincioșilor.
Ca o concluzie, Hramul Bisericii a fost sărbătorit cu respectarea întocmai a tradițiilor și canoanelor bisericești, constituind moment de sărbătoare pentru întreaga comună Secusigiu.

Both comments and pings are currently closed.