Hramul Bisericii Ortodoxe din Secusigiu

DSC_9086 [800x600]Biserica Ortodoxă din Secusigiu şi-a sărbătorit hramul cu mare fast şi solemnitate, în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi. Ca în fiecare an sărbătoarea hramului constituie prilej de bucurie pentru toți credincioșii, reprezentând un eveniment important pentru întreaga comunitate creștin ortodoxă din Secusigiu. La fel a fost și de această dată când întreaga comunitate a contribuit pentru ca Hramul Bisericii Ortodoxe din Secusigiu să fie cu adevărat o zi de sărbătoare pentru comunitate.

Sărbătoarea hramului, din data 23 aprilie, a început încă de dimineață, când la Biserica Ortodoxă din Secusigiu s-a oficiat liturghia, după toate datinile și canoanele bisericești. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi,  invitați de părintele paroh Horia Ştefan cel care s-a ocupat şi de buna organizare a evenimentului. Astfel, au fost prezenți preoții Brînzei Ioan -fiu al satului -preot in Vârset (Serbia), Petcuț Flavius-protopop de Arad, Blidar Mihai-preot paroh la Sânpetru German,Jirji Valeriu-preot paroh la Munar,Vornicu Ioan-preot paroh la Satu Mare,Ungur Petrică-preot parohîn Felnac, Stoicov Radislav -preot la Biserica Ortodoxă Sârbă din Satu Mare, Mateiu Marius -fiu al satului și preot la Agrișu Mic. Momentul cel mai important din ceremonial l-a constituit tăierea colacului, tradiție păstrată cu sfințenie, tradiție care face parte din cultura comunei noastre. Astfel, după liturghie, toți creștinii prezenți, în frunte cu preoții au înconjurat biserica, iar apoi a avut loc momentul tăierii colacului, ca element central al sărbătorii hramului bisericii. Trebuie adus în prim plan și rolul corului bisericii, care din nou a impresionat întreaga asistență prin modul în care a interpretat cântecele bisericești și a participat la desfășurarea slujbei religioase.
Ca semn de cinstire a importanței sărbătorii, primarul Cheșa Ilie a fost prezent ca de fiecare dată, fiind însoțit de viceprimarul Gavril Onu, consilieri locali, senatorul  Constantin Traian Igaş şi candidatul la alegerile europarlamentare, domnul Iustin Cionca. De asemenea, am avut plăcerea de ai avea prezenți pe Ion Cuzman-cetățean de onoare al comunei și fiu al Secusigiului.
După slujba de cinstire a hramului, sărbătoarea a continuat cu o agapă organizată la Căminul Cultural din Secusigiu, unde toți credincioșii au putut servi o gustare și s-au putut bucura de această zi de sărbătoare pentru toți secusigenii. Organizarea acesteia a fost posibilă prin implicarea activă a preotului paroh Horia Ștefan, care cu ajutorul primarului Cheșa Ilie și a credincioșilor bisericii a reușit în acest an să ofere comunității o adevărată zi de sărbătoare la Secusigiu.

Cât privește după amiaza zilei, când toată lumea s-a adunat la Căminul Cultural, aici a fost o atmosferă destinsă, de bucurie, completată inclusiv prin organizarea unui spectacol folcloric dedicat acestei zile de sărbătoare. Cu alte cuvinte, Hramul Bisericii Ortodoxe din Secusigiu a fost o adevărată sărbătoare pentru toți secusigenii!


HRAMUL BISERICII ORTODOXE 2013

Hramul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Gheorghe” din Secusigiu


 

Both comments and pings are currently closed.